Luettelo Bombardier CSeriesin tilauksista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bombardier CS100 koelennolla.

Tämä on luettelo Bombardier CSeriesin tilauksista. Bombardier CSeries on koelentovaiheessa oleva Bombardierin valmistama matkustajalentokoneiden tuoteperhe, johon kuuluu kaksi mallia: CS100 ja CS300.

Tilaukset ja toimitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilaukset ja toimitukset (vuosittain, kumulatiivinen)
1. marraskuuta 2016 mennessä

CSeries-lentokoneita on tilattu[1][2] ja toimitettu[3] seuraavasti (1. marraskuuta 2016 mennessä):

CS100 CS300 Tilaukset yhteensä
123 235 358
Tilaukset ja toimitukset vuosittain
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Yhteensä
Tilaukset (netto) 0 50 40 43 15 34 61 0 115 358
Toimitukset 3 3

Vahvistetut tilaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • EIS — Suunniteltu palveluskäyttöönotto (entry into service)
  • CSX — Joko CS100 tai CS300, ei vielä määritelty
  • ? — Ajankohta tuntematon
  •   Vahvistettu tilaus
  •   Peruttu tilaus
Päivämäärä Tilaaja EIS CS100 CS300 CSX Yhteensä Optiot Osto-oikeudet Lähde
2009-03-1010. maaliskuuta 2009 Saksa Lufthansa
(Sveitsi Swiss Global Air Linesin käyttöön)
2016 30 30 30 [4][5]
2009-03-3030. maaliskuuta 2009 Irlanti Lease Corporation International 2016 3 17 20 20 [6]
2010-02-2525. helmikuuta 2010 Yhdysvallat Republic Airways Holdings 2016 40 40 40 [7]
2011-06-011. kesäkuuta 2011 Ruotsi Braathens Leasing Ltd.
(Malmö Aviationin käyttöön)
2016 5 5 10 10 [8][9]
2011-06-077. kesäkuuta 2011 Tuntematon[Huom 1] 3 3 3 [11]
2011-06-2020. kesäkuuta 2011 Bahrain Gulf Air[Huom 2] 2018 10 10 6 [12][13]
2011-06-2424. kesäkuuta 2011 Yhdistynyt kuningaskunta Odyssey Airlines[Huom 3] 2016 10 10 [17][19]
2011-07-2929. heinäkuuta 2011 Etelä-Korea Korean Air 2016 10 10 10 10 [20]
2012-01-1919. tammikuuta 2012 Sveitsi PrivatAir 2016 5 5 5 [21]
2012-12-2020. joulukuuta 2012 Latvia airBaltic 2016 10 10 10 [22]
2013-03-3131. maaliskuuta 2013 Tuntematon[Huom 1] -3 -3 -3 [10]
2013-06-044. kesäkuuta 2013 Venäjä Ilyushin Finance Co. 2016 32 32 10 [23][24]
2013-12-044. joulukuuta 2013 Irak Iraqi Airways 2016 5 5 11 [25]
2014-01-1616. tammikuuta 2014 Saudi-Arabia Al Qahtani Aviation Company
(SaudiGulfin käyttöön)
2016 16 16 10 [26]
2014-02-099. helmikuuta 2014 Latvia airBaltic[Huom 4] ? 3 3 -3 [27][28]
2014-07-1414. heinäkuuta 2014 Arabiemiirikunnat Falcon Aviation Services[Huom 5] ? 2 2 [30]
2014-09-2626. syyskuuta 2014 Australia Macquarie AirFinance 2017 40 40 10 [31]
2015-06-1515. kesäkuuta 2015 Sveitsi Swiss Global Air Lines[Huom 6] 2017 -10 10 0 [32]
2016-04-1212. huhtikuuta 2016 Latvia airBaltic ? 7 07 -7 [33]
2016-04-2828. huhtikuuta 2016 Yhdysvallat Delta Air Lines 2018 75 75 50 [34]
2016-06-044. kesäkuuta 2016 Sveitsi Swiss Global Air Lines[Huom 7] 2017 -5 5 0 [35]
2016-06-2828. kesäkuuta 2016 Kanada Air Canada 2019 45 45 30 [36]
2016-08-055. elokuuta 2016 Venäjä Ilyushin Finance Co.[Huom 8] -12 -12 -10 [37]
Vahvistetut tilaukset yhteensä 123 235 358 232 10

Sitoumukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • CSX — Joko CS100 tai CS300, ei vielä määritelty
  •   Sitoumus
  •   Tilaukseksi muutettu sitoumus
  •   Peruttu
Päivämäärä Tilaaja CS100 CS300 CSX Yhteensä Optiot Osto-oikeudet Lähde Huomio
2008-07-1313. heinäkuuta 2008 Saksa Lufthansa (30) (30) (30) [38] Muutettu tilaukseksi
2009-01-099. tammikuuta 2009 Mongolia Eznis Airways 7 7 [39] Ei Bombardierin vahvistama
