Martinus Toursilainen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simone Martinin maalaama Pyhä Martinuksen muotokuva vuosilta 1322–1326 tälle omistetussa kappelissa Pyhän Fransiskuksen basilikassa Assisissa.

Martinus Toursilainen eli Pyhä Martinus (suomeksi myös Pyhä Martti) oli Rooman armeijan tribuunin poika. Hän syntyi 316 tai 317 Savariassa, Pannoniassa (nyk. Szombathely Unkarissa) ja kuoli 8. marraskuuta 397 Ranskassa. Hänet tunnetaan köyhien ja vaivaisten suojelijana.

Martinus liittyi Rooman armeijaan viisitoistavuotiaana. Legendan mukaan hän leikkasi nuorena sotilaana miekallaan puolet viitastaan ja antoi revityn puolikkaan Amiensin kaupungin portilla almua pyytäneelle kerjäläiselle. Seuraavana yönä Martinus näki unta, jossa viitan puolikkaan saanut kerjäläinen osoittautui itse Kristukseksi, joka totesi: "Tämä pakana, Martinus vaatetti minut". Seuraavana aamuna Martinuksen viitta oli jälleen ehjä ja kokonainen. Tämän kaiken kokemansa seurauksena jo nuoruudessaan kristinuskosta kiinnostunut Martinus kääntyi kristityksi. Hän palveli Rooman armeijassa vielä pari vuotta, mutta erosi sitten armeijasta, josta syystä hän joutui kärsimään jopa vankeusrangaistuksen.

Martinus liittyi ja eli erilaisissa kristillisissä veljeskunnissa, kunnes hän vuonna 361 tuli uudestaan kuuluisaksi perustaessaan luostarin Poitiers’n lähelle Ranskassa. Vuonna 371 hänet sitten kutsuttiin Toursin (noin 250 kilometriä Pariisista lounaaseen) piispaksi. Legendan mukaan hän oli niin vaatimaton, että kuultuaan kutsusta hän piiloutui hanhitarhaan, mutta äänekkäät hanhet paljastivat hänen piilonsa.

Toursin kaupungissa pakanuus vaikutti noihin aikoihin vielä voimakkaana ja Martinuksella oli keskeinen rooli kristinuskon ja samalla olojen vakiinnuttajana kaupungissa. Piispa Martinuksella oli erityisen suuri vaikutus priscillianismin kehitymiseen. Martinus Toursilaisen pyhäinjäännökset on haudattu Toursin basilikaan.

Martinus Toursilainen oli ensimmäinen läntisessä kirkossa pyhimyksen arvon saanut henkilö, joka ei kuollut marttyyrinä. Martinus Toursilaisen, Pyhän Martin muistoksi vietetään katolisissa maissa yhä Martinpäivää 11. marraskuuta, joka oli hänen hautajaispäivänsä. Protestanttisissa maissa päivän vietto on siirtynyt päivää aiemmaksi, jolloin on myös Martti Lutherin syntymäpäivä (ja sen vuoksi myös Suomessa nykyisin Martin nimipäivä). Ruotsissa ja Suomessa martinpäivän viettäminen rajoittuu joidenkin viettämään juhlaillalliseen, jossa syödään pääruokana martinhanhi, kokonaisena paistettu hanhi.

Vaikutus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legenda Pyhästä Martista tuli Suomeen kristinuskon mukana 1100–1200-luvuilla. Pyhä Martti oli tunnettu armeliaisuudestaan ja oikeamielisyydestään, mikä teki hänestä suositun kansan keskuudessa.[1] Pyhästä Martista tuli keskiajalla Raision suojeluspyhimys ja Marttilan kunta on saanut nimensä hänen mukaansa[2]. Hänet on kuvattu molempien kuntien vaakunoissa leikkaamassa viittaansa antaakseen sen kerjäläiselle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pyhän Martin tarina Raision seurakunta. Viitattu 28.6.2008.
  2. Marttilan kunta Marttilan kunta. Viitattu 28.6.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]