Specsavers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Specsaversin logo.
Specsavers, Wetherby, West Yorkshire, Englanti.

Specsavers on maailman suurin yksityinen optisen alan yhtymä ja kolmanneksi suurin optikkoketju[1]. Ketjulla on liikkeitä Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Alankomaissa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Suomessa, Espanjassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Specsavers on tunnettu edullisista silmälaseistaan ja ”Valitse 2 maksa 1” -konseptistaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mary ja Doug Perkins perustivat Specsaversin vuonna 1984. Optikkopariskunnan ensimmäinen liike sijaitsi heidän asuntonsa yhteydessä. Perkinsien ajatus oli alusta alkaen tarjota näönhuoltoa edullisesti. Tämän he mahdollistivat suurilla tuotantomäärillä. Lisäksi ideana oli olla yhtä luotettava kuin pienet paikalliset optikkoliikkeet ja tarjota asiakkaille kattava valikoima tyylikkäitä silmälaseja.

Specsavers avasi ensimmäiset liikkeensä Hollannissa vuonna 1997, Ruotsissa vuonna 2004, Tanskassa ja Norjassa vuonna 2005, Espanjassa vuonna 2006 sekä Australiassa ja Suomessa vuonna 2007.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Specsavers aloitti vuonna 2007. Ensimmäiset Specsaversit avattiin Vaasassa ja Kokkolassa heinäkuussa 2007.[1] Keväällä 2008 Specsavers osti Keskolta Tähti Optikko Group -ketjun, jolloin Specsavers-ketjun koko kasvoi noin 30 liikkeellä.[2] Tätä ennen ketjuun kuului Suomessa 19 liikettä. Saman vuoden joulukuussa Specsavers osti Eyen-ketjusta 26 uutta liikettä.

Specsaversilla oli vuonna 2015 13 prosentin markkinaosuus, ja täten se on Suomen kolmanneksi suurin optikkoketju. Suurin markkinaosuus on Instrumentariumilla (36 %) ja toiseksi suurin Silmäasemalla (24 %).[3]

Suomen Specsaversin maajohtajina ovat toimineet mm. Pekka Happonen, Peter Jakobsen ja Riku Kuusisto. Nykyään maajohtajana on Erkki Tala.

Kaikissa Specsaversin liikkeissä on optikkopalvelu ja yli puolessa myös silmälääkäripalvelu.

Suomessa yleinen mainoslause on Specsavers-mainoksissa "Olisit käynyt Specsaversilla."

Maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Specsaversilla on yhteensä 1 648 liikettä kymmenessä eri maassa, ja sen liikevaihto on 2 miljardia euroalähde?. Specsavers työllistää yli 30 000 ihmistälähde?. Specsavers myy vuosittain 12 miljoonat silmälasitlähde?.

Isossa-Britanniassa Specsavers on markkinajohtaja 47 prosentin markkinaosuudella. Näönhuollon lisäksi Specsavers tuottaa Britanniassa ja Alankomaissa myös kuulonhuoltopalveluja.

Liikeidea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Specsaversin ajatuksena on tuottaa näönhuoltoa edullisesti. Edulliset hinnat on mahdollistettu suurella tuotantokoolla ja tilausmäärillä. Suomessa silmälasien keskihinta on pudonnut 12 prosentilla Specsaversin tulon jälkeen.lähde? ”Valitse 2 maksa 1” -konsepti on käytössä kaikissa Specsaversin liikkeissä. TNS Gallupin vuonna 2009 teettämän tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa kokeekin silmälasit nykyään entistä enemmän asusteeksi. Specsaversin kehysmerkkejä ovat Tommy Hilfiger, Osiris, Red or Dead, Ben Sherman, Austin Reed, Missoni, Quiksilver, Jasper Conran, Bench, Jaguar ja FCUK.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kuusela, Annemi: Creating a marketing plan for Specsavers Opticians, s. 28. Liiketalouden, yrittäjyyden ja ravitsemisalan yksikkö Sainäjoen AMK, 2010. Teoksen verkkoversio (viitattu 4.2.2018).
  2. Specsavers vahvistuu ostamalla Tähti Optikon Taloussanomat. 2008. Viitattu 4.2.2018.
  3. Optikkobisnes on keskittynyt kolmelle ketjulle MOT Yle. 2017. Viitattu 4.2.2018.