Mark David Chapman

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mark David Chapman (s. 10. toukokuuta 1955 Fort Worth, Texas) on yhdysvaltalainen murhaaja, joka ampui John Lennonin tämän kotitalon porttikäytävään 8. joulukuuta 1980. Chapman oli ollut aikaisemmin huumausaineriippuvainen, uudestisyntynyt kristitty ja mielisairaalan potilas. Chapman oli narsisti ja sairasti skitsofreniaa.lähde?

Chapman oli ollut The Beatlesin, erityisesti John Lennonin, fani jo vuosia. Chapmanin hermoromahduksen jälkeen Lennonista tuli kuitenkin hänelle pakkomielle ja päähänpinttymä. Pakkomielle meni jopa niin pitkälle, että hän meni naimisiin japanilaisen naisen kanssa vain, jotta vaimo muistuttaisi Lennonin vaimoa Yoko Onoa. Kun Chapmanin oma elämä ja henkinen tila heikentyivät, hän alkoi vihata entistä sankariaan ja esikuvaansa. Hän tuomitsi Lennonin epäaidoksi.lähde?

John Lennonin murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

West 72nd Street (Dakota-talo)

8. joulukuuta 1980 Chapman surmasi John Lennonin ampumalla. Surmatyö tapahtui Lennonin asuintalon, Dakota-talon, edustalla, 72nd Streetin ja Central Park Westin kulmassa Manhattanilla, New Yorkissa. Dakota-talo oli rakennuksena tunnettu siitä, että Rosemaryn painajainen -elokuva oli filmattu siellä.lähde?

Aiemmin samana päivänä Chapman oli kätellyt Lennonia rakennuksen edustalla ja pyytänyt tätä kirjoittamaan vastajulkaistun Double Fantasy -albumin kanteen omistuskirjoituksen. Lennon oli aavistanut jotain tapahtuvan ja kysyi mieheltä toistuvasti, onko tässä kaikki, mitä tämä haluaa. Tästä kohtaamisesta otettiin valokuva, joka murhan jälkeen tuli kuuluisaksi maailman mediassa. Kohtaamisen jälkeen Chapman odotti monta tuntia Lennonin asunnon lähellä tämän paluuta ja tämän palattua ampui tätä kohti .38 Spl. -kaliiperisella Charter Arms Undercover -revolverilla viisi laukausta. Hän osui neljästi. Chapmanilla oli mukanaan romaani Sieppari ruispellossa.lähde?

Chapman on vakuuttanut, että hän oli jo kerran aikaisemmin matkustanut New Yorkiin tappaakseen Lennonin mutta ei ollut jostain syystä onnistunut.lähde?

Oikeudenkäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chapmania syytettiin murhasta. Hänen asianajajansa Jonathan Marks vetosi mielisairaudesta johtuvaan syyntakeettomuuteen. Chapman joutui tämän vuoksi psykiatrien tutkittavaksi. Oikeudessa kuultiin myöhemmin yhdeksää psykiatria. Kuusi heistä oli sitä mieltä, että Chapman oli toiminut psykoosissa ja kolme piti häntä rajatilapersoonallisuutena.lähde?

Kesäkuussa 1981 Chapman ilmoitti asianajajalleen hylkäävänsä syyntakeettomuusvetoomuksen, koska Jumala oli käskenyt häntä ottamaan täyden vastuun Lennonin murhasta. Chapman vietiin asianajaja Marksin pyynnöstä uudestaan psykiatrisiin tutkimuksiin. Tällä kertaa lausunnossa todettiin, että Chapman kärsi vainoharhaisuudesta mutta hän oli silti henkisesti ymmärryskykyinen, eli hänet voitaisiin tuomita vankilaan.lähde?

Chapman tuomittiin elokuussa 1981 elinkautiseen vankeuteen, josta olisi mahdollista anoa pääsyä ehdonalaiseen vapauteen 20 vuoden kuluttua.lähde?

Vankeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chapman on ollut marraskuussa 2012 lähtien vangittuna New Yorkin osavaltion Alden kaupungissa sijaitsevassa Wende Correctional Centerissä. Hän on anonut pääsyä ehdonalaiseen vapauteen kymmenen kertaa: vuosina 2000, 2002, 2004, 2006, 2008[1], 2010, 2012[2],2014[3], 2016 ja 2018[4]. Anomus on hylätty joka kerta. Seuraavan kerran Chapmanin ehdonalaishakemusta voidaan käsitellä vuonna 2020. Chapman on saanut useita uhkauksia, ja hänet on uhattu tappaa hänen vapautuessaan vankilasta. John Lennonin leski Yoko Ono vastustaa jyrkästi hänen vapauttamistaan.[5]

Mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Chapmanin elämästä on tehty elokuva Chapter 27,[6] joka tuli ensi-iltaan vuoden 2007 alussa. Chapmania elokuvassa esittää Jared Leto.lähde?

Chapman halusi tulla kuuluisaksi murhaamalla John Lennonin. Sittemmin hän on myöntänyt tulleensa vain murhaajaksi, kun häntä haastateltiin vuonna 2010. Hänellä oli myös lista henkilöistä, jotka hän halusi tappaa Lennonin jälkeen. Tappolistalla olivat myös Elizabeth Taylor sekä talk show -juontaja Johnny Carson.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. John Lennonin ampuja pysyy vankilassa, (Vanhentunut linkki) Ilta-Sanomat 13.8.2008 (Arkisto)
  2. John Lennonin ampuja pysyy edelleen vankilassa Yle.fi 24.8.2012, viitattu 24.8.2012
  3. John Lennonin ampujan ehdonalaispyyntö evättiin jälleen (vanhentunut linkki) Helsingin Sanomat. 23.08.2014. Arkistoitu . Viitattu 23.08.2014.
  4. John Lennonin murhaajalta evättiin ehdonalainen vapaus jo kymmenettä kertaa iltalehti.fi. Viitattu 25.8.2018.
  5. Yoko Ono vastustaa ehdonalaista, Yle.fi, uutiset. Viitattu 9.8.2010
  6. Lennonin murhaajan tarina elokuvaksi (vanhentunut linkki) Turun Sanomat (Arkisto)
  7. BBC: John Lennonin murhaaja paljastaa syyn tappamiseen, (vanhentunut linkki) Voice.fi. Viitattu 17.9.2010 (Arkisto)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]