Marita Hakala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marita Hakala
Henkilötiedot
Syntynyt10. marraskuuta 1968 (ikä 55)
Ulvila, Suomi
Ammatti malli

Marita Hakala (s. 10. marraskuuta 1968 Ulvila) on suomalainen malli ja yrittäjä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaatetusalaa opiskellut Marita Hakala aloitti mallintyöt 17-vuotiaana ja perusti Satakunnan Mallit -yhdistyksen Poriin 1987. Helmikuussa 1989 hän osallistui Miss Suomi -kilpailuun[1] ja ylsi finaalikymmenikköön. Samana vuonna hänet nähtiin Spede Pasasen järjestämässä TV-kilpailussa, Speden Speleissä. Vuonna 1994 Hakala edusti Suomea kansainvälistä turismia edistävässä Miss Tourism Queen International -kilpailussa Espanjan Lugossa ja sijoittui ensimmäiseksi perintöprinsessaksi.

Helmikuussa 1989 Hakala muutti Helsinkiin ja liittyi helsinkiläiseen mallitoimisto Paparazziin. Vuoden 1992 alussa häntä pyydettiin Italiaan malliksi ja ammattimallin ura jatkuikin useita vuosia Milano-painotteisena. Milanon lisäksi hän työskenteli kansainvälisten toimistojen listoilla ammattimallina useita vuosia.

Ammattimallin uran jälkeen Hakala perusti scouting-yrityksen, joka etsi maailmanlaajuisesti uusia kykyjä töihin Milanon ja Pariisin johtaville mallitoimistoille. Samalla hän toimi vastaperustetun ensimmäisen suomalaisen Internet-pohjaisen mallitoimisto 4castin buukkaajana ja mallikouluttajana. Myytyään scouting-yrityksensä ruotsalaiselle markkinointi- ja mediayhtiölle, hän työskenteli kyseisen yhtiön Suomeen perustamassa manageritoimistossa toimitusjohtajana rekrytöiden edustukseen useita suomalaisen viihde- ja urheilualan ykkösnimiä.

Alkuvuodesta 2002 Hakala muutti asumaan Espanjan Valenciaan. Espanjassa Hakala löydettiin uudelleen malliksi hänen ollessaan ostoksilla vaateliikkeessä.

Vuonna 2004 Solar Films ja MTV3 tilasivat Hakalalta käsikirjoituksen[2] suomalaiseen mallialan TV-formaattiin, Mallikouluun, hänen omiin mallialan kokemuksiinsa pohjautuen. TV-ohjelman myötä Hakala muutti takaisin Suomeen ja oli töissä Solar Films -tuotantoyhtiössä. Ohjelman sisällössä hän painotti kilpailijoiden opettamista todelliseen ammattimallin työhön ja suomalaisen perusujouden karsimista tietotaidon kautta, jotta nuorten tulokkaiden olisi mahdollista pärjätä kovilla kansainvälisillä markkinoilla. Hakala toimi Mallikoulussa tuotantopuolen töiden lisäksi myös ohjelman tuomarina sekä kilpailijoiden opettajana ja tukijana. Mallikoulun ensimmäisen kauden voittaja on nykyään kansainvälisenä huippumallina tunnettu Suvi Koponen.

Loppuvuodesta 2006 Hakala pyydettiin osakkaaksi Portfolio.fi-mallitoimistoon, jonka johdossa toimi vuoden 2015 syksyyn asti. Hakala järjesti Miss Maailma -kilpailun Suomen osakilpailun 2007 ja vuonna 2009 hänet nähtiin TV-tuomarina Miss Suomi -kilpailussa. Samana vuonna Hakala toimi TV Viiden Malliksi päivässä -ohjelman castaajana, juontajana ja tuomariston puheenjohtajana.

Hakala kertoi yhteisestä ajastaan Vesa-Matti Loirin rinnalla elämäkertadokumentissa Vesku, joka sai ensi-iltansa elokuvateattereissa lokakuussa 2010. Samoihin aikoihin Hakala rekrytoitiin Specsavers Finlandin B-to-B Manageriksi. Hakala toimi myös Specsaversin Suomen Sähäkin Silmälasimalli[3] 2011 ja 2012 -kilpailun järjestely- ja tuomaristotehtävissä. Marraskuussa 2012 Hakala lähti mukaan järjestämään Naisten Kymppi -lenkin 30-vuotisjuhlatapahtumaa, johon osallistui toukokuussa 2013 lähes 20 000 ihmistä.

Vuonna 2014 hän sai Green Cardin[4] ja muutti Los Angelesiin, jossa työskentelee mallina[5] ja toimittajana.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marita Hakala ja Vesa-Matti Loiri olivat kihlapari. He tapasivat Pori Jazz -festivaaleilla kesällä 1989 ja olivat yhdessä neljä vuotta.[6]

Esa Tikkanen ja Marita Hakala olivat kihloissa 2000-luvun taitteessa.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]