Koordinaatit: 64.96°N, 27.59°E

Manner-Suomen keskipiste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Manner-Suomen keskipiste sijaitsee Puolangan keskustan pohjoispuolella, kantatie 78:n varrella Housuvaarassa, noin 10 kilometriä pohjoiseen Puolangan keskustasta, karttakoordinaateissa 64.96°N, 27.59°E .

Manner-Suomen keskipisteeksi nimetty piste sijaitsee pohjois–eteläsuunnassa Manner-Suomen eli Utsjoen Nuorgamin ja Hangon Tulliniemen välillä olevan kuvitellun viivan puolivälissä,lähde? ja tällä kohdalla itä–länsisuunnassa olevan itäisimmän (valtakunnanraja) pisteen ja Oulunsalon välillä olevan kuvitellun viivan puolivälissä.

Matemaattisessa mielessä kyse ei ole Suomen pinta-alan keskipisteestä, joka sijaitsee Leskelän kylässä Siikalatvan kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla nelostien varrella.

Suomen maantieteellisen keskipisteen merkkikivi Leskelässä.

Manner- ja Meri-Suomen puoliväli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun puolitetaan Nuorgamin (70°5’30) ja Bogskärin (59°30’10’’) leveysasteet ja Märketin (19°07’53’’) ja Ilomantsin Virmajärven (31 °35’11’’) pituuspiirit, saadaan koordinaateiksi 64°47’40’’N, 25°21’34’’E, joka sijoittuu Limingan Värminkoskentien ja rautatien risteykseen, parin kilometrin päähän Limingan kirkonkylästä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.