Hyvinkään Palloseura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hyvinkään Palloseura
Koko nimi Hyvinkään Palloseura ry
Perustettu 1947
Kaupunki Suomi Hyvinkää, Suomi
Kenttä Hyvinkään Urheilupuisto & Villa Park
Sarja Nelonen Uusimaa 3
Puheenjohtaja Suomi Jukka Virtanen
Päävalmentaja Suomi Tommi Wilenius
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu

Hyvinkään Palloseura (HyPS) on hyvinkääläinen jalkapalloseura. Se on perustettu vuonna 1947 Yhdistyneitten Villatehtaitten Palloilijoiden toiminnan jatkajaksi. Seurassa on toiminut omat jaostot keilailua ja curlinga varten, mutta nykyään ne toimivat erillisinä yksikköinä omien aktiiviensa varassa. Alkuaikoina toimintaa oli myös jääpallossa ja jääkiekossa. Kaudesta 2022 lähtien seuran miesten edustusjoukkue on pelaa Kolmosta eteläisessä lohkossa. Naisten edustus pelaa kaudella 2024 valtakunnallista Kakkosta.

HyPS on rekisteröityjen pelaajien määrällä mitattuna Suomen 30 suurimman jalkapalloseuran joukossa.lähde? Vuonna 2021 HyPSiä edusti noin 1000 rekisteröityä jalkapalloilijaa. Lisäksi HyPSissä pelaa ja harjoittelee noin 600 pelaajaa tyttöjen ja poikien nappulajalkapalloa Euroliiga-nimisessä korttelijalkapallotoiminnassa. Seuran aikuis- kuin junioriedustusjoukkueissa harjoittelevien pelaajien määrä ollut nousujohteista usean vuoden ajan.

Seuran edustusjoukkue pelasi vuosina 1995–2009 Kakkosessa. Korkeimmillaan se on ollut nykyistä Ykköstä vastaavassa Suomi-sarjassa neljänä kautena, joista viimeisin oli kausi 1965.[1] Kausi 2009 päättyi pettymykseen, kun 15 Kakkosessa vietetyn kauden jälkeen seura putosi Kolmoseen. Joukkue sijoitettiin Uudenmaan kolmoslohkoon.

Edustusjoukkueen kaikkien aikojen maalikuningas on Pertti Jantunen, joka on tehnyt 174 maalia. Jantusen maalisaldo on syntynyt Kakkosen lisäksi Kolmosessa ja Nelosessa. Hän on pelannut HyPSin paidassa 327 ottelua, joka on myös seuran ennätys.

HyPS pelaa kotiottelunsa joko Urheilupuistossa tai Villa Parkilla.

Naisten jalkapallo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HyPSin naisten edustusjoukkue on pelannut maan pääsarjassa kahteen otteeseen 80- ja 90-luvuilla. Kaudella 2007 naiset nousivat jälleen valtakunnalliseen sarjaan, kun kauden päätteeksi joukkue saavutti nousun Naisten Kakkoseen. Kaudella 2019 joukkue pelaa Helsingin ja Uudenmaan piirin Kolmosessa

Naisten reservijoukkue, HyPS 06, pelaa kaudella 2010 Nelosessa.

Pässit on Hyvinkään Palloseuran kannattajaryhmä, jonka tavoitteena on luoda kestävää kannattajakulttuuria maineikkaalle ja perinteikkäälle Hyvinkään Palloseuralle. Pässit aloitti järjestäytyneenä kannattajaryhmänä kaudella 2012.

  1. Finland – Divisional Movements RSSSF. Viitattu 14.4.2009. (englanniksi)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Lehtonen, Kari-Veli: Hyvinkään palloseura 1947-1997. Riihimäki: Hyvinkään palloseura, 1997. ISBN 952-90-8936-8.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.