Marcia Cross

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marcia Anne Cross
Marcia Cross vuonna 2014.
Marcia Cross vuonna 2014.
Syntymäaika 25. maaliskuuta 1962 (ikä 54)
Syntymäpaikka Marlborough, Massachusetts
Merkittävät roolit Melrose Place (Kimberly Shaw),
Täydelliset naiset (Bree Van De Kamp)
Aiheesta muualla
IMDb

Marcia Cross (s. 25. maaliskuuta 1962 Marlborough, Massachusetts) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet muistetaan parhaiten muun muassa televisiosarjoista Melrose Place ja Everwood. Hänellä on takanaan esiintymisiä niin teatterin, television ja elokuvien saralla.

Cross opiskeli näyttelemistä Juilliard Schoolissa ja suoritti psykologian maisterin tutkinnon Antioch Universityssä. Hän on naimisissa pörssimeklari Tom Mahoneyn kanssa.

Marcia Cross oli mukana hittisarjassa Täydelliset naiset, jossa hän esitti Bree Van De Campia. Vuonna 2005 hän sai ensimmäisen Emmy-ehdokkuutensa sarjasta ja toisen Golden Globe -ehdokkuuden joulukuussa samana vuonna.

Roolit ennen Täydellisiä naisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kuin Cross sai roolin Täydellisistä naisista, hän näytteli tohtori Linda Abbottia kriitikoiden ylistämässä WB:n sarjassa Everwood. Hän on myös tunnettu roolistaan henkisesti tasapainottomana tohtori Kimberly Shaw’na Melrose Placessa vuosina 1992–1997. Kimberly sai aikaan monia unohtumattomia hetkiä sarjassa, kun hän yritti muun muassa tappaa useita päähenkilöitä. Tuottajat nostivat Crossin päänäyttelijöiden joukkoon alkuteksteissä kuitenkin vasta kolmannella kaudella, vaikka hän oli saanut yhtä paljon TV-aikaa kuin muutkin näyttelijät.

Teatterissa Cross on esiintynyt Arthur Schnitzlerin La Rondessa Williamstown Theater Festivaleilla, William Shakespearen Loppiaisaatossa Hartford Stage Companyssa ja Kaksi nuorta veronalaista -komediassa Old Globe Theatressa San Diegossa.

Hänen ensimmäinen TV-esiintymisensä oli päiväsajan draamasarjassa The Edge of Night. Muutettuaan New Yorkista Los Angelesiin Cross sai nopeasti rooleja televisioelokuvissa kuten The Last Days of Frank and Jessie James, jossa hän näytteli Johnny Cashin ja Kris Kristoffersonin kanssa. Vuonna 1986 hän pääsi esittämään Kate Sandersia ABC:n päiväsajan saippuasarjassa One Life to Live, josta hän lähti vuonna 1987.

Hänen tunnetuin saippuasarjaroolinsa oli Melrose Placessa, johon hänet otettiin alun perin yhtä jaksoa varten, jossa hän näytteli Kimberly Shaw’ta. Tuottajat kuitenkin pyysivät hänet takaisin useita kertoja ja myös herättivät hänen roolihahmonsa kuolleista, jotta hän pääsisi jatkamaan ohjelmassa.

Cross on vieraillut myös muissa sarjoissa kuten Seinfeld, jossa hän esitti Jerryn ihotautilääkäri-tyttöystävää, ja Cheers – terveydeksi, jossa hän esitti Kirstie Alleyn hahmon pikkusiskoa, Susan Howea. Hän on vieraillut myös komedioissa kuten Isojen poikien leikit, Ally McBeal, Spin City, It’s Garry Shandling’s Show ja Kellarin kunkku. Hänellä on ollut dramaattisempia rooleja sarjoissa CSI, Pimeyden sydän ja Enkelin kosketus ja hänen elokuvaroolejaan ovat olleet Living in Fear, Always Say Good-bye, Dancing in September ja Bad Influence.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cross seurusteli pitkään Richard Jordanin kanssa. Heidän suhteensa päättyi Jordanin kuolemaan aivokasvaimen seurauksena 30. elokuuta 1993.[1]

Alkuvuodesta 2005 Internetissä ja lehdistössä huhuttiin Crossin olevan homoseksuaali ja että hän olisi ollut pitkään suhteessa naisen kanssa. Cross kielsi väitteet televisio-ohjelmassa The View ja sanoi vain tukevansa homoyhteisöä.

Elokuussa 2005 Crossin tiedottaja kertoi amerikkalaiselle viihdelehdelle Crossin hyväksyneen kosinnan pörssimeklari Tom Mahoneylta, jota hän oli tapaillut kuusi kuukautta. Pari vihittiin 24. kesäkuuta 2006 200 vieraan edessä Kalifornian San Gabrielissa.[2] Crossilla ja Mahoneylla on 20. helmikuuta 2007 syntyneet kaksostyttäret Eden ja Savannah. [3]

Täydelliset naiset (8 ehdokkuutta, 2 voittoa)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2005 Emmy-palkinto (Erinomainen naispääosa komediasarjassa)
  • 2006 Golden Globe (Paras naisnäyttelijä komediasarjassa tai musikaalissa)
  • 2005 Golden Globe (Paras naisnäyttelijä komediasarjassa tai musikaalissa)
  • 2006 SAG-palkinto (Erinomainen esitys komediasarjassa) Voittaja
  • 2005 SAG-palkinto (Erinomainen esitys komediasarjassa) Voittaja
  • 2005 Television Critics Association (Saavutus komediassa)
  • 2005 Golden Satellite Award (Paras naisnäyttelijä komediasarjassa tai musikaalissa)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marcia Cross Picture, Profile, Gossip, and News at CelebrityWonder.com CelebrityWonder.com. Viitattu 23. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  2. Ulrica Wihlborg: Marcia Cross Gets Married 26. kesäkuuta 2006. Time Inc. Viitattu 23. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  3. Alison Gee: Marcia Cross Welcomes Twin Girls 21. helmikuuta 2007. Time Inc. Viitattu 23. helmikuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]