Liminganjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liminganjoki
Liminganjokea Vanhassa Limingassa
Liminganjokea Vanhassa Limingassa
Alkulähde Liminganjärvi
Laskupaikka Temmesjoki ja Liminganlahti
Maat Suomi
Pituus 20 km
Valuma-alue 126 km²

Liminganjoki on joki Limingassa Pohjois-Pohjanmaalla. Sen luonnollinen laskupaikka on Liminganlahti, mutta nykyinen päähaara Naistenväylä – joka on keinotekoinen kanava – laskee Temmesjokeen. Vielä 1960-luvulla virtaus oli toiseen suuntaan, eli Temmesjoesta virtasi vettä Liminganjokeen. Liminganjoki on hyvin vähävetinen, koska sen alkulähde Liminganjärvi on kuivattu.

Liminganjoen jokivarsi on ollut tiheästi asuttua jo 1500-luvulta. Saastumisen takia uiminen joessa kiellettiin 1890-luvulla. Vieläkin joen ravinnepitoisuus on korkea.

Liminganjoen maisemallinen merkitys on suuri. Limingan vanha keskus Rantatie myötäilee Liminganjoen vartta ja joen varrella sijaitsevat monet Limingan kulttuurikohteet kuten Limingan museoalueella sijaitsevat Muistokoti Aappola, Limingan kotiseutumuseo ja Vilho Lampi -museo, sekä joen toisella puolella Limingan kansanopiston rakennukset. Nykyisin taidekouluna toimiva Limingan kansanopisto on Suomen ensimmäisiä kansanopistoja. Liminganjokivarren maisemakokonaisuus on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[1][2]

  1. Liminganjokivarren maisemakokonaisuus 1993. Rakennettu kulttuuriympäristö. Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt 1993 -luettelo: Museovirasto. Viitattu 6.2.2009.
  2. Limingan ranta Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto. (2009)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]