Green card (oleskelulupa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
United States Permanent Resident Card (green card)

United States Permanent Resident Card, tunnetaan myös nimellä Green card (johtuen sen edellisten versioiden väristä), on henkilökortti, jolla osoitetaan ulkomaalaisen pysyvä oleskelulupa Yhdysvalloissa ja se oikeuttaa myös työskentelemään laillisesti.

Ennen green cardin myönsi Maahanmuutto- ja kansalaisoikeuksien virasto, mutta uudelleen organisoinnin aikana se muuttui Kansalaisoikeuksien ja maahanmuuton virastoksi, osaksi Kotimaan turvallisuusvirastoa. Hieman uudelleen organisoinnin jälkeen Kansalaisoikeuksien ja maahanmuuton virasto nimettiin Yhdysvaltojen kansalaisoikeuksien ja maahanmuuton virastoksi, jolla on edelleen vastuu green cardin myöntämisestä.

Ulkomaalainen, joka on hakenut green cardia, voi saada kaksi tärkeää lupaa, kun luvan haku on tietyssä vaiheessa. Ensimmäinen, työlupa-asiakirja, sallii ulkomaalaisen hakea väliaikaista työpaikkaa Yhdysvalloista. Toinen on väliaikainen matka-asiakirja, mikä sallii ulkomaalaisen palata Yhdysvaltoihin. Molempien lupien antamat edut ovat riippumattomia ulkomaalaisen asemasta. Esimerkiksi ulkomaalaisella saattaisi olla lupa työskennellä Yhdysvalloissa H-1B-viisumilla.

Permanent Resident Cardin tiedot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes kaikki kortin tiedoista ovat itsestäänselviä.

  • Ensimmäinen rivi:
1–2: C1 tai C2 C1: Asuu Yhdysvalloissa C2: Vakituinen asukas (Asuu Kanadassa tai Meksikossa)
3–5: Yhdysvallat (antava maa, Yhdysvallat)
6–14: 9-numeroinen luku
15: tarkistusnumero
16–30: ulkomaalaisen lupanumero hyväksytyssä Green Cardissa.
  • Toinen rivi:
1–6: syntymäpäivä (vv/kk/pv muodossa)
7: tarkistusluku
8: sukupuoli
9–14: päättymispäivä (vv/kk/pv muodossa)
15: tarkistusluku
16–29: kotimaa
30: tarkistusluku
  • Kolmas rivi:
Sukunimi, etunimi, toinen nimi, isän nimen alkukirjain, äidin nimen alkukirjain. Riippuen nimen pituudesta äidin ja isän nimien alkukirjaimet saatetaan jättää pois.

Yhdysvaltojen kansalaisuuden hankkiminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oleskeluluvan haltija voi hakea Yhdysvaltojen kansalaisuutta tai kansalaisoikeuksia viiden vuoden asumisen jälkeen. Tämä aika on lyhennetty kolmeen vuoteen, jos asukas on naimisissa Yhdysvaltojen kansalaisen kanssa tai neljään vuoteen, jos oleskelulupa on hankittu turvapaikan kautta. Lailliset asukkaat voivat lisätä kansalaisoikeuksien hakemuksensa jopa 90 päivää ennen asumisvaatimusta. Kansalaisille on annettu enemmän oikeuksia (ja velvollisuuksia), kuin oleskeluluvan haltijoille. Oleskeluluvan haltijoilla ei ole myöskään äänioikeutta, oikeutta tulla valituksi liittovaltion tai osavaltion vaaleissa, mahdollisuutta tuoda perheenjäseniään Yhdysvaltoihin tai kelpoisuutta liittovaltion hallituksen töihin. Yhdysvalloissa asuvien oleskeluluvan haltijoiden täytyy maksaa veroa tuloistaan, kuten Yhdysvaltojen kansalaistenkin.

Maahanmuuton tyypit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltojen maahanmuuttolainsäädäntö määrää, että ulkomaalainen voi hakea pysyvää asumislupaa pääasiassa seuraavien menettelyiden kautta:

  • maahanmuutto perheenjäsenen kautta
  • maahanmuutto työn kautta
  • maahanmuutto sijoituksen kautta
  • maahanmuutto Diversity Lotteryn kautta
  • maahanmuutto pakolaisena tai turvapaikan hakijana

Yleensä maahanmuuttajan täytyy käydä läpi kolmivaiheinen hakuprosessi saadakseen laillisen asumisluvan. Koko prosessi saattaa kestää muutaman vuoden, riippuen maahanmuuton tyypistä ja syntymämaasta.