2011-06-2121. kesäkuuta 2011 Etelä-Korea Korean Air (10) (10) (10) (10) [40] Muutettu tilaukseksi
2011-08-1717. elokuuta 2011 Venäjä Ilyushin Finance Co. (3) (7) (10) (10) (10) [41] Muutettu ehdolliseksi tilaukseksi
2011-11-1515. marraskuuta 2011 Turkki AtlasGlobal 10 10 5 [42]
2012-07-088. heinäkuuta 2012 Kiina CDB Leasing Co.[Huom 9] 5 10 15 15 [43][44] Ehdollinen tilaus
2012-07-1010. heinäkuuta 2012 Latvia airBaltic (10) (10) (10) [45] Muutettu tilaukseksi
2012-12-1919. joulukuuta 2012 Kanada Porter Airlines[Huom 10] (12) (12) (18) [46] Muutettu ehdolliseksi tilaukseksi
2013-02-2020. helmikuuta 2013 Venäjä Ilyushin Finance Co. (32) (32) (10) [47] Ehdollinen tilaus muutettu tilaukseksi
2013-04-1010. huhtikuuta 2013 Kanada Porter Airlines 12 12 18 [48] Ehdollinen tilaus[Huom 11]
2013-11-1919. marraskuuta 2013 Irak Iraqi Airways (5) (5) (11) [50] Muutettu tilaukseksi
2014-02-2626. helmikuuta 2014 Arabiemiirikunnat Falcon Aviation Services (1) (1) (1) [51] Sitoumus ja optio muutettu tilaukseksi
2014-07-1212. heinäkuuta 2014 Yhdistynyt kuningaskunta Falko Regional Aircraft 24 24 [52]
2014-07-1414. heinäkuuta 2014 Kiina Zhejiang Loong Airlines Co. 20 20 [53]
2014-07-1414. heinäkuuta 2014 Jordania Air Arabia Jordan 2 2 2 [54]
2014-07-1616. heinäkuuta 2014 Julkistamaton afrikkalainen lentoyhtiö[Huom 12] 5 5 [55]
2014-07-1616. heinäkuuta 2014 Julkistamaton aiempi tilaaja[Huom 13] 7 7 6 [58] Ehdollinen tilaus
2015-03-1717. maaliskuuta 2015 Malesia flymojo 20 20 20 [59]
2016-02-1919. helmikuuta 2016 Kanada Air Canada (45) (45) (30) [60] Muutettu tilaukseksi[36]
Sitoumukset yhteensä 83 27 5 115 60 6

Tilaukset, sitoumukset ja toimitukset: kaavio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Optiot ja osto-oikeudet: kaavio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tämä asiakas, joka halusi pysyä tuntemattomana, joutui perumaan tilauksensa heikon taloustilanteensa vuoksi vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä.[10]
  2. Tilaajan nimeä ei aluksi kerrottu, vaan sen kerrottiin vain olevan suuren verkoston omaava lentoyhtiö.[12] Kesäkuussa 2013 kerrottiin yhtiön olevan Gulf Air.[13] Sen piti alun perin olla ensimmäinen yhtiö, jolle toimitetaan CS100-koneita, mutta se siirsi toimitukset vuoteen 2018 osana rakenneuudistustaan.[14]
  3. Tilaajan nimeä ei aluksi kerrottu, vaan sen kerrottiin vain olevan eurooppalainen lentoyhtiö. Tiedotusvälineet kertoivat asiakkaan olevan Odyssey Airlines.[15][16] Bombardier vahvisti tämän vuoden 2013 Paris Air Show’ssa.[17][18]
  4. Vuoden 2014 Singapore Airshow’ssa tilauksen tehneen yhtiön nimeä ei aluksi kerrottu, vaan sen kerrottiin vain olevan CSeriesiä jo aiemmin tilannut lentoyhtiö.[27] Heinäkuussa 2014 Bombardier vahvisti, että kyseessä on airBaltic.[28]
  5. Tämä tilaus oli merkitty Bombardierin ensimmäisen vuosineljänneksen raporttiin vuonna 2014,[29] mutta se julkistettiin virallisesti vasta Farnborough’n ilmailunäyttelyssä heinäkuussa.[30]
  6. Swiss vaihtoi 30 tilaamastaan CS100:sta kymmenen CS300:ksi.[32] 20 jäljellä olevasta CS100:sta kymmenen oli vaihdettavissa CS300:ksi vuoden 2016 loppuun mennessä.
  7. Swiss vaihtoi tilaamistaan CS100:ista viisi CS300:ksi.[35] Jäljellä olevista CS100:ista viisi on vaihdettavissa CS300:ksi vuoden 2016 loppuun mennessä.
  8. Venäjän vaikean taloustilanteen vuoksi Ilyushin Finance muutti 32 CS300:a ja kymmenen optiota sisältäneen tilauksensa 20 CS300:aan sekä Q400-koneisiin.[37]
