Luettelo jääpallon SM-mitalisteista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo jääpallon SM-mitalisteista. Suomen mestaruudesta jääpallossa on pelattu vuodesta 1908 lähtien. Luettelossa SM-mitalisteina on mainittu Suomen Palloliiton ja myöhemmin Suomen Jääpalloliiton kilpailujen mitalistit. Työväen Urheiluliitto järjesti 1924–1955 oman Suomen mestaruuskilpailunsa.

Jääpallon SM-mitalistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Mestari Hopeaa Pronssia
1908 Polyteknikkojen Urheiluseura IFK Helsingfors Ei jaettu
1909 Polyteknikkojen Urheiluseura IFK Helsingfors Ei jaettu
1910 IFK Helsingfors Polyteknikkojen Urheiluseura Ei jaettu
1911 IFK Helsingfors Viipurin IFK Ei jaettu
1912 IFK Helsingfors Viipurin SLU Ei jaettu
1913 IFK Helsingfors Viipurin Bandy & Jalkapalloseura Ei jaettu
1914 Viipurin Bandy & Jalkapalloseura IFK Helsingfors Ei jaettu
1915 Viipurin Bandy & Jalkapalloseura IFK Helsingfors Ei jaettu
1916 Viipurin Bandy & Jalkapalloseura IFK Helsingfors Ei jaettu
1917 Viipurin Bandy & Jalkapalloseura Kronohagens IF Ei jaettu
1918 Ei pelattu sisällissodan vuoksi
1919 Viipurin Bandy & Jalkapalloseura IFK Helsingfors Ei jaettu
1920 Viipurin Bandy & Jalkapalloseura Helsingin Palloseura Ei jaettu
1921 Helsingin Jalkapalloklubi Viipurin Bandy & Jalkapalloseura Ei jaettu
1922 Viipurin Bandy & Jalkapalloseura Kronohagens IF Ei jaettu
1923 Helsingin Jalkapalloklubi Viipurin Bandy & Jalkapalloseura Ei jaettu
1924 Helsingin Jalkapalloklubi Viipurin Sudet Ei jaettu
1925 Viipurin Sudet Helsingin Jalkapalloklubi Ei jaettu
1926 Viipurin Sudet Kronohagens IF Ei jaettu
1927 Viipurin Sudet Helsingin Jalkapalloklubi Ei jaettu
1928 Helsingin Jalkapalloklubi Viipurin Sudet Ei jaettu
1929 Viipurin Sudet IFK Helsingfors Ei jaettu
1930 Viipurin Sudet Kronohagens IF Ei jaettu
1931 Viipurin Palloseura Viipurin Sudet Kronohagens IF
1932 Viipurin Sudet Kronohagens IF Viipurin Palloseura
1933 Viipurin Sudet IFK Helsingfors Viipurin Palloseura
1934 IFK Helsingfors Viipurin Palloseura Viipurin Sudet
1935 IFK Helsingfors Viipurin Sudet Akilles
1936 Viipurin Palloseura IFK Helsingfors Viipurin Sudet
1937 Helsingin Jalkapalloklubi IFK Helsingfors Viipurin Sudet
1938 IFK Helsingfors Warkauden Pallo -35 Helsingin Jalkapalloklubi
1939 IFK Helsingfors Ylä-Vuoksen Palloseura Warkauden Pallo -35
1940 Ei pelattu talvisodan vuoksi
1941 IFK Helsingfors Viipurin Sudet Helsingin Jalkapalloklubi
1942 Ei pelattu jatkosodan vuoksi
1943 Warkauden Pallo -35 IFK Helsingfors Ei jaettu
1944 IFK Helsingfors Warkauden Pallo -35 Ei jaettu
1945 Warkauden Pallo -35 Oulun Palloseura IFK Helsingfors
1946 Warkauden Pallo -35 Helsingin Jalkapalloklubi IFK Helsingfors
1947 Warkauden Pallo -35 Oulun Palloseura IFK Helsingfors
1948 Warkauden Pallo -35 Oulun Palloseura Lappeenrannan Urheilu-Miehet
1949 Lappeenrannan Urheilu-Miehet Vasa IFK Oulun Palloseura
1950 Warkauden Pallo -35 Oulun Palloseura Vasa IFK
1951 Veiterä Oulun Palloseura Warkauden Pallo -35
1952 Warkauden Pallo -35 Oulun Palloseura Veiterä
1953 Oulun Palloseura Veiterä Warkauden Pallo -35
1954 Warkauden Pallo -35 Veiterä Oulun Palloseura
1955 Veiterä Oulun Palloseura Warkauden Pallo -35
1956 Oulun Palloseura Käpylän Urheilu-Veikot Veiterä
1957 Veiterä Oulun Palloseura Käpylän Urheilu-Veikot
