Luettelo valtioista, joita ei ole tunnustettu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
  YK:n jäsenet, joita ei ole tunnustanut vähintään toinen jäsenvaltio
  YK:n ei-jäsenet, jotka on tunnustanut vähintään yksi jäsenvaltio
  YK:n ei-jäsenet, jotka on tunnustanut vain YK:n ei-jäsenvaltiot
  YK:n ei-jäsen, jota ei ole tunnustanut yksikään valtio

Tämä on luettelo maantieteellisistä alueista jotka ovat käytännössä itsenäisiä, mutta joiden itsenäisyyttä ei ole yleisesti tunnustettu tai se on tunnustettu vain osittain.

Käytännössä itsenäiset, mutta yleisesti tunnustamattomat maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Status Aluevaatimukset Lähteet
Somalimaan lippu Somalimaa Somalimaa sai itsenäisyyden vuonna 1960, jolloin brittiläinen osa siitä yhdistyi Italian Somalimaan kanssa muodostaen Somalian. Somalian sisällissodasta erkaantumaan pyrkinyt Somalimaa julistautui itsenäiseksi vuonna 1991. Mikään valtio ei tunnusta maan itsenäisyyttä. Somalian lippu Somalia [1]
Transnistrian lippu Transnistria Transnistria julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1990. Mikään YK:n jäsenvaltio ei tunnusta maan itsenäisyyttä. Moldovan lippu Moldova [2]
Vuoristo-Karabahin lippu Vuoristo-Karabahin tasavalta Armenialaisenemmistöinen Vuoristo-Karabah julistautui itsenäiseksi vuonna 1991. Mikään YK:n jäsenvaltio ei tunnusta maan itsenäisyyttä mutta maalla on erittäin läheiset suhteet Armeniaan. Flag of Azerbaijan.svg Azerbaidžan [3][4][5][6]