1. Maahanmuuttoanomus – ensimmäisessä vaiheessa Yhdysvaltojen kansalaisoikeuksien ja maahanmuuton -virasto hyväksyy maahanmuuttoanomuksen pääsykelpoisuuden työnantajan mukaan tai harvemmissa tapauksissa sijoittaja-viisumilla, eli hakijan itsensä mukaan. Jos hakija on sisar, hänellä täytyy olla samat vanhemmat kuin anojalla.
2. Maahanmuuttajan viisumin saatavuus – toisessa vaiheessa, ellei hakija ole "lähin sukulainen", maahanmuuttajan viisumin numeron täytyy olla saatavilla. Viisumin numero ei ole välttämättä saatavilla välittömästi, vaikka Yhdysvaltojen kansalaisoikeuksien ja maahanmuuton -virasto olisikin hyväksynyt hakemuksen, koska hakemusten lukumäärää on rajoitettu vuosittain. Syntymämaan mukaan on myös lisärajoituksia, joten suurin osa maahanmuuttajista joutuu odottamaan pitkässä odotuslistassa. Ne maahanmuuttajat, jotka ovat läheisiä sukulaisia jollekin Yhdysvaltojen kansalaiselle (puolisot ja alle 21-vuotiaat lapset, ja Yhdysvaltojen kansalaisen vanhemmat, joka on 21-vuotias tai enemmän) saattavat päästä suoraan seuraavaan vaiheeseen.
3. Päätös maahanmuuttajan viisumista – kolmannessa vaiheessa, jos maahanmuuttajan viisumin numero on saatavilla, hakijan täytyy joko hakea Yhdysvaltojen kansalaisoikeuksien ja maahanmuuton -viraston kautta tarkistaakseen tilansa asumislupaan tai hakea maahanmuuttoviisumia Yhdysvaltain ulkoministeriön kautta läheisimmällä Yhdysvaltojen konsulaatilla, ennen kuin saa luvan tulla Yhdysvaltoihin.

Green Card -lotto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joka vuosi Green Card -lotossa annetaan noin 50 000 maahanmuuttoviisumia ihmisille, jotka ovat maasta, jonka maahanmuuttoluku Yhdysvaltoihin on alhainen (alle 50 000 maahanmuuttajaa muutamassa vuodessa). Maahanmuuttajat voivat olla pääsykelpoisia vain syntymämaan, eivät kansalaisuuden perusteella.

Kehitys 2000-luvulla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2008 lottoon lähetettiin yli 6,4 miljoonaa hakemusta. Tämä on lisääntynyt vuoden 2007 5,5 miljoonasta hakemuksesta. Suurin osa hakemuksista tulee Afrikasta ja Aasiasta: yli 41 prosenttia kaikista hakemuksista tulee Afrikasta, 38 prosenttia Aasiasta, 19 prosenttia Euroopasta ja kaksi prosenttia Etelä-Amerikasta, Väli-Amerikasta ja Karibialta. Suurin osa hakijoista oli Bangladeshista (yli 1,7 miljoonaa hakijaa), Nigeriasta (684 735) ja Ukrainasta (619 584).

Rikollisuus: Green Card -lotto -huijaukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vilpillisten Green Card -lottojen määrä on kasvanut, joissa huijarit ottavat hakijoilta rahaa, maksu vaihdellen 50 ja 250 Yhdysvaltojen dollarin välillä. Osa toimistoista ei työskentele jakelupalvelun alla. Jotkut vakuuttavat voivansa lisätä voiton mahdollisuutta lotossa, mikä ei ole totta – itse asiassa, he saattavat lähettää hakemukset myöhässä tai eivät mahdollisesti lähetä niitä ollenkaan. Samoin jotkut vakuuttavat tarjoavansa ilmaiset lentoliput tai muita etuja, kuten käteistä. Hakijoita neuvotaan käyttämään vain Yhdysvaltojen hallituksen sivuja, joiden osoite päättyy .GOViin.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltojen hallituksen maahanmuutto-sivut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.