  9. Tilauksen tekijää ei aluksi kerrottu.[43] 18. lokakuuta 2013 Bombardier tiedotti, että kyseessä on CDB Leasing, ja että sopimukseen lisättiin 15 optiota.[44]
  10. Tilauksen tekijää ei aluksi kerrottu, vaan sen kerrottiin vain olevan amerikkalainen lentoyhtiö.[46]
  11. Porter Airlines antoi tilauksen toteutumiselle kaksi ehtoa. Ensimmäinen on se, että Kanadan valtio, Toronto ja Toronto Port Authority sallivat suihkukoneiden käytön Toronton Billy Bishopin lentoasemalla ja toinen se, että lentoaseman kiitotietä pidennetään 168 metriä sen kummastakin päästä.[49]
  12. Tilaaja, jolla on jo käytössään Bombardierin lentokoneita, ei halunnut nimeään julkisuuteen.[55]
  13. Flightglobalin mukaan tämä lisätilaus tuli Ilyushin Financelta.[56] Lisäksi yhtiön kotisivuilla CS300-tilausten kokonaismääräksi ilmoitetaan 39.[57]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Program Status Report - CSeries aircraft (PDF) 31.3.2015. Bombardier. Viitattu 8.10.2015. (englanniksi)
  2. SWISS Converts 10 Firm Bombardier CS100 to Larger CS300 Aircraft 15.6.2015. Montreal: Bombardier. Viitattu 8.10.2015. (englanniksi)
  3. Bombardier BD-500-CSeries Production List Planespotters.net. Viitattu 1.11.2016. (englanniksi)
  4. Lufthansa Group Signs Purchase Agreement with Bombardier for up to 60 CSeries Aircraft 11.3.2009. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  5. Bombardier – The innovative ones SWISS. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  6. Lease Corporation International Group Orders 20 Bombardier CSeries Jetliners with Options to Purchase a Further 20 30.3.2009. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  7. Republic Airways Holdings Becomes First North American Customer for Bombardier CSeries Aircraft with Order for up to 80 Airliners 25.2.2010. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  8. Bombardier Sells 10 CSeries Jetliners to Sweden's Braathens Aviation 1.6.2011. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  9. Ostrower, Jon ja Vieira, Paul: Bombardier in Talks Over First CSeries Operator 23.9.2014. Mirabel: The Wall Street Journal. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  10. a b First Quarterly Report – Three-month period ended March 31, 2013 (PDF) (sivu 20) Bombardier. Viitattu 31.10.2015. (englanniksi)
  11. Airline Places Order for Up to Six Bombardier CSeries Aircraft 7.6.2011. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  12. a b Major Network Carrier Places Firm Order for 10 CSeries Aircraft; Will Take First CS100 Aircraft Delivery 20.6.2011. Pariisi: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  13. a b Bombardier Discloses Gulf Air as Airline Customer for 10 CSeries Aircraft and Options for Another Six 4.6.2013. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  14. Baumbach, Anna: Swiss doch C-Series-Erstbetreiber 7.5.2015. Aero Telegraph. Viitattu 1.11.2015. (saksaksi)
