Belém

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee brasilialaista kaupunkia. Belém on myös kaupunginosa Lissabonissa.
Belém
Montagem Belém.jpg
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Belémin sijainti
Belémin sijainti

Belém

Koordinaatit: 1°27′21″S, 48°30′14″W

Valtio Brasilia
Osavaltio Pará
Suuralue Belémin metropolialue
Ala-alue Belém
Perustettu 1616
Väkiluku (2010) 1 381 475[1]

Belém on Parán osavaltion pääkaupunki Brasiliassa. Vuonna 2010 siellä oli noin 1,4 miljoonaa asukasta.[1] Belém sijaitsee laajassa Amazonin deltassa Guamá -joen suulla 80 km paikasta jossa Pará laskee Atlantin valtamereen.[2] Se on yhdessä Manausin kanssa Amazonin sademetsäalueen tärkeimpiä kaupunkeja.lähde?

Belém tunnetaan myös lempinimellä Cidade das mangueiras (”mangopuiden kaupunki”). Brasilialaiset käyttävät kaupungista usein nimitystä Belém do Pará (”Parán Belém”) erottaakseen sen Palestiinan Betlehemistä (portugaliksi Belém).

Belém on tärkeä satamakaupunki Amazonin alueella, ja sieltä on yhteydet pääkaupunki Brasiliaan noin 2000 km:n päähän. Päällystettyä maantietä pääsee Piauín ja Goiásin osavaltioihin asti, ja rautatie vie itään Bragançaan asti. Belémin lentoasema on pohjoisen Brasilian suurin.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Belémin kaupungin perusti kapteeni Francisco Caldeiras 12. tammikuuta 1616.lähde? Portugalin hallitsija oli lähettänyt Caldeirasin suojelemaan aluetta ranskalaisia, hollantilaisia ja brittejä vastaan. Tätä tarkoitusta varten hän rakennutti linnoituksen nimeltä Forte do Presépio (tunnetaan nykyisin nimellä Forte do Castelo).lähde?

Kaupungin syrjäisen sijainnin ja vahvan siteen Portugaliin takia Belém hyväksyi Brasilian itsenäisyyden vasta elokuussa 1823. Itsenäisyysjulistuksesta oli tuolloin kulunut melkein vuosi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Principal Cities (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatistica) citypopulation.de. Viitattu 21.4.2013.
  2. a b Belém Encyclopedia Britannica. Viitattu 21.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Etelä-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.