Nicolaus Cusanus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nicolaus Cusanus

Nicolaus Cusanus (14011464, syntyjään Nikolaus Krebs) oli saksalainen filosofi, matemaatikko, kardinaali ja tähtitieteilijä. Hän oli panteistilähde?, joka sai vaikutteita uusplatonilaisuudesta ja mystikoilta.

Cusanus syntyi kauppiasperheeseen ja opiskeli katolisen kirkon lainsäädäntöä (kanonista lakia) yliopistossa. Hän teki menestyksekkään uran paavin lainopillisena avustajana, ja nostettiin kardinaaliksi 1448, ja Brixenin piispaksi 1450.

Omana aikanaan Nicolaus Cusanus sai mainetta kristillistä mystiikkaa, ennen kaikkea Pyhän kolminaisuuden luonnetta koskevista kirjoituksistaan.

Hän oli aikaansa edellä myös luonnontieteissä. Puoli vuosistataa ennen Kopernikusta hän jo ehdotti, että Maa voisi olla likimain pallonmuotoinen kappale, joka kiertää Auringon ympäri. Jokainen tähti olisi oma kaukainen aurinkonsa. Nämä pohdiskelut eivät perustuneet mihinkään fysikaaliseen maailmankuvaan vaan vain vapaaseen ajatteluun, joka sattui osumaan harvinaisen kohdalleen.

Nicolaus Cusanus antoi panoksensa myös matematiikkaan kehittäen suhteellisen liikkeen käsitettä ja äärettömän merkitystä. Hän käytti koveria linssejä pitkänäköisyyden korjaamiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.