1958 Käpylän Urheilu-Veikot Oulun Palloseura Veiterä
1959 Käpylän Urheilu-Veikot Oulun Palloseura Veiterä
1960 Oulun Palloseura Veiterä Käpylän Urheilu-Veikot
1961 Oulun Palloseura Käpylän Urheilu-Veikot Veiterä
1962 Oulun Palloseura Oulun Luistinseura Käpylän Urheilu-Veikot
1963 Oulun Palloseura Veitsiluodon Vastus Warkauden Pallo -35
1964 Oulun Palloseura Vasa IFK Oulun Luistinseura
1965 Warkauden Pallo -35 IFK Helsingfors Oulun Palloseura
1966 Warkauden Pallo -35 Lappeenrannan Pallo IFK Helsingfors
1967 Warkauden Pallo -35 Oulun Luistinseura Oulun Palloseura
1968 Mikkelin Palloilijat Akilles Warkauden Pallo -35
1969 Veitsiluodon Vastus Mikkelin Palloilijat Warkauden Pallo -35
1970 Oulun Luistinseura Warkauden Pallo -35 Mikkelin Palloilijat
1971 Warkauden Pallo -35 Veitsiluodon Vastus Oulun Luistinseura
1972 Veitsiluodon Vastus Warkauden Pallo -35 IFK Helsingfors
1973 Veitsiluodon Vastus IFK Helsingfors Oulun Luistinseura
1974 Veitsiluodon Vastus Warkauden Pallo -35 Oulun Luistinseura
1975 Oulun Luistinseura IFK Helsingfors Warkauden Pallo -35
1976 Oulun Luistinseura Warkauden Pallo -35 Veitsiluodon Vastus
1977 Oulun Luistinseura Veiterä Veitsiluodon Vastus
1978 IFK Helsingfors Oulun Luistinseura Akilles
1979 Oulun Luistinseura Veiterä IFK Helsingfors
1980 Veiterä IFK Helsingfors Veitsiluodon Vastus
1981 Akilles Oulun Luistinseura Veiterä
1982 Oulun Luistinseura IFK Helsingfors Akilles
1983 Oulun Luistinseura IFK Helsingfors Akilles
1984 Oulun Luistinseura IFK Helsingfors Akilles
1985 Akilles Veitsiluodon Vastus Oulun Luistinseura
1986 Oulun Luistinseura Veiterä IFK Helsingfors
1987 IFK Helsingfors Oulun Luistinseura Akilles
1988 IFK Helsingfors Veiterä Oulun Luistinseura
1989 Botnia-69 Oulun Luistinseura IFK Helsingfors
1990 Oulun Luistinseura Botnia-69 Warkauden Pallo -35
1991 Oulun Luistinseura Botnia-69 IFK Helsingfors
1992 Botnia-69 Warkauden Pallo -35 Oulun Luistinseura
1993 Warkauden Pallo -35 Botnia-69 Veiterä
1994 Warkauden Pallo -35 Veiterä Oulun Luistinseura
1995 Warkauden Pallo -35 Oulun Luistinseura Botnia-69
1996 Warkauden Pallo -35 Tornion Palloveikot Botnia-69
1997 Botnia-69 Tornion Palloveikot Warkauden Pallo -35
1998 IFK Helsingfors Botnia-69 Narukerä
1999 Narukerä Tornion Palloveikot Warkauden Pallo -35
2000 Tornion Palloveikot Oulun Luistinseura IFK Helsingfors
2001 Oulun Luistinseura Tornion Palloveikot IFK Helsingfors
2002 Tornion Palloveikot Oulun Luistinseura Narukerä
2003 Oulun Luistinseura Tornion Palloveikot Warkauden Pallo -35
2004 Tornion Palloveikot Oulun Luistinseura Warkauden Pallo -35
2005 Tornion Palloveikot Narukerä Oulun Luistinseura
2006 Tornion Palloveikot Oulun Luistinseura Narukerä
2007 Tornion Palloveikot IFK Helsingfors Narukerä
2008 Oulun Luistinseura Tornion Palloveikot Warkauden Pallo -35
2009 Oulun Luistinseura IFK Helsingfors Oulun Palloseura
2010 IFK Helsingfors Oulun Luistinseura Narukerä
2011 IFK Helsingfors Mikkelin Kampparit Narukerä
2012 Mikkelin Kampparit Narukerä IFK Helsingfors
2013 IFK Helsingfors Narukerä Mikkelin Kampparit
2014 Oulun Luistinseura Jyväskylän Seudun Palloseura Akilles
2015 Mikkelin Kampparit IFK Helsingfors Veiterä
2016 Botnia-69 Akilles Mikkelin Kampparit
2017 Veiterä[1] Akilles[1] Jyväskylän Seudun Palloseura[2]
2018 Veiterä Mikkelin Kampparit Akilles
2019 JPS Veiterä Mikkelin Kampparit

