Marita Hakala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marita Hakala
Henkilötiedot
Syntynyt 10. marraskuuta 1968 (ikä 51)
Ulvila, Suomi
Ammatti malli

Marita Hakala (s. 10. marraskuuta 1968 Ulvila) on suomalainen malli ja yrittäjä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorena vaatetusalaa opiskellut Hakala aloitti mallintyöt vuonna 1985 Satakunnassa ja perusti vuonna 1987 Satakunnan Mallit -yhdistyksen Poriin. Helmikuussa 1989 hän osallistui paikallisen koulukuvaajan ilmoittamana Miss Suomi -kilpailuun ja ylsi finaalikymmenikköön. Saman vuoden syksyllä hänet nähtiin myös Spede Pasasen järjestämässä TV-kilpailussa, Speden Speleissä. Vuonna 1994 Hakala tuli toiseksi Miss Tourism Queen International -kauneuskilpailussa Espanjan Lugossa. Miss Suomi -kisojen jälkeen Hakala muutti Helsinkiin, työskennellen sihteerinä maahantuontiyrityksessä, ja liittyi samalla helsinkiläiseen mallitoimisto Paparazziin. Vuoden 1992 alussa häntä pyydettiin Italiaan malliksi ja mallin ura jatkui useita vuosia Milano-painotteisena. Milanon lisäksi hän työskenteli silti tunnettujen toimistojen listoilla ammattimallina myös eri puolilla Eurooppaa viiden vuoden ajan.

Ammattimallin uran jälkeen vuonna 1997 Hakala perusti kansainvälisen scouting-yrityksen, ModelScouting Catwalk Oy:n, joka etsi maailmanlaajuisesti uusia mallikykyjä töihin Milanon ja Pariisin johtaville mallitoimistoille. Samalla hän toimi vastaperustetun suomalaisen Internet-pohjaisen mallitoimisto 4castin buukkaajana ja mallikouluttajana vuoteen 2000 asti. Myytyään scouting-yrityksensä ruotsalaiselle markkinointi- ja mediayhtiö DNG:lle hän työskenteli vuoden toimitusjohtajana kyseisen yhtiön Suomeen perustamassa DNG 4castissa.

Alkuvuodesta 2002 Hakala muutti asumaan Espanjan Valenciaan ja kirjautui paikalliselle yliopistolle opiskelemaan espanjan kieltä. Samalla hänet löydettiin uudelleen malliksi ja hän muutti Valenciasta Madridin mallimarkkinoille helmikuussa 2003.

Vuonna 2004 Solar Films ja MTV3 tilasivat Hakalalta käsikirjoituksen suomalaiseen mallialan TV-formaattiin, Mallikouluun, hänen omiin mallialan kokemuksiinsa pohjautuen. TV-ohjelman myötä Hakala muutti takaisin Suomeen ja oli töissä Solar Films -tuotantoyhtiössä kahden tuotantokauden ajan. Ohjelman sisällössä hän painotti kilpailijoiden opettamista todelliseen mallin työhön ja suomalaisen perusujouden karsimista tietotaidon kautta, jotta mallien olisi mahdollista pärjätä kovilla kansainvälisillä markkinoilla. Hakala toimi Mallikoulussa tuotantopuolen töiden lisäksi myös ohjelman tuomarina sekä kilpailijoiden opettajana ja tukijana. Mallikoulun ensimmäisen kauden voittaja oli nykyään kansainvälisenä huippumallina tunnettu Suvi Koponen. Vuoden 2006 kilpailun voitti Sanni Salminen.

Vuoden 2007 alussa Hakala pyydettiin osakkaaksi Portfolio-nimiseen mallitoimistoon ja vuoden 2009 alkaessa hän lunasti mallitoimiston kokonaan omistukseensa. Vuonna 2007 Hakala järjesti Miss Maailma -kilpailun Suomen osakilpailun, jonka voitti Linnea Aaltonen. Vuonna 2009 hänet nähtiin tuomarina Miss Suomi -kilpailussa, jonka voittaja oli Essi Pöysti. Samana vuonna Hakala toimi TV Viiden Malliksi päivässä -ohjelman juontajana ja tuomariston puheenjohtajana. Hakala kertoi yhteisestä ajastaan Vesa-Matti Loirin rinnalla elämäkertadokumentissa Vesku, joka sai ensi-iltansa elokuvateattereissa lokakuussa 2010. Samoihin aikoihin Hakala rekrytoitiin Specsavers Finlandin B-to-B Manageriksi kehittämään englantilaisen optikkoketjun yritysmyyntiä. Vuoden mittaisen Specsavers-projektin päätyttyä Hakala palasi takaisin mallitoimisto Portfolion johtoon, mutta jatkoi Specsaversin Suomen Sähäkin Silmälasimalli 2012 -kilpailun järjestely- ja tuomaristotehtävissä.

Marraskuussa 2012 Hakala lähti mukaan järjestämään Naisten Kymppi -lenkin 30-vuotisjuhlatapahtumaa, johon osallistui 26. toukokuuta 2013 lähes 20 000 ihmistä. Vuonna 2014 hän sai Green Cardin[1] ja muutti Los Angelesiin malliksi.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marita Hakala ja Vesa-Matti Loiri olivat kihlapari. He tapasivat Pori Jazz -festivaaleilla kesällä 1989 ja olivat yhdessä neljä vuotta.

Esa Tikkanen ja Marita Hakala olivat kihloissa 2000-luvun taitteessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]