Marcia Cross

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marcia Anne Cross
Marcia Cross vuonna 2014.
Marcia Cross vuonna 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt25. maaliskuuta 1962 (ikä 62)
Marlborough, Massachusetts, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Merkittävät roolit Kimberly Shaw
(Melrose Place )
Bree Van de Kamp
(Täydelliset naiset)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Marcia Anne Cross (s. 25. maaliskuuta 1962 Marlborough, Massachusetts) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet muistetaan parhaiten muun muassa televisiosarjoista Melrose Place, Everwood ja Täydelliset naiset. Hänellä on takanaan esiintymisiä niin teatterin, television ja elokuvien saralla.

Cross opiskeli näyttelemistä Juilliard Schoolissa ja suoritti psykologian maisterin tutkinnon Antioch Universityssä. Hän on naimisissa pörssimeklari Tom Mahoneyn kanssa.

Täydellisissä naisissa Cross esitti Bree Van de Kampia. Vuonna 2005 hän sai ensimmäisen Emmy-ehdokkuutensa sarjasta ja toisen Golden Globe -ehdokkuuden joulukuussa samana vuonna.

Roolit ennen Täydellisiä naisia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kuin Cross sai roolin Täydellisistä naisista, hän näytteli tohtori Linda Abbottia WB:n sarjassa Everwood. Hänet tunnetaan myös roolistaan henkisesti tasapainottomana tohtori Kimberly Shaw’na Melrose Placessa vuosina 1992–1997. Shaw sai aikaan monia unohtumattomia hetkiä sarjassa, kun hän yritti muun muassa tappaa useita päähenkilöitä. Tuottajat nostivat Crossin päänäyttelijöiden joukkoon alkuteksteissä kuitenkin vasta kolmannella kaudella, vaikka hän oli saanut yhtä paljon ruutuaikaa kuin muutkin näyttelijät.

Teatterissa Cross on esiintynyt Arthur Schnitzlerin La Rondessa Williamstown Theater Festivalilla, William Shakespearen Loppiaisaatossa Hartford Stage Companyssa ja Kaksi nuorta veronalaista -komediassa Old Globe Theatressa San Diegossa.

Hänen ensimmäinen TV-esiintymisensä oli päiväajan draamasarjassa The Edge of Night. Muutettuaan New Yorkista Los Angelesiin Cross sai nopeasti rooleja televisioelokuvissa kuten The Last Days of Frank and Jessie James, jossa hän näytteli Johnny Cashin ja Kris Kristoffersonin kanssa. Vuonna 1986 hän pääsi esittämään Kate Sandersia ABC:n päiväsajan saippuasarjassa One Life to Live, josta hän lähti vuonna 1987.

Hänen tunnetuin saippuasarjaroolinsa oli Melrose Placessa, johon hänet otettiin alun perin yhtä jaksoa varten, jossa hän näytteli Kimberly Shaw’ta. Tuottajat kuitenkin pyysivät hänet takaisin useita kertoja ja myös herättivät hänen roolihahmonsa kuolleista, jotta hän pääsisi jatkamaan ohjelmassa.

Cross on vieraillut myös muissa sarjoissa kuten Seinfeld, jossa hän esitti Jerryn ihotautilääkäri-tyttöystävää, ja Cheers – terveydeksi, jossa hän esitti Kirstie Alleyn hahmon pikkusiskoa, Susan Howea. Hän on vieraillut myös komedioissa kuten Isojen poikien leikit, Ally McBeal, Spin City, It’s Garry Shandling’s Show ja Kellarin kunkku. Hänellä on ollut dramaattisempia rooleja sarjoissa C.S.I., Pimeyden sydän ja Enkelin kosketus, ja hänen elokuvaroolejaan ovat olleet Living in Fear, Always Say Good-bye, Dancing in September ja Bad Influence.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cross seurusteli pitkään näyttelijä Richard Jordanin kanssa. Jordan kuitenkin kuoli aivokasvaimen seurauksena 30. elokuuta 1993.[1]

Elokuussa 2005 Cross kihlautui pörssimeklari Tom Mahoneyn kanssa, ja pari vihittiin 24. kesäkuuta 2006 Kalifornian San Gabrielissa.[2] Heillä on 20. helmikuuta 2007 syntyneet kaksostyttäret.[3][4]

Crossilla diagnosoitiin vuonna 2017 peräaukon syöpä, mutta kertoi siitä julkisesti vasta huhtikuussa 2019.[5]

Täydelliset naiset (8 ehdokkuutta, 2 voittoa)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • 2005 Emmy-palkinto (Erinomainen naispääosa komediasarjassa)
 • 2006 Golden Globe (Paras naisnäyttelijä komediasarjassa tai musikaalissa)
 • 2005 Golden Globe (Paras naisnäyttelijä komediasarjassa tai musikaalissa)
 • 2006 SAG-palkinto (Erinomainen esitys komediasarjassa) Voittaja
 • 2005 SAG-palkinto (Erinomainen esitys komediasarjassa) Voittaja
 • 2005 Television Critics Association (Saavutus komediassa)
 • 2005 Golden Satellite Award (Paras naisnäyttelijä komediasarjassa tai musikaalissa)
 1. Marcia Cross Picture, Profile, Gossip, and News at CelebrityWonder.com CelebrityWonder.com. Arkistoitu 24.2.2007. Viitattu 23.2.2007. (englanniksi)
 2. Wihlborg, Ulrica: Marcia Cross Gets Married 24.6.2006. Time Inc. Viitattu 3.2.2017. (englanniksi)
 3. Gee, Alison: Marcia Cross Welcomes Twin Girls 21.2.2007. Time Inc. Arkistoitu 8.3.2013. Viitattu 23.2.2007. (englanniksi)
 4. Tauber, Michelle: Cover Story: Marcia Cross Talks About Motherhood People. 11.4.2007. Viitattu 3.2.2017. (englanniksi)
 5. Niina Enqvist: Täydelliset naiset -tähti uskoo saaneensa vakavan sairauden mieheltään – salasi syöpänsä pitkään häpeän vuoksi Ilta-Sanomat. 6.6.2019. Viitattu 7.6.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]