Sotasarja 1942[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1942 ei järjestetty jääpallossa virallista Suomen mestaruuskilpailua, mutta epävirallinen Suomen mestaruus ratkaistiin niin kutsutussa ”sotasarjassa”. Mestaruuden voitti IFK Helsingfors.

Suomen Palloliiton ja Työväen Urheiluliiton mestarien välinen loppuottelu 1947–1953[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1947–1953 pelattiin erillinen loppuottelu Suomen Palloliiton ja Työväen Urheiluliiton kilpailuiden mestareiden välillä. TUL:n kilpailusta finaaliin selvisivät 1947 Porin Pallo-Toverit, 1948–1952 Turun Pyrkivä ja 1953 Oulun Työväen Palloilijat. SPL:n joukkue voitti jokaisella kerralla. Ottelulla ei ole vaikutusta mitalijärjestykseen, hävinnyt ei siis saanut SM-hopeaa, vaan säilyi edelleen oman liittonsa mestarina ja muut mitalistit liiton sarjan mukaisessa järjestyksessä. Voittaja noteraattiin yleiseksi molempien liittojen tunnustamaksi Suomen mestariksi.

TUL:n loppuottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on luettelo TUL:n jääpallokilpailun mestareista ja loppuottelun tuloksista. TUL järjesti oman jääpallon mestaruuskilpailunsa 1924–1955. Vuoden 1955 jälkeen TUL ei järjestänyt omaa mestaruuskilpailuaan, vaan TUL:n sarjojen joukkueet siirtyivät kilpailemaan SPL:n sarjoihin vuodeksi 1956.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Voitto Raatikainen: Talviurheilun sankarit, Tulos- ja tilastoliite s. 460
  • MMM 1981 s. 445
  • Urheilumme Kasvot 3 Palloilu
  • Martti Jukola: Urheilun Pikku Jättiläinen, 1951

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Silvennoinen, Anssi: Veiterä juhlii Suomen mestarina 37 vuoden tauon jälkeen, kokenut Janne Hauska nousi ratkaisijaksi Porvoossa Etelä-Saimaa. 11.3.2017. Kaakon Viestintä. Viitattu 11.3.2017.
  2. JPS vei Bandyliigan pronssimitalit jatkoajalla — Artem Shekhovtsovin neljä maalia eivät riittäneet Länsi-Savo. 10.3.2017. Kaakon Viestintä. Viitattu 11.3.2017.