Ala-Temmes

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pehkosen tilan rakennuksia Ala-Temmeksen kylässä

Ala-Temmes on kylä Limingan kunnassa valtatie 4:n varressa, noin 10 kilometrin päästä kunnan keskustasta ja noin 30 kilometrin päästä Oulusta.

Kylän halki virtaa Temmesjoki. Kylästä löytyy SEO:n huoltoasema.

Ala-Temmeksellä toimii aktiivinen kyläyhdistys, jonka avoitteena on pitää Ala-Temmeksen kylä vireänä ja viihtyisänä paikkana asua. Yhdistys järjestää tapahtumia ympäri vuoden niin lapsille kuin aikuisillekin. Ala-Temmeksellä on yhdistyksen toimesta pidetty mm. talvitapahtumia, kirpputoreja, lauantaitansseja, liikuntatapahtumia ja "kylisiltoja".

Vuonna 2019 kyläyhdistys sai Nousevalta Rannikoseudulta rahoituksen lähiliikuntapaikan rakentamiseen. Hanke kulkee nimellä "Ala-Temmeksen sykkivä sydän - Sykepuisto". Puisto rakennetaan entisen Lakeuden koulun pihapiiriin.


Ala-Temmeksellä toimii myös mm.

- Voimistelu- ja urheiluseura Ala-Temmeksen Vesa.

- Metsästysseura Ala-Temmeksen Erä.

- MTK-Ala-Temmes ry.

- Ala-Temmeksen maa- ja kotitalousnaiset


Ala-temmeksellä oli aikaisemmin vanhainkoti, joka suljettiin vuonna 2017 rakennuksen huonon kunnon ja sisätilaongelmien vuoksi. Kunta rakensi uuden vanhainkodin Limingan keskustaan.

Ala- Temmeksellä oli myös kyläkoulu, joka suljettiin vuonna 2018, tämäkin rakennus oli huonossa kunnossa ja myös siellä oli sisätilaongelmia. Kunta sulki samalla muitakin kyläkouluja (mm. Ketumaan kyläkoulun) ja rakensi uuden koulun Limingan keskustaan.

Ala-Temmeksen SEO:n yhteydessä oli aikaisemmin kyläkauppa, jonka on sittemmin lopetettu.

Kylästä lähtee tieyhteys Ketunmaahan sekä seututie 827, joka johtaa 5 kilometrin päässä olevalle Tyrnävän kirkonkylälle ja siitä eteenpäin Muhokselle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.