Viipurin IFK

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viipurin IFK
Viipurin ifk logo.jpg
Perustettu 1896
Paikkakunta Viipuri
Värit Sininen ja valkoinen
Lajit jääpallo, jalkapallo, yleisurheilu

Idrottsföreningen Kamraterna Viborg, eli Viipurin IFK, oli viipurilainen urheiluseura. Vuonna 1896 perustettu seura oli Suomen ensimmäinen IFK-seura. Viipurin IFK oli myös yksi valtakunnallisen IFK-liiton perustavista seuroista.

Viipurin IFK:ssa harrastettiin monia urheilulajeja, ja seura liittyi Suomen Palloliiton jäseneksi vuonna 1908. Parhaiten seura muistetaan jääpallohistoriastaan. IFK:n värit olivat sininen ja valkoinen, kuten useimmilla muillakin IFK-seuroilla. Seuran jääpallojoukkue pelasi ottelunsa valkoisessa paidassa, jonka rinnan ympärillä oli punainen viiva ja rinnassa nelisakarainen keltainen tähti.

Viipurin IFK osallistui jääpallon SM-kilpailuihin ensimmäistä kertaa vuonna 1909. SM-finaaliin se selviytyi vuonna 1911. Se hävisi Viipurissa pelatun ottelun Helsingin IFK:lle 7-15, vaikka johti ottelua jo 4-0. Tuo ottelu on edelleen kaikkien aikojen runsasmaalisin SM-finaali. Kauden 1911 toinen sija oli seuran parhaaksi jäänyt sijoitus SM-kilpailuissa. Viipurin IFK:n vuoden 1911 joukkueessa pelasi muun muassa Woldemar Hägglund, josta myöhemmin tuli jääkärikenraali.

IFK ei saavuttanut vuoden 1911 jälkeen enää yhtä suurta menestystä. Se karsiutui SM-kilpailuissa aina paikalliskilpailijoitaan Reipasta tai Susia vastaan pelattaessa. Vaatimattomasta menestyksestä huolimatta IFK kasvatti monia 1920-30 luvun merkittäviä jääpallopelaajia. Joukkueessa pelasi myös yleisurheilijana menestynyt Erik Åström, joka siirtyi Helsingin IFK:hon.

Viipurin IFK:n jääpallotoiminta päättyi 1927, ja koko seura jäi historiaan kun Viipuri luovutettiin Neuvostoliitolle.[1][2]

Saavutukset

  • Jääpallon SM-kilpailun toinen sija 1911. (Hopeamitaleita ei vielä tuolloin jaettu)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anttinen, Pekka: Karjalan narukerä kierii - viipurilaisen jääpallon historia. Cosmoprint, 2010.
  2. Arponen, Antti O.: Luovutetun Karjalan urheilu. Suomen urheilumuseosäätiö, 1995.