Michel de Montaigne

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Michel de Montaigne

Michel Eyquem de Montaigne (28. helmikuuta 1533 Château de Montaigne – 13. syyskuuta 1592 Château de Montaigne) oli ranskalainen renessanssiajan kirjailija-filosofi. Montaignea pidetään esseemuodon kehittäjänä ja hänen tunnetuin teoksensa onkin Esseitä. Kirjotuksissaan hän käsittelee tiettyjä renessanssin ja uskonpuhdistuksen ajan suuntauksia. Hän painotti kirjoitustensa epätaiteellista, henkilökohtaista ja välitöntä luonnetta. Montaignen vaikutus näkyy esimerkiksi kirjallisuudessa; William Shakespearen Hamletin monologeissa on useita jälkiä näytelmän syntyaikoihin julkaistusta Esseiden englanninkielisestä versiosta. Hän otti tavoitteekseen tutkia itseään, pyrkien punnitsemaan omaa luonnettaan, tapojaan, mielipiteitään.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montaigne oppi puhumaan latinaa ennen ranskaa johtuen hänen isänsä omaperäisestä kasvatuksesta. Ranskaa Montaigne oppi puhumaan vasta mentyään kouluun.[1] Hän kasvoi uskonnollisten mullistusten Euroopassa. Jo nuorena hän tiedosti uskonnollisten käsitysten moninaisuuden. Ranskan aateliston jäsenenä hänet opetettiin kriittiseksi systemaattista tutkimusta kohtaan. Aateliston jäsenten tuli hankkia tietoa vain itseään varten. Tämä näkyy Montagnen esseiden minäkeskeisyydessä. Hän tuli tunnetuksi myös Bordeaux'n määrinä sekä uskonpuhdistuksen (ja myöhemmin vastauskonpuhdistuksen) johtajien neuvonantajana.

Filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montaigne vastusti perinnäistä keskiaikaista oppineisuutta eli skolastiikkaa, puolusti kouluopetuksen uusimista ja uskonnollista suvaitsevaisuutta. Häntä pidetään yleisesti skeptikkona ja humanistina. Hänen mukaansa inhimilliseen tietämykseen voi suhtautua vain skeptisesti, koska inhimillinen tietämys on epäluotettavaa ja sitä sävyttävät niin monet tekijät. Kokemus ja järki ovat riittämättömiä varman tiedon saavuttamiseksi: "Aistit eivät voi ratkaista riitaamme, koska ne ovat itse täynnä epävarmuutta; siispä järjen on ratkaistava se; mutta mitään järkeä ei voi todeta oikeaksi muuten kuin toisen järjen avulla: siirrymme taaksepäin loputtomiin." Kaksi ihmistä ei voi olla samaa mieltä samasta asiasta. Hänen skeptisminsä oli kuitenkin aristokraattista filosofista skeptisismiä, joka on erotettava nykyajan liberalismista.

Politiikassa Montaigne kannatti aikansa vallitsevia perinteitä huolimatta skeptisyydestään. Hänen mielestään muutoksiin tuli suhtautua varauksella. Hinta, joka joudutaan maksamaan uusista, terroria ja hajaannusta seuraavista arvoista, on liian korkea. Sokrateen tavoin Montaigne tiesi, ettei tiennyt mitään, ja hän pidättäytyikin moraalisia arvoja koskevista kannanotoista.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montaignen pääteos on Esseitä (Essais, 1580–1588). Esseitä oli ainutlaatuinen suorasukaisuudessaan ja henkilökohtaisuudessaanlähde?. Hän tarkasteli kirjoituksissaan ihmiskuntaa ja itseään ja oli ensimmäinen kirjailija, joka piti kirjoituksiaan esseinä. Teoksessaan hän viittaa usein Kreikan skeptikoihin Yhdessä esseessään Montaigne kuitenkin toteaa, että jos hän olisi löytänyt veroisensa keskustelukumppanin, hän olisi kehitellyt ja julkaissut ajatuksensa esseemuodon sijasta kirjeinä. Hän painotti kirjoitustensa epätaiteellista, henkilökohtaista ja välitöntä luonnetta.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tutkielmia. (Valikoima teoksesta Essais, 1580–1588). Suom. Edwin Hagfors. Hämeenlinna: Karisto, 1922.
  • Esseitä. (Valikoima teoksesta Essais, 1580–1588). Suom. Marketta Enegren. Helsinki: WSOY, 1955.
  • Esseitä: Osa 1. Suom. sekä esipuhe ja selitykset: Renja Salminen. Helsinki: WSOY, 2003. ISBN 951-0-28207-3.
  • Esseitä: Osa 2. Suom. ja selityksin varustanut Renja Salminen. Helsinki: WSOY, 2008. ISBN 978-951-0-33966-4.
  • Esseitä: Osa 3. Suom. ja selityksin varustanut Renja Salminen. Helsinki: WSOY, 2015. ISBN 978-951-0-39556-1.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Niemi-Pynttäri, Risto: Montaigne Taiku - Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Jyväskylän yliopisto.
  • Oliver, Martyn: Filosofian historia, s. 64-65. Gummerus, 1997. ISBN 951-20-5207-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. de Montaigne, Michel: Esseitä: Osa 1, s. 10.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mantere, Oskari: Yksilöllisyys ja personallisuus kasvatuksessa Michel de Montaignen mukaan. Helsinki: Weilin, 1906.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Michel de Montaigne.