Luettelo Suomessa itsenäisyyden aikana myönnetyistä arvonimistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Suomessa itsenäisyyden aikana myönnetyistä arvonimistä sisältää valtionhoitajan ja tasavallan presidenttien Suomessa myöntämät arvonimet vuodesta 1918 alkaen.

Luettelo arvonimistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on myönnetyt arvonimet itsenäisyyden aikana sekä niiden lukumäärät aikävälillä 1918–2005.

Valtionhoitajan ja tasavallan presidentin myöntämät arvonimet Suomessa
Arvonimi Lukumäärä
(1918–2005)
Myönnetty
1. kerran
Arvonimi-
ryhmän nro
Huomautus Sijoitusjärj.
1949
Sijoitusjärj.
1971
Ammattikasvatusneuvos 9 2001 8    
Apteekkineuvos 35 1938 3 IX luokka VI ryhmä
Arkkiatri 6 1928 5 Arvonimi voi olla samanaikaisesti vain yhdellä henkilöllä. VI luokka IV ryhmä
Asessori 286 1928 13 XI luokka  
Balettineuvos 1 2001 8 Myönnetty vain yhden kerran.    
Budjettineuvos 2 1980 7    
Director cantus 251 1948 16 Tässä ovat ainoastaan presidentin myöntämät arvonimet.
Arvonimen myöntää myös tuomiokapituli.
XII luokka  
Director musices 588 1934 16 Tässä ovat ainoastaan presidentin myöntämät arvonimet.
Arvonimen myöntää myös tuomiokapituli.
XII luokka  
Elokuvaneuvos 7 1967 8    
Eläinlääkintöasessori 41 1933 13 XI luokka  
Eläinlääkintöneuvos 22 1949 7 IX luokka VII ryhmä
Energianeuvos 23 1982 2    
Erikoislähettiläs ja
täysivaltainen ministeri
26 1918 2 Ei ole myönnetty vuoden 1968 jälkeen. V luokka IV ryhmä
Eräneuvos 6 1989 7    
Esittelijäneuvos 1 1938 Myönnetty vain yhden kerran.    
Esittelijäsihteeri 1 1921 Myönnetty vain yhden kerran.    
Hallitusneuvos 6 1935 7 VI luokka V ryhmä
Insinöörineuvos 4 1992 3    
Intendentti 5 1930 14 IX luokka  
Järjestöneuvos 31 1992 8    
Kalastusneuvos 3 1982 7    
Kalatalousneuvos 7 1985 8    
Kamarineuvos 94 1919 8 Arvonimeä on myönnetty jo autonomian aikana. VII luokka VI ryhmä
Kamreeri 110 1930 14 XI luokka  
Kanslianeuvos 169 1920 6 VII luokka VI ryhmä
Kaupallinen neuvos 1 1992 8    
Kauppaneuvos 741 1918 2 Arvonimeä on myönnetty jo autonomian aikana. VIII luokka VI ryhmä
Kaupunginjohtaja 17 1948 4   VII ryhmä
Kaupunkineuvos 91 1939 4 VIII luokka VII ryhmä
Kenttäpiispa 1 1941 7 Myönnetty vain yhden kerran. V luokka IV ryhmä
Kihlakunnanneuvos 36 1946 8 IX luokka  
Kiinteistöneuvos 113 1949 8    
Kirjapainoneuvos 1 2005 8    
Kirjastoneuvos 26 1949 8    
Kollegiasessori 19 1920 Ei ole myönnetty vuoden 1933 jälkeen.    
Konsuli 34 1919 10 IX luokka VIII ryhmä
Kotiseutuneuvos 190 1969 8    
Kotitalousneuvos 2 1992 8 Arvonimi on myönnetty vain naisille.    
Kotiteollisuusneuvos 8 1974 8 Arvonimi on myönnetty vain naisille.    
Kouluneuvos 262 1924 8 VIII luokka VI ryhmä
Kulttuurineuvos 2006 7    
Kunnallisneuvos 991 1919 7 X luokka VII ryhmä
Kunnanjohtaja 8 1972 8    
Kunniapääkonsuli 1 1943 Myönnetty vain yhden kerran.    
