Maria Collan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mihály Zichy, Aleksanteri II:n kunniaksi järjestetyt tanssiaiset Helsingin Rautatieasemalla 18.9.1863. Eremitaaši.
Taiteilijaseuran vuosijuhla 5.2.1866. Maria Collan eturivissä oikealla.

Maria Margareta Collan, synt. Pacius (16. toukokuuta 1845 Helsinki – 17. tammikuuta 1919) oli suomalainen laulaja ja laulunopettaja. Hän oli säveltäjä Fredrik Paciuksen tytär ja säveltäjä Karl Collanin puoliso.

Collan esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti 14-vuotiaana Zachris Topeliuksen kotipiirissä esitetyssä Rinaldo Rinaldini -näytelmässä, johon hänen isänsä Fredrik Pacius oli säveltänyt Johan Ludvig Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoissa julkaistun "Sotilaspojan". Esiintymisestä innostuneena Topelius kirjoitti näytelmän Sotavanhuksen laulu, jolla kunnioitettiin vuoden 1808 veteraanien 50-vuotismuistoa. Maria Pacius esiintyi julkisesti myös vuoden 1863 säätyvaltiopäivien avajaistanssiaisissa Helsingin vanhassa asemahallissa. Hänet on kuvattu hovimaalari Mihály Zichyn tanssiaisista tekemässä tunnetussa maalauksessa.

Maria Pacius avioitui säveltäjä ja kirjailija Karl Collanin kanssa vuonna 1866. Karl Collan kuoli vain 43-vuotiaana vuonna 1871, ja Maria Collan jäi leskeksi kahden pienen lapsen kanssa. Hän matkusti Hampuriin opiskelemaan laulua Adolf Schultzen johdolla, ja Dresdenissä hän opiskeli Aloysia Krebs-Michalesin ohjaamana. Palattuaan hän opetti vuodesta 1874 musiikkia Helsingissä yksityisessä saksalaisessa tyttökoulussa sekä tyttöjen ja poikien oppilaitoksessa. Vuonna 1875 alttolaulajatar esiintyi ensimmäisen kerran Helsingissä ja sen jälkeen myös Viipurissa, Turussa ja Tampereella sekä ulkomailla Hampurissa ja Tukholmassa. Konserttiura päättyi vuonna 1880.

Collan oli myös musiikkikulttuurin taustavaikuttaja. Paciuksen seuraaja yliopiston musiikinopettajana Richard Faltin halusi esittää Paciuksen Die Loreley -oopperan, mutta Svenska Teatern, Robert Kajanus ja Muntra Musikanter eivät suostuneet yhteistyöhön. Faltin ja Collan perustivat oopperalle kannatusyhdistyksen, joka vuokrasi Aleksanterin teatterin. Die Loreley esitettiin Suomen ensimmäisenä ammattimaisesti ohjattuna oopperana 28. huhtikuuta 1887. Ooppera on sittemmin unohdettu, eikä sitä ole esitetty kuin kerran lyhennettynä suomenkielisenä versiona.

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Collanin vanhemmat olivat yliopiston musiikinopettaja, säveltäjä ja professori Fredrik Pacius ja Nina Lucia Martin. Hän avioitui vuonna 1866 säveltäjä, kirjailija ja yliopiston kirjastonhoitaja Karl Collanin kanssa. Heidän lapsensa olivat varatuomari Ludvig Collan (1867–1932) ja pianotaiteilija Maria Elisabet Collan-Beaurain (1869–1937).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Svensk uppslagsbok. Malmö: Svensk uppslagsbok AB, 1931. (ruotsiksi)
  • Otavan Iso Musiikkitietosanakirja 1, s. 619. Helsinki: Otava, 1976.
  • Anneli Mäkilä-Alitalo: Collan, Maria (1845 - 1919) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 3.4.2006. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 3.6.2017.