Maanvyöry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maanjäristyksen aiheuttama maanvyöry San Salvadorissa.

Maanvyöry on massaliikunto, jossa maa-aines ja kivet liikkuvat rinnettä alaspäin painovoiman vaikutuksesta. Massaliikunto tapahtuu, jos painovoima on suurempi kuin ainesta paikallaan pitävä kitka- tai koheesiovoima. Rinteen jyrkkyys, maamassan koostumus ja vetisyys ovat tärkeimpiä maanvyöryjen aiheuttajia. Lisäksi eroosio, maanrakentamisella aikaan saadut rinteen rasitukset ja rinteen alaosan vastavoimien häviäminen (esimerkiksi joen tai meren aaltojen aiheuttama eroosio) toimivat maanvyöryä lisäävänä tekijänä. Myös maanjäristykset tai liikenteen aiheuttama tärinä edistävät maanvyöryä.

Massojen liikkelle saamiseksi rinteen jyrkkyydeksi riittää kuitenkin jopa yhden asteen kaltevuus.[1]

Maan massaliikunnot jaetaan kahteen päätyyppiin: hetkellisiin massaliikuntoihin ja hitaasti liikkuviin massaliikuntoihin.

Maanvyöry Sannajoen tulvan jälkeen Itävallassa.

Hetkelliset massaliikunnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanvyöryt ovat hetkellisiä massaliikuntoja. Maanvyöryssä yleensä muodoltaan lapiomainen kaistale kiinteää tai juoksevaa maa-ainesta valuu tai vyöryy rinnettä alas, esimerkiksi runsaiden sateiden vaikutuksesta. Maanvyöryssä myös kasvillisuuden sitoma pintakerros (20–40 cm) voi valua alas alla olevan roudan toimiessa liukupintana. Maanvyöryt jättävät maastoon vieremäarven, josta maanvyöry voi levitä. Yleensä leviäminen tapahtuu sivusuunnassa.

Hitaasti liikkuvat massaliikunnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hitaasti liikkuvat maan massaliikunnot tarkoittavat maamassojen hidasta valumista alaspäin. Hitaan maanvieremän huomaa esimerkiksi pystytetyistä rakenteista (esimerkiksi sähkötolpista), jotka kallistuvat vinoon, tai puista, joiden runko on käyristynyt hitaan massaliikunnon takia. Hitaan massaliikunnon yksi muoto on solifluktio, jossa vettynyt maa valuu hitaasti alas muodostaen solifluktioterasseja ja -kielekkeitä.

Isot maanvyöryt Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1770-luvulla tapahtuneen maanvyöryn jälki pellolla Uskelassa keväällä 2019.
Varoitusmerkki maanvyörymästä Rekijoen varrella Kiikalan Kärkelässä Salossa.

1770-luvulla iso osa pellosta vieri Uskelanjokeen Varsinais-Suomessa.[2] 1820-luvulla Uskelanjoessa oli useita suuria maanvyörymiä. 1825 maanvyörymä vauroitti pahasti Uskelan emäkirkkoa ja 1827 maanvyöry hajoitti Veitakkalan ja Haukkalan myllyt sekä muutti hieman joen kulkua.[3][4]

Toukokuussa 1919 suuri peltoalue vajosi useita metrejä Halikon Vässilän kylässä tukkien maamassoillaan vähäksi aikaa Halikonjoen. Toukokuussa 1924 tapahtui Muolaan Jaarilan kylässä maanvieremä joka tuhosi 250 metriä pitkän ja 70 metriä leveän niityn sekä niityllä olleet kolme latoa. [5]

Vuotomaa Suomen Lapissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Lapissa esiintyy roudan vaikutuksesta tapahtumaa maan valumista tuntureiden rinnettä alas. Ilmiö on yleinen arktisilla alueilla Saanan länsirinteessä routa ja sen sulaminen ajavat yhdessä painovoiman kanssa kiviä alaspäin 2–6 senttimetrin vuosivauhtia[6]. Vuotomaille syntyy vuotomaahyllyjä, joissa on paksu lumi. Näin vuotomaalla voi kasvaa muualla tunturissa harvinaisia kasveja, muun muassa saniaisia[7].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. WSOY Iso tietosanakirja 6, s. 28. WSOY, 1997. ISBN 951-0-20163-4.
  2. http://fi.wikisource.org/wiki/Maamme_kirja:_24._Maanvierem%C3%A4_Askelassa
  3. Arve, Hannu et al.: Salo – kuninkaantien kaupunki, s. 86. Jyväskylä: Gummerus, 2004. ISBN 951-96152-3-7.
  4. Haukkalan kylä Uskelassa Salon Seudun Sukututkijat. Viitattu 23.3.2020.
  5. Muolaan mullistus merkillinen vain laajuudessaan, Uusi Suomi 07.05.1924, nro 105, s. 1, Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
  6. Suurtuntureiden luonto, Järvinen-Lahti 2004, s. 69
  7. järvinen-lahti 2004, s. 69

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]