Käsityöneuvos 10 1977 8    
Laamanni 83 1919 5 Arvonimeä on myönnetty jo autonomian aikana. VII luokka VI ryhmä
Lehdistöneuvos 7 1990 6    
Lehtori 68 1928 13 XI luokka IX ryhmä
Lentokapteeni 52 1934 15 XI luokka  
Liikenneneuvos 58 1960 2    
Liikennetarkastaja 1 1944 Myönnetty vain yhden kerran.    
1. luokan liikennetarkastaja 1 1925 Myönnetty vain yhden kerran.    
Liikuntaneuvos 64 1979 7    
Luotsineuvos 1 1976 8    
Lähetystöneuvos 56 1918 8 Ei ole myönnetty vuoden 1969 jälkeen. VIII luokka VI ryhmä
Lähetystösihteeri 34 1919 10 Ei ole myönnetty vuoden 1941 jälkeen. IX luokka VIII ryhmä
Lääkintöneuvos 264 1919 7 VII luokka VI ryhmä
Maakuntaneuvos 45 1974 6    
Maaneuvos 4 1966 5   VI ryhmä
Maanmittausneuvos 29 1977 7    
Maanviljelysneuvos 228 1919 2 Arvonimeä on myönnetty jo autonomian aikana. VIII luokka VI ryhmä
Maatalousneuvos 1 1918 Myönnetty vain yhden kerran.    
Matkailuneuvos 5 1983 2    
Merenkulkuneuvos 34 1920 2 VIII luokka VI ryhmä
Metsäneuvos 127 1934 2 IX luokka VI ryhmä
Metsätalousneuvos 17 1991 7    
Ministeri 47 1936 2   III ryhmä
Ministeriresidentti 1 1920 Myönnetty vain yhden kerran.    
Museoneuvos 4 1986 7    
Musiikkineuvos 43 1974 8    
Nuorisoasiainneuvos 2006 7    
Opetusneuvos 588 1948 8    
Patenttineuvos 4 1976 5    
Pitäjänneuvos 335 1960 8 Arvonimi voi samassa kunnassa olla samanaikaisesti vain yhdellä henkilöllä.    
Poliisineuvos 7 1970 7    
Pormestari 8 1937 8 IX luokka VIII ryhmä
Postimestari 18 1921 14 XI luokka  
Professori 1044 1919 6 Arvonimeä on myönnetty jo autonomian aikana. VIII luokka VI ryhmä
Puutarhaneuvos 33 1948 8    
Pääkonsuli 42 1921 7 VI luokka VI ryhmä
Rahoitusneuvos 2007 3 Ensin 2. ryhmässä vuonna 2007, sitten 3. ryhmässä vuonna 2012.    
Rakennusneuvos 148 1943 5 X luokka VI ryhmä
Rehtori 29 1963 11    
Revisioneuvos 37 1946 8 X luokka  
Rovasti 0   14 Tasavallan presidentti ei ole myöntänyt arvonimeä kertaakaan.
Arvonimen myöntää poikkeuksetta kirkko itse.
VIII luokka VII ryhmä
Sairaalaneuvos 7 1999 6    
Satamaneuvos 7 1985 7    
Seurakuntaneuvos 104 1963 8    
Sosiaalineuvos 372 1950 8   VI ryhmä
Sotakamreeri 36 1920 14 XI luokka  
Sotarovasti 2 1919 Ei ole myönnetty vuoden 1919 jälkeen.    
Suomen marsalkka 1 1942 Myönnetty vain yhden kerran.    
Talousneuvos 1678 1931 8 Eniten myönnetty arvonimi. XI luokka  
Taloustirehtööri 505 1919 10 XIII luokka  
Teatterineuvos 24 1948 8 X luokka  
Teollisuusneuvos 418 1930 2 VIII luokka VI ryhmä
Terveydenhuoltoneuvos 42 1961 8 Arvonimi on myönnetty vain naisille.    