  15. Myers, Peter ja Hepher, Tim: EXCLUSIVE - New airline plans London City-NY link 20.12.2011. Lontoo/Pariisi: Reuters. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  16. Yeo, Ghim-Lay: Bombardier appears to name Odyssey as CSeries customer 2.6.2013. Kapkaupunki: Flightglobal. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  17. a b Bombardier Discloses Odyssey as European Customer for 10 CSeries Aircraft 17.6.2013. Pariisi: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  18. Hepher, Tim: Bombardier says CSeries jet on track for end-June debut 2.6.2013. Pariisi: Reuters. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  19. Eighth Customer Places Firm Order for 10 CSeries Aircraft 24.6.2011. Pariisi: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  20. Korean Air Converts Letter of Intent to Firm Order for Bombardier CSeries Aircraft 29.7.2011. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  21. Bombardier Signs PrivatAir for up to 10 CSeries Aircraft 19.1.2012. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  22. airBaltic Signs Firm Order for up to 20 CSeries Airliners 20.12.2012. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  23. Russia's Ilyushin Finance Co. Firms Purchase Agreement for up to 42 Bombardier CSeries Aircraft 4.6.2013. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  24. Montag-Girmes, Polina: Ilyushin Finance Co. to take first Bombardier CS300 in April 2016 29.7.2014. Air Transport World. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  25. Iraqi Airways Signs Firm Purchase Agreement with Options for up to 16 Bombardier CS300 Aircraft 4.12.2013. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  26. Al Qahtani Aviation Company Orders up to 26 Bombardier CSeries Aircraft 16.1.2014. Sakhir: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  27. a b Existing Customer Orders Three Bombardier CSeries Aircraft – Program’s Firm-Order Tally Increases to More than 200 9.2.2014. Singapore: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  28. a b Bombardier Discloses airBaltic as Existing Customer that Ordered Three CSeries Aircraft 14.7.2011. Montreal: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  29. First Quarterly Report – Three-month period ended March 31, 2014 (PDF) (sivu 20) Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  30. a b Middle Eastern Operator Falcon Aviation Services Places Firm Order for Two Bombardier CSeries Jetliners 14.7.2014. Montreal: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  31. Bombardier and Macquarie AirFinance Sign Purchase Agreement for up to 50 CSeries Aircraft 26.9.2014. Montreal: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  32. a b SWISS Converts 10 Firm Bombardier CS100 to Larger CS300 Aircraft 15.6.2015. Montreal: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  33. Latvia’s airBaltic Increases its Firm C Series Order to 20 Bombardier CS300 Aircraft 12.4.2016. Montreal: Bombardier. Viitattu 25.6.2016. (englanniksi)
  34. Double Deal for Delta. Airliner World, heinäkuu 2016, s. 18. Key Publishing. ISSN 1465-6337. (englanniksi)
  35. a b Bryan, Victoria: Airline Swiss upgrades more CSeries jet orders 4.6.2016. Reuters. Viitattu 25.6.2016. (englanniksi)
  36. a b Air Canada and Bombardier Finalize Landmark C Series Order for up to 75 Aircraft 28.6.2016. Montreal: Bombardier. Viitattu 1.11.2016. (englanniksi)
  37. a b Bombardier Reports Second Quarter 2016 Results 5.8.2016. Montreal: Bombardier. Viitattu 1.11.2016. (englanniksi)
