Luettelo Brasilian kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Brasiliassa sijaitsevista kaupungeista.

Belém


Kaupungistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasilian väestö on verrattain korkeasti kaupungistunut, kahdeksan kymmenestä brasilialaisesta asuu kaupungeissa (144 miljoonaa 180 miljoonasta).


Suurimmat kaupungit asukasluvun mukaan - 2006 (arvio IBGE)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. São Paulo - 11 016 703
  2. Rio de Janeiro - 6 136 652
  3. Salvador - 2 711 372
  4. Fortaleza - 2 416 920
  5. Belo Horizonte - 2 399 920
  6. Brasília - 2 383 784
  7. Curitiba - 1 788 559
  8. Manaus - 1 688 524
  9. Recife - 1 515 052
  10. Porto Alegre - 1 440 939
  11. Belém - 1 428 368
  12. Guarulhos - 1 283 253 (osa São Paulon metropolialuetta)
  13. Goiânia - 1 220 412
  14. Campinas - 1 059 420
  15. São Luís - 998 385
  16. São Gonçalo - 973 372 (osa Rio de Janeiron metropolialuetta)
  17. Maceió - 922 458
  18. Duque de Caxias - 855 010 (osa Rio de Janeiron metropolialuetta)
  19. Nova Iguaçu - 844 583 (osa Rio de Janeiron metropolialuetta)
  20. São Bernardo do Campo - 803 906 (osa São Paulon metropolialuetta)
  21. Teresina - 801 971
  22. Natal - 789 896
  23. Campo Grande - 765 247
  24. Osasco - 714 950 (osa São Paulon metropolialuetta)
  25. Santo André - 673 234 (osa São Paulon metropolialuetta)
  26. João Pessoa - 672 081
  27. Jaboatão dos Guararapes - 651 355 (osa Recifen metropolialuetta)
  28. São José dos Campos - 610 965
  29. Contagem - 603 376 (osa Belo Horizonten metropolialuetta)
  30. Uberlândia - 600 368
  31. Sorocaba - 578 068
  32. Ribeirão Preto - 559 650
  33. Cuiabá - 542 861
  34. Feira de Santana - 535 284
  35. Juiz de Fora - 509 125
  36. Aracaju - 505 286
  37. Londrina - 498 288
  38. Ananindeua - 498 095 (osa Belémin metropolialuetta)
  39. Joinville - 496 051
  40. Belford Roxo - 489 002 (osa Rio de Janeiron metropolialuetta)
  41. Niterói - 476 669 (osa Rio de Janeiron metropolialuetta)
  42. São João de Meriti - 466 996 (osa Rio de Janeiron metropolialuetta)
  43. Aparecida de Goiânia - 453 104 (osa Goiânian metropolialuetta)
  44. Campos dos Goitacazes - 429 667
  45. Santos - 418 375
  46. São José do Rio Preto - 415 508
  47. Mauá - 413 943 (osa São Paulon metropolialuetta)
  48. Caxias do Sul - 412 053
  49. Betim - 407 003 (osa Belo Horizonten metropolialuetta)
  50. Florianópolis - 406 564
  51. Vila Velha - 405 374 (osa Vitórian metropolialuetta)
  52. Diadema - 395 333 (osa São Paulon metropolialuetta)
  53. Serra - 394 370 (osa Vitórian metropolialuetta)
  54. Carapicuíba - 389 634 (osa São Paulon metropolialuetta)
  55. Olinda - 387 494 (osa Recifen metropolialuetta)
  56. Porto Velho - 380 974
  57. Campina Grande - 379 871
  58. Mogi das Cruzes - 372 419 (osa São Paulon metropolialuetta)
  59. Macapá - 368 367
  60. Piracicaba - 366 442
  61. Cariacica - 361 058 (osa Vitórian metropolialuetta)
  62. Bauru - 356 680
  63. Itaquaquecetuba - 352 755 (osa São Paulon metropolialuetta)
  64. Montes Claros - 348 991
  65. Jundiaí - 348 621
  66. Pelotas - 346 452
  67. Canoas - 333 322 (osa Porto Alegren metropolialuetta)
  68. São Vicente - 329 370 (osa Santosin metropolialuetta)
  69. Franca - 328 121
  70. Maringá - 324 397
  71. Ribeirão das Neves - 322 969 (osa Belo Horizonten metropolialuetta)
  72. Anápolis - 318 808
  73. Vitória - 317 085
  74. Rio Branco - 314 127
  75. Caucaia - 313 584 (osa Fortalezan metropolialuetta)
  76. Petrópolis - 310 216
  77. Foz do Iguaçu - 309 113
  78. Guarujá - 305 171 (osa Santosin metropolialuetta)
  79. Ponta Grossa - 304 973
  80. Paulista - 299 744 (osa Recifen metropolialuetta)
  81. Blumenau - 298 603
  82. Vitória da Conquista - 289 772
  83. Uberaba - 285 094
  84. Cascavel - 284 083
  85. Caruaru - 283 152
  86. Suzano - 280 318 (osa São Paulon metropolialuetta)
  87. Limeira - 279 554
  88. Santarém - 276 074
  89. Taubaté - 271 660
  90. Gravataí - 270 763 (osa Porto Alegren metropolialuetta)
  91. Santa Maria - 270 073
  92. Barueri - 265 549 (osa São Paulon metropolialuetta)
  93. Viamão - 261 971 (osa Porto Alegren metropolialuetta)
  94. São José dos Pinhais - 261 125 (osa Curitiban metropolialuetta)
  95. Petrolina - 260 004
  96. Governador Valadares - 259 405
  97. Novo Hamburgo - 258 754 (osa Porto Alegren metropolialuetta)
  98. Volta Redonda - 258 145
  99. Várzea Grande - 254 736 (osa Cuiabán metropolialuetta)
  100. Boa Vista - 249 655
  101. Embu - 245 855 (osa São Paulon metropolialuetta)
  102. Praia Grande - 245 386 (osa Santosin metropolialuetta)
  103. Juazeiro do Norte - 240 638
  104. Sumaré - 237 900 (osa Campinasin metropolialuetta)
  105. Magé - 237 000 (osa Rio de Janeiron metropolialuetta)
  106. Ipatinga - 236 463
  107. Imperatriz - 232 560
  108. Colombo - 231 787 (osa Curitiban metropolialuetta)
  109. Mossoró - 229 787
  110. Taboão da Serra - 225 405 (osa São Paulon metropolialuetta)
  111. Marília - 224 093
  112. Itaboraí - 220 981
  113. Ilhéus - 220 943
  114. Palmas - 220 889
  115. Santa Luzia - 219 699 (osa Belo Horizonten metropolialuetta)
  116. São Carlos - 218 702
  117. Sete Lagoas - 215 069
  118. Alvorada - 214 953 (osa Porto Alegren metropolialuetta)
  119. São Leopoldo - 212 498 (osa Porto Alegren metropolialuetta)
  120. Jacareí - 211 559
  121. Divinópolis - 207 983
  122. Juazeiro - 207 969
  123. Presidente Prudente - 206 704
  124. Itabuna - 204 988
  125. Americana - 203 845 (osa Campinasin metropolialuetta)
  126. Itapevi - 202 683 (osa São Paulon metropolialuetta)
  127. Arapiraca - 202 390
  128. Hortolândia - 201 795 (osa Campinasin metropolialuetta)
  129. São José - 201 103
  130. Marabá - 200 801

