Magnificat (Bach)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johann Sebastian Bach sävelsi kaksi Magnificat-teosta (Neitsyt Marian ylistysvirsi), joista myöhempi, D-duuriin sävelletty, BWV 243 pohjautuu aikaisempaan Es-duuriversioon (BWV 243a). Molemmat ovat kuorolle ja orkesterille sävellettyjä teoksia. Teos on kestoltaan tavanomaisen kantaatin pituinen eli noin 25 minuuttia.

Teoksien historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magnificatia laulettiin luterilaisissa kirkoissa 1600- ja 1700-luvuilla iltajumalanpalveluksessa, eli vesperissä yksiäänisesti Martti Lutherin saksankieliseen tekstiin Meine Seele erhebet den Herrn. Suurina juhlapyhinä oli kuitenkin tapana esittää monimutkaisempi latinankielinen versio.

Es-duuri Magnificat ensiesitettiin Leipzigin Nicholauskirchessä joulupäivänä 1723. Tämä versio sisältää neljä erityisesti jouluun liittyvää alkuperäistekstiin lisättyä osaa. D-duuriversio on tehty joskus vuosien 1732 ja 1735 välisenä aikana ja siitä on jouluun liittyvät osat poistettu.

Teoksien rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Es-duuri Magnficatin ylimääräisistä osista kolme on kuoro-osuuksia (Von Himmel hoch, Freuet euch und jubiliert ja Gloria in excelsis Deo) ja viimeinen on sopraanon ja basson duetto (Virga Jesse floruit). Teos on kirjoitettu viisiääniselle kuorolle, solisteille ja orkesterille, johon sisältyi nokkahuiluja, oboeita, trumpetteja, patarummut, jouset ja basso continuo.

D-duuriversio on sovitettu juhlavammin ilmeisesti Thomaskirchen suurempaa kokoa ja käytettävissä olevia muusikoita ajatellen. Nokkahuilut on korvattu poikkihuiluilla ja huilut on lisätty teoksen kaikkiin kuoro-osuuksiin. Lisäksi monia yksityiskohtia on muutettu Es-duuriversiosta.

Bach jakoi molemmissa Magnificateissaan Raamatun tekstin kahteentoista lyhyeen jaksoon, mikä mahdollisti tekstin yksittäisten sanojen ja sanaryhmien sisällön ilmaisun musiikin keinoin, esimerkkinä kohdan Omnes generationes (Katso, tästedes kaikki sukupolvet, Luuk 1:48) monimutkainen kuorosovitus. Kommentaattorit ovat pitäneet kahta osiota, Quia fecit mihi magna sekä Esurientes implevit bonis, humoristisina.kenen mukaan?

 1. Kuoro „Magnificat“
 2. Aaria (sopraano II) „Et exsultavit spiritus meus“
  A. Koraalimotetti „Vom Himmel hoch“
 3. Aaria (sopraano I) „Quia respexit humilitatem“
 4. Kuoro „Omnes generationes“
 5. Aaria (basso) „Quia fecit mihi magna“
  B. Kuoro „Freut euch und jubiliert“
 6. Duetto (altto, tenori) „Et misericordia“
 7. Kuoro „Fecit potentiam“
  C. Kuoro „Gloria in excelsis Deo“
 8. Aaria (tenori) „Deposuit potentes“
 9. Aaria (altto) „Esurientes implevit bonis“
  D. Duett (sopraano, basso) „Virga Jesse floruit“
 10. Kuoro (sopraano I/II, altto) „Suscepit Israel“
 11. Kuoro „Sicut locutus est“
 12. Kuoro „Gloria Patri