Roundup

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo rikkaruohomyrkystä. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Roundup on Monsanto-yhtymän kehittämän rikkakasvien torjunta-aineen kauppanimi. Aineen patenttisuoja on mennyt umpeen ja sitä voidaan valmistaa myös muilla nimillä. Lajissaan se on maailman eniten myyty.

Kemiallisesti aine on glyfosaattisuola. Se estää solukossa eräiden aminohappojen synteesiä estämällä entsyymitoimintaa. Se vaikuttaa nimenomaan kasvin kasvavissa osissa. Se on niin sanottu valikoimaton rikkaruohomyrkky, joka hävittää kaiken kasvuston.

Aineen on todettu lievästi ärsyttävän silmän sidekalvoa, mutta ei ihoa. Tämä selittyy sillä, että kyseessä on surfaktantti, pintajännitystä alentava kemikaali. Sitä saa käyttää vain asianmukaisesti suojattuna.

Roundupia on käytetty Kolumbiassa myös kokapensaiden tuhoamiseen. Suomessa Roundup on yksi yleisimmistä rikkakasvimyrkyistä.

Glyfosaatin/Roundup-tuotteiden solumyrkyllinen vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalaiset tutkijat ovat tutkineet rikkakasvien torjunnassa käytettävien neljän eri glyfosaatti-tuotteen myrkyllisyydestä ihmissoluille. Kokeessa käytetyt solut eristettiin napanuorasta tai solulinjoista, joita käytetään toksisuuden tutkimiseen. Tutkimuksissa minimiannoksina käytetty valmiste aiheutti solukuolemaa ja DNA-vaurioita ja esti soluhengitystä.

Brittiläinen tutkimusryhmä on vuonna 2011 julkaissut kriittisen raportin Euroopan unionin kemikaalivalvonnan toiminnasta. Sen mukaan glyfosaatti aiheuttaa keskenmenojen ja sikiövaurioiden vaaran. Raportin mukaan saksalaiset viranomaiset ovat vähätelleet ongelmat todenneita tieteellisiä tutkimuksia ja turvautuneet alan omiin selvityksiin. Ongelmat olisivat raportin mukaan olleet tiedossa jo 1990-luvulla mutta salattu.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jarmo Aaltonen, Elina Lappalainen, Professoriryhmä: EU aliarvioi kasvimyrkkyjen terveysvaarat, Helsingin Sanomat 11.6.2011 sivu B 7
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.