Osittain tunnustetut valtiot jotka eivät ole YK:n jäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio status Aluevaatimukset Lähteet
Abhasian lippu Abhasia Abhasia julistauti itsenäiseksi valtioksi vuonna 1992. Sen tunnustaa neljä YK:n jäsenvaltiota (Venäjä, Nicaragua, Venezuela ja Nauru ). Georgia [7][8][9][10][11][12] [13] [14][15][16][17][18][19] [20][21] [22][23][24] [25][26] [27][28][29][30][31] [32][33] [34].[35][36][37][8][9][38]
Etelä-Ossetian lippu Etelä-Ossetia Etelä-Ossetia julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1991. Sen tunnustaa neljä YK:n jäsenvaltiota (Venäjä, Nicaragua, Venezuela ja Nauru) Georgia
Kiinan tasavalta (Taiwan) Kiinan sisällissodan hävinnyt Kuomintang pakeni vuonna 1949 Taiwanin saarelle ja pystytti sinne oman hallituksensa jatkumona vuonna 1912 perustetulle Kiinan tasavallalle, Kiinan kansantasavallan julistautuessa sen seuraajavaltioksi mannermaalla. Molemmat osapuolet katsoivat muodostavansa koko Kiinan ainoan laillisen hallituksen ja tasavalta edustikin maata Yhdistyneiden kansakuntien jäsenenä sekä sen turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenmaana vuoteen 1971 jolloin jäsenyys siirrettiin kansantasavallalle. Nykyään kysymys yhden Kiinan politiikasta tai Taiwanin itsenäisyydestä omana maana ja valtiona on sekä sisä- että ulkopoliittisesti kiistelty aihe. 19 YK:n jäsenvaltiota tunnustaa Kiinan tasavallan plus Pyhä istuin. Kiina [39]
Kosovon lippu Kosovo Kosovo julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 2008. Sen tunnustaa 111 YK:n jäsenvaltiota. YK:n turvallisuusneuvoston resoluutio 1244 mukaan vuodelta 1999 UNMIK hallinnoi aluetta. Vuodesta 2008 EULEX Kosovo otti vastuun Kosovon hallinnoimisessa. Serbian lippu Serbia [40][41]
Palestiinan lippu Palestiina PLO julisti Palestiinan itsenäiseksi valtioksi vuonna 1988 Algerissa. Palestiinan tunnustaa virallisesti 136 YK:n jäsenvaltiota (plus Saharan demokraattinen arabitasavalta ja Pyhä istuin) ja vuodesta 2012 myös YK itsessään tarkkailijavaltion statuksella äänin 138-9. Israel tunnustaa ainoastaan autonomisen Palestiinalaishallinnon Länsirannalla ja Gazan kaistalla muttei itsenäistä Palestiinan valtiota. Israelin lippu Israel [42][43][44]
Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan lippu Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta Pohjois-Kypros julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1983 saaren jakauduttua aiemmin Kyproksen kriisissä. Turkki on ainoa itsenäinen valtio, joka tunnustaa maan itsenäisyyden. YK:n turvallisuusneuvoston resoluutio 541 mukaan Pohjois-Kyproksen itsenäisyys on juridisesti laiton. Kansainvälinen tuomioistuin toisaalta päätti vuonna 2010, etteivät itsenäisyysjulistukset ole kiellettyjä kansainvälisen oikeuden nojalla. Kypros [45]
Saharan demokraattinen arabitasavalta Saharan demokraattinen arabitasavalta Saharan demokraattinen arabitasavalta ja Marokko kiistelevät Länsi-Saharan hallinnasta. Saharan demokraattinen arabitasavalta julistautui vuonna 1976 itsenäiseksi valtioksi. Sen on tunnustanut 47 YK:n jäsenvaltiota plus Etelä-Ossetia. YK:n päätöslauselmien mukaan alueen asemasta on määrä järjestää kansanäänestys mihin Marokko ei kuitenkaan ole toistaiseksi suostunut. Marokon lippu. Marokko [46]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC Country Profiles: Regions and territories: Somaliland. Retrieved 14 September 2009.
  2. Abkhazia: Ten Years On BBC 2. Viitattu 16.6.2008.
  3. BBC Country Profiles: Regions and territories: Nagorno-Karabakh. Retrieved 14 September 2009.
  4. (venäjäksi)Transnistria wants to join Russia (translated title), September 2008.
  5. (venäjäksi)Moldova, September 2008.
  6. In detail: The foreign policy of Pridnestrovie Pridnestrovie.net. Viitattu 25.6.2010.
  7. Clogg, Rachel: Abkhazia: Ten Years On Conciliation Resources. Viitattu 26.2.2008.
  8. a b Russia recognises Georgian rebels - BBC, 2008-08-26 [1]
  9. a b "Venezuela's Chavez draws closer to Moscow", Reuters, 2009-09-10. Luettu 2009-10-20. 
  10. John Pike: Georgia mocks Nauru's recognition of Abkhazia Globalsecurity.org. Viitattu 25.6.2010.
  11. Указ «О признании Республики Южная Осетия»
  12. Указ «О признании Республики Абхазия»
  13. Trend News : Russia Officially Established Diplomatic Relations with Abkhazia and South Ossetia News.trendaz.com. Arkistoitu 17 September 2008. Viitattu 3 October 2008.
  14. Russia appoints ambassadors to Abkhazia and South Ossetia
  15. Ambassadors to Abkhazia and South Ossetia present their credentials «ITAR-TASS» 16.12.2008, 18:43
  16. Georgia sets conditions for restoring diplomatic ties with Russia GeorgiaTimes.info. Viitattu 5 April 2016.
  17. Посольство России в Абхазии начало работу на постоянной основе. «Интерфакс» 01 мая 2009 года 23:26
  18. Embassy of Abkhazia to Russia opened in Moscow
  19. Венесуэла признает Южную Осетию и Абхазию – Чавес РИА Новости. Viitattu 5 April 2016.
  20. MPRR [2] (PDF)
  21. MPRR: Embajador de Abjasia presentó copia de estilo ante autoridades venezolanas [3]
  22. https://www.google.com/hostednews/canadianpress/article/ALeqM5j5CVqkmbzjjuDV76Yvmoijq3p2WA
  23. Archived copy Arkistoitu 11 February 2012. Viitattu 4.8.2010.
  24. Abjasia.org.ve – Sitio oficial
    de la Embajada de la
    República de Abjasia
    en Venezuela
    Viitattu 5 April 2016.
  25. "Pacific island recognises Georgian rebel region", Reuters, 15 December 2009. Luettu 15 December 2009. 
  26. (venäjäksi) http://lenta.ru/news/2009/12/16/nauru/
  27. Науру признало Южную Осетию. – Грани.ру, 16 December 2009
  28. [4]
  29. El Presidente de la República Nicaragua Decreto No. 47-2008 webcitation.org/5ajFHstLY Archived by WebCite.
  30. El Presidente de la República Nicaragua Decreto No. 46-2008 webcitation.org/5ajFTB665 Archived by WebCite.
  31. Новости NEWSru.com :: Южную Осетию и Абхазию в Никарагуа признали официально: подписаны все документы Viitattu 5 April 2016.
  32. Nicaragua, Abkhazia establish diplomatic relations "Itar-Tass", 11 September 2009, 07.37
  33. Nicaragua signs deal on relations with ex-Georgian republic, "RIA Novosti", 08:27 11 September 2009
  34. Южная Осетия установила дипотношения с Никарагуа. — Lenta.ru, 14 апреля 2010 года.
  35. http://www.mfaabkhazia.net/en/embassies/#EmbNicaragua
  36. Sputnik: Abkhazia, S. Ossetia may soon open embassies in Nicaragua 3 June 2010. Viitattu 5 April 2016.
  37. Archived copy Arkistoitu 21 January 2012. Viitattu 19.9.2011.
  38. Stojanovic, Srdjan: OCHA Situation Report 23.9.2003. Center for International Disaster Information. Viitattu 28.2.2008.
  39. Lewis, Joe: Taiwan Independence 4.8.2002. Digital Freedom Network. Arkistoitu 2.12.1998. Viitattu 28.2.2008.
  40. "Kosovo MPs proclaim independence", BBC News, 2008-02-17. Luettu 2008-02-28. 
  41. Kosovo (PDF) Viitattu 25.6.2010.
  42. General Assembly Votes Overwhelmingly to Accord Palestine ‘Non-Member Observer State’ Status in United Nations YK. Viitattu 9.1.2014.
  43. Q&A: Palestinians' upgraded UN status BBC. Viitattu 9.1.2014.
  44. Embassies of Palestine Webgaza.net. Viitattu 25.6.2010.
  45. Hadar, Leon: In Praise of 'Virtual States' 16.11.2005. AntiWar. Viitattu 28.2.2008.
  46. Sahrawi Arab Democratic Republic: Sahrawi Arab Democratic Republic 27.2.1976. Western Sahara Online. Viitattu 28.2.2008.