Masi Oka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Masi Oka
Masi Oka San Diegon Comic-Conissa 2015.
Masi Oka San Diegon Comic-Conissa 2015.
Henkilötiedot
Syntynyt27. joulukuuta 1974 (ikä 49)
Japani Tokio, Japani
Näyttelijä
Taiteilijanimet Masayori Oka
Merkittävät roolit Hiro Nakamura (Heroes)
Aiheesta muualla
IMDb

Masi Oka (jap. マシ・オカ, oikea nimi Masayori Oka (岡 政偉), s. 27. joulukuuta 1974 Tokio, Japani) on japanilaisamerikkalainen näyttelijä ja digitaalitehostesuunnittelija.

Oka syntyi Tokiossa Japanissa. Hänen vanhempansa erosivat hänen ollessaan kuukauden ikäinen, eikä hän ole koskaan tavannut isäänsä.[1] Oka muutti äitinsä kanssa Los Angelesiin Kaliforniaan ollessaan kuusivuotias. Hän on aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä ja matematiikasta, ja 12-vuotiaana hän sai älykkyysosamäärätestistä tulokseksi 180.[2] Kymmenen vuotta myöhemmin hän valmistui Brownin yliopistosta pääaineinaan tietojenkäsittelytiede ja matematiikka.

Ensimmäisen työpaikkansa opintojen jälkeen Oka sai George Lucasin omistamasta elokuvien erikoistehosteita tuottavasta Industrial Light & Magic -yhtiöstä (ILM). Hän oli muun muassa mukana kehittämässä vesiefekteihin keskittyvää tietokoneohjelmaa, jota on myöhemmin käytetty esimerkiksi elokuvassa Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu. Lisäksi hän kehitti muita vesitehosteisiin suuntautuvia tietokoneohjelmia, joita on käytetty monessa projektissa. Hän työskenteli myös Tähtien sota -elokuvasarjan kolmen uudemman elokuvan digitehostetiimeissä.[3]

Oka kokeili näyttelemistä ensimmäisen kerran vuonna 2000. Hän teki pieniä vierailijarooleja useissa televisio-ohjelmissa ja sai pitkäaikaisemman roolin NBC:n komediasarjasta Tuho-osasto. Vuonna 2006 Oka valittiin japanilaisen Hiro Nakamuran rooliin televisiosarjassa Heroes. Hän käänsi itse roolihahmonsa vuorosanat englanninkielisestä käsikirjoituksesta japaniksi.[4]

Oka sai vuonna 2006 Golden Globe -ehdokkuuden parhaasta televisiosarjan sivuosaroolista Heroes-sarjassa. Näyttelemisen lisäksi hän työskentelee edelleen kolme päivää viikossa ILM-yhtiössä suunnitellen tietokoneohjelmia.[5] Vuonna 2007 Oka nimettiin "cooleimmaksi nörtiksi" Spike TV Guys' Choice Awards -palkintotilaisuudessa. Hän näyttelee oikeuslääkäri Max Bergmania sarjassa Havaiji 5-0.

  1. Televisiohaastattelu, Tavis Smiley -keskusteluohjelma (Katsottu 23.11.2007)
  2. "A Surprise TV Star Embraces His Geeky Side", New York Times (Luettu 23.11.2007)
  3. "Heroes" Star: Former "Whiz Kid", TMZ.com (Luettu 23.11.2007).
  4. "Heroes' star Masi Oka living the dream", USA Today (Luettu 23.11.2007)
  5. "Heroes", New York Post (Luettu 23.11.2007)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Masi Oka Internet Movie Databasessa. (englanniksi)