Brasilian metropolialueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansalliset metropolialueet

1 São Paulo - 18 500 000
2 Rio de Janeiro - 10 500 000

Alueelliset metropolialueet

3 Salvador - 5 250 000
4 Belo Horizonte - 4 100 000
5 Porto Alegre - 3 500 000
6 Recife - 3 250 000
7 Fortaleza - 3 200 000
8 Brasília - 3 000 000
9 Curitiba - 2 800 000
10 Belém - 2 100 000
11 Goiânia - 2 000 000
12 Manaus - 1 600 000
13 Vitória - 1 400 000 (Espirito Santon pääkaupunki, mutta osavaltion suurin kaupunki ja samalla metropolialueella on Vila Velha)
14 Campinas - 2 500 000
15 Santos - 1 050 000 (tunnettu myös nimellä Baixada Santista)
16 Londrina - 750 000

10 kehittyneintä kaupunkia inhimillisen kehityksen indeksin mukaan (HDI)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. São Caetano do Sul (SP) - 0,919
  2. Águas de São Pedro (SP) - 0,909
  3. Niterói (RJ)- 0,886
  4. Florianópolis (SC) - 0,875
  5. Santos (SP) - 0,871
  6. Bento Gonçalves (RS)- 0,870
  7. Balneário Camboriú (SC)- 0,867
  8. Joaçaba (SC)- 0,866
  9. Porto Alegre (RS)- 0,865
  10. Fernando de Noronha (PE)- 0,862

Vilkkaimmat satamat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Santos
  2. Rio de Janeiro
  3. Paranagua
  4. Vitória
  5. Recife
  6. Manaus
  7. Porto Alegre
  8. Belém
  9. Fortaleza
  10. Salvador da Bahia
  11. Corumbá/Ladário

Pohjoinen alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Acre[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Amapá[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Amazonas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Pará[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Rondônia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Roraima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Tocantins[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Koillinen alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alagoas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Bahia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Ceará[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Maranhão[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Paraíba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Pernambuco[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Piauí[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Rio Grande do Norte[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2006 arvio - IBGE)

Sergipe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-lännen alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Distrito Federal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goiás[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mato Grosso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mato Grosso do Sul[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaakkoinen alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espírito Santo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minas Gerais[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rio de Janeiro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

São Paulo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eteläinen alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paraná[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Santa Catarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rio Grande do Sul[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]