  38. Dunn, Graham: Bombardier launches CSeries with LoI from Lufthansa 13.7.2008. Flightglobal. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  39. Francis, Leithen: PICTURE: Mongolia's Eznis signs letter of interest for CSeries 9.1.2009. Singapore: Flightglobal. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  40. Korean Air to Acquire up to 30 Bombardier CSeries Aircraft 21.6.2011. Pariisi: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  41. Kaminski-Morrow, David: MAKS: Ilyushin aims to firm order for up to 30 CSeries this year 17.8.2011. Moskova: Flightglobal. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  42. Turkey's Atlasjet Signs for up to 15 Bombardier CS300 Airliners 15.11.2011. Dubai: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  43. a b New Customer Places Order for 15 Bombardier CSeries Airliners 8.7.2012. Toronto: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  44. a b Bombardier Discloses CDB Leasing Co., Ltd. of China as a Customer for up to 30 CSeries Aircraft 18.10.2013. Peking: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  45. airBaltic Signs Letter of Intent for up to 20 Bombardier CSeries Airliners 10.7.2012. Farnborough: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  46. a b Air Carrier in the Americas Signs Letter of Intent for up to 30 Bombardier CSeries Airliners 19.12.2012. Montreal: Bombardier. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  47. Russia's Ilyushin Finance Co. Signs Purchase Agreement for up to 42 Bombardier CSeries Aircraft 20.2.2013. Toronto: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  48. Porter Airlines Signs Purchase Agreement for up to 30 Bombardier CS100 Aircraft; Becomes CSeries Aircraft's Canadian Launch Customer 10.4.2013. Toronto: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  49. Porter Airlines ready to spread wings across North America 10.4.2013. Toronto: Porter Airlines. Viitattu 3.11.2015. (englanniksi)
  50. Iraqi Airways Signs Letter of Intent for up to 16 Bombardier CS300 Aircraft 19.11.2013. Dubai: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  51. Middle Eastern Operator Falcon Aviation Services Signs a Letter of Intent for up to Two Bombardier CSeries Aircraft 26.2.2014. Montreal: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  52. United Kingdom-based Lessor Falko Regional Aircraft Limited Signs Letters of Intent for up to 24 Bombardier CS100 Aircraft 12.7.2014. Farnborough: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  53. Chinese Operator Zhejiang Loong Airlines Co., Ltd. Signs Letter of Intent for 20 Bombardier CSeries Airliners 14.7.2014. Montreal: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  54. Petra Airlines Ltd. of Jordan Signs Letter of Intent to Acquire up to Four Bombardier CSeries Airliners 14.7.2014. Montreal: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  55. a b First African Operator and Existing Commercial Aircraft Customer Signs Letter of Intent for Five Bombardier CSeries Airliners 16.7.2014. Montreal: Bombardier. Viitattu 3.11.2015. (englanniksi)
  56. Yeo, Ghim-Lay: FARNBOROUGH: Bombardier wins first African CSeries customer 16.7.2014. Farnborough: Flightglobal. Viitattu 3.11.2015. (englanniksi)
  57. Fleet Ilyushin Finance Co.. Viitattu 3.11.2015. (englanniksi)
  58. Existing Customer Signs Conditional Purchase Agreement for up to 13 Bombardier CS300 Aircraft 16.7.2014. Toronto: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  59. New Airline in Malaysia, flymojo Executes Letter of Intent for up to 40 Bombardier CSeries Airliners 17.3.2015. Montreal: Bombardier. Viitattu 4.11.2015. (englanniksi)
  60. Air Canada Selects C Series 19.2.2016. Airliner World. Viitattu 12.3.2016. (englanniksi)