Talikkalan Toverit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talikkalan Toverit
Perustettu 1903
Paikkakunta Viipuri (Talikkalan Toverit) 1903-1940
Helsinki (Viipurin Toverit) 1941-1951
Hyvinkää (Hyvinkään Urheilu-Toverit) 1951-
Lajit jääpallo, jalkapallo, pesäpallo, yleisurheilu

Talikkalan Toverit (TaTo), oli viipurilainen vuonna 1903 perustettu urheiluseura, joka toimi Talikkalan kaupunginosassa. Seura oli Viipurissa TUL:n johtava seura ja liiton kärkiseuroja koko maassa. Seurassa harrastettiin kaikkia TUL:n ohjelmassa olevia lajeja. Jääpallossa seura voitti TUL:n mestaruuden neljä kertaa, jalkapallossa se oli TUL:n mestari kaksi kertaa.

Sodan jälkeen Talikkalan Toverit evakuoitui Helsinkiin, missä seura jatkoi toimintaansa nimellä Viipurin Toverit. Vuonna 1951 seura muutti Hyvinkäälle ja otti nimekseen Hyvinkään Urheilutoverit.

Jääpallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viipurin aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TUL:n jääpallosarjat aloitettiin vuonna 1924, mutta Viipuri tuli mukaan vasta viisi vuotta myöhemmin. Talikkalan Toverit kokosi joukkueen 1929, mutta hävisi SM-kilpailujen ensimmäisellä kierroksella Helsingissä mestaruuden voittaneelle Töölön Vesalle 0-4. Susien ja Viipurin Palloseuran jääpallomenestys innosti myös työläisjoukkuetta. Vuonna 1930 Toverit sai oman luistinradan Käreniemen lahden suulle, ja seura oli valmis taistelemaan liittonsa mestaruudesta. Seuraavana kautena 1930 Toverit eteni TUL:n finaaliin, jossa se voitti Helsingissä Kullervon 3-2, ja TUL:n mestaruus meni ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolelle.

Kaksi vuotta myöhemmin, kaudella 1932, Toverit eteni taas finaaliin. Ottelu pelattiin vieraskentällä Varkauden Tarmoa vastaan. Tarmo johti jo 3-0, mutta Toverit kiri tasoihin ja voitti ottelun jatkoajalla 3-4.

Seuraavana vuonna 1933 Toverit kohtasi TUL:n cupissa paikallisvastustajansa Sorvalin Veikot. Toverit ja Veikot pelasivat viisi tuntia ja 20 minuuttia ennen kuin jatkoonpääsijä selvisi. Ensin pelattiin ottelu, joka vielä kahden jatkoajan jälkeen oli tasan 2-2, mutta kolmannella jatkoajalla Veikot teki maalin ja voitti 3-2.

Talvella 1935 TUL:n mestaruuskilpailuissa Toverit voitti Sorvalin Veikot jatkoajan jälkeen 2-1, ja kukisti sen jälkeen välierässä Turussa Maarian Pyrkivän 2-1. Loppuottelu pelattiin Viipurissa Talikkalan luistinradalla, jossa Toverien vastustajana oli Kullervo. Toverit voitti ottelun 5-1, ja sai kolmannen mestaruutensa.

Vuodesta 1936 TUL:n mestaruussarja pelattiin kahdessa lohkossa, joiden voittajat pelasivat finaalin. Toverit voitti oman lohkonsa, mutta hävisi finaalissa Turussa Maarian Pyrkivälle 1-2.

Seuraavana talvena itälohkon kaikki neljä joukkuetta tulivat samaan pistemäärään. Toverit oli maalisuhteen perusteella toinen, eikä selviytynyt finaaliin. Talvella 1938 ja 1939 Toverit oli alkulohkossaan kolmas.[1]

Helsingin aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisodan jälkeen Toverit jatkoi toimintaansa Helsingissä Viipurin Tovereiden nimellä. Helsingin aikoina seura sai vielä yhden TUL:n mestaruuden, vuonna 1946.

Kun TUL:n seurat saivat osallistua Palloliiton sarjaan jatkosodan sekoittamalla kaudella 1944. Viipurin Toverit osallistui ainoana TUL:n seurana mestaruuscupiin. Se hävisi kuitenkin ottelunsa Helsingin IFK:lle. Seuraavalla kaudella Palloliiton ja TUL:n yhteistyö jatkui, ja vuonna 1945 Toverit osallistui jääpallon SM-sarjaan. Mukana oli kolme muutakin TUL:n seuraa, kun Varkauden Työväen Palloilijat, Turun Pyrkivä ja Pietarsaaren Into osallistuivat sarjaan. Seurat sijoitettiin eri lohkoihin. Toverit oli seuroista ainoa joka pärjäsi omassa lohkossaan Palloliiton seuroja vastaan. Toverit oli lohkonsa kolmas muiden viipurilaistaustaisten seurojen jälkeen, Hukat voitti lohkon ja Sudet oli toinen, molemmille Toverit hävisi vain maalilla. Muut TUL:n seurat eivät voittaneet otteluakaan ja jäivät lohkojensa viimeiseksi.

Seuraavalla kaudella 1946 TUL:n ja Palloliiton yhteistyö ei enää jatkunut ja seurat pelasivat omien liittojensa sarjoissa. Toverit voitti viimeiseksi jääneen mestaruutensa 1946, kun se voitti loppuottelussa Varkauden Työväen Palloilijat. Toverit oli vielä 1940-luvulla parina kautena lähellä loppuottelupaikkaa, mutta menestystä ei enää tullut.[1]

Viipurin Tovereiden jääpallotoiminta jatkui Helsingissä vuoteen 1951. Tämän jälkeen seura siirtyi Hyvinkäälle ja otti nimekseen Hyvinkään Urheilutoverit (HUT). Hyvikäällä seuran jääpallohistoria oli lyhyt, sillä HUT luopui sarjapaikastaan.[2]

Jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallossa Talikkalan Toverit oli TUL:n mestari vuosina 1931 ja 1933. Ensimmäisen mestaruutensa vuonna 1931 se sai voitettuaan finaalissa jatkoajalla Helsingin Kullervon 1-0. Voittomaalin teki Eino A. Wuokko, josta myöhemmin tuli TUL:n pääsihteeri.[3]

Helsingin aikana Viipurin Toverit osallistui jalkapallon SM-cup kilpailuun Vuonna 1945, joka järjestettiin TUL:n ja Palloliiton seurojen kesken. Cupissa Toverit hävisi Porvoon Akilleelle 4-3 ja putosi jatkosta.

Seura muutti Hyvinkäälle 1951, missä jalkapallotoiminta jatkui vuoteen 1956 asti, jolloin seura yhdisti jalkapallotoimintansa toisen TUL:n seuran Hyvinkään Pontevan kanssa. Uuden seuran nimeksi tuli Palloiluseura Apollo, joka jatkoi Työväen Urheiluliiton puolella Hyvinkään jalkapalloseurana. Palloliiton puolella kaupungin ykkösseurana oli Hyvinkään Palloseura.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Arponen, Antti O.: Luovutetun karjalan urheilu. Gummerus, 1995.
  2. Anttinen, Pekka: Karjalan narukerä kierii - viipurilaisen jääpallon historia. Cosmoprint, 2010.
  3. Viipurifutis (Arkistoitu – Internet Archive)