Työsuojeluneuvos 2007 7    
Uittoneuvos 8 1951 8    
Vakuutusneuvos 39 1935 3 IX luokka VI ryhmä
Valtioneuvos 8 1930 1 Katso myös valtioneuvoksen virka-arvo. II luokka II ryhmä
Valtiopäiväneuvos 10 1990 2    
Valtiovarainneuvos 1 1955 Myönnetty vain yhden kerran.    
Varakonsuli 15 1935 11 XI luokka IX ryhmä
Varapresidentti 1 1928 Myönnetty vain yhden kerran.    
Verotusneuvos 5 1944 7 X luokka  
Viestintäneuvos 10 1991 2    
Vuorineuvos 279 1918 1 Arvonimeä on myönnetty jo autonomian aikana. VI luokka IV ryhmä
Yliagronomi 31 1977 9    
Yliarkkitehti 23 1919 9 IX luokka VII ryhmä
Yli-insinööri 332 1937 9 IX luokka VII ryhmä
Yli-intendentti 2 1974 9    
Ylijohtaja 1 1933 Myönnetty vain yhden kerran.    
Ylikamreeri 10 1979 10    
Ylikirjastonhoitaja 2 1964    
Ylikonservaattori 1 1957 Myönnetty vain yhden kerran.    
Ylilehtori 1 1957 Myönnetty vain yhden kerran.    
Ylimetsänhoitaja 184 1934 9 IX luokka  
Ylimääräinen professori 1 1918 Myönnetty vain yhden kerran.    
Yliopettaja 38 1947 12 IX luokka  
Ylipormestari 7 1934 2   IV ryhmä
Ylirakennusmestari 55 1978 10    
Ylirehtori 2 1957    
Ylisosiaalineuvos 2012 5 Arvonimi voi olla samanaikaisesti vain yhdellä henkilöllä.    
Ylitarkastaja 2 1954    
Ympäristöneuvos 2006 7    
Yrittäjäneuvos 23 1990 3    

Luettelossa on 127 erilaista arvonimeä, joista 120 eri arvonimeä on myönnetty 12 140 kertaa vuosien 1918–2005 aikana.

Selitykset
  • Lukumäärä = Kuinka monta kertaa kyseinen arvonimi on myönnetty vuosien 1918–2005 aikana.
  • Myönnetty 1. kerran = Vuosi, jolloin arvonimi on ensimmäisen kerran myönnetty.
  • Arvonimiryhmän nro = Vuoden 2000 asetuksessa oleva ryhmä, johon arvonimi kuuluu.
1–16 = arvonimi kuuluu ryhmään numero 1–16
○ = arvonimeä ei ole vuoden 2000 asetuksessa
  • Sijoitusjärj. 1949 = Ulkoministeriön hyväksymässä menettelytapaohjeessa vuodelta 1949 koskien ”virallisissa tilaisuuksissa noudatettavaa sijoitusjärjestystä” arvonimen saajat oli jaettu eri luokkiin yhdessä virkamiesten ja muiden henkilöiden kanssa. Sarakkeessa on ohjeessa mainittujen arvonimien luokka.
  • Sijoitusjärj. 1971 = Ulkoministeriön menettelytapaohje vuodelta 1971 koskien sijoitusjärjestystä. Sarakkeessa on ohjeessa mainittujen arvonimien ryhmä.
Huomautukset
  • Rovastin arvonimeä ei ole tasavallan presidentti myöntänyt kertaakaan. Se on silti arvonimiasetuksessa ja mukana luettelossa.
  • Varatuomarin arvonimeä ei ole tasavallan presidentti myöntänyt kertaakaan. Se ei ole mukana lähdekirjassa, joten se ei ole myöskään luettelossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aho, Seppo: Valtionhoitajan ja tasavallan presidenttien 1918–2005 myöntämät arvonimet. Alavus: Aholis Oy, 2006. ISBN 952-91-9535-4.
  • Tasavallan presidentin asetukset arvonimistä annetun tasavallan presidentin asetuksen muuttamisesta (v. 2006 – 2012).