Lihapiirakka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lihapiirakan täytteenä on jauhelihaa ja riisiä.
Vety

Lihapiirakka on lihatäytteinen piirakka. Se tehdään yleensä tavallisesta munkkitaikinasta ja täytetään jauhelihan ja riisin sekoituksella. Lihapiirakkaa ja siitä nakki- ja grillikioskeilla valmistettuja ruokia on kutsuttu monilla eri nimillä. Muun muassa lihis, lörtsy, vety, möttönen, atomi, riihimäkeläinen. Markkinoilla on myös myytävänä lihapiirakoita, jotka on valmistettu grahamjauhoista.[1][2]

Uudehkon tradition mukaan lihapiirakka halkaistaan kahtia ja sen väliin laitetaan esimerkiksi nakkeja, lenkkimakkaraa, kebabia tai jauhelihapihvi. Yleisimpinä mausteina käytetään ketsuppia, sinappia ja kurkkusalaattia. Lihapiirakkaa, jonka väliin laitetaan paistettua lenkkimakkaraa ja sipulia, kutsutaan lenkkisämpyläksi.lähde?

Lappeenrannasta ovat peräisin kaksi nimettyä täytettyä lihapiirakkaa: vety ja atomi.[3] Vedyn täytteenä on keitetty kananmuna ja kinkkua, atomissa vain toista. Kinkku on perinteisesti joko keitto- tai savukinkkua.[4]

Monen paikkakunnan grilleillä on saatavilla myös paikkakunnan mukaan nimetty erikoislihapiirakka. Esimerkiksi riihimäkeläinen on lihapiirakka, joka sisältää perusmausteiden lisäksi jauhelihapihvin ja paistetun kananmunan. Rovaniemellä vastaava on Rovaniemen palloseuran mukaan nimetty ropsilainen.[5]

Levylihapiirakka tehdään voitaikinakuoreen, jossa täytteenä on jauhelihaa, sipulia ja keitettyä riisiä. Piirakka on saanut nimensä matalasta levymuodostaan ja kuuluu lihapiirakoiden ryhmään. Joskus piirakkaa kutsutaan myös peltipiirakaksi.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kahkonen, Heikki: Perinteinen lihapiirakka haluaa säilyttää asemansa ruokatrendien puristuksessa Viisi Tähteä. 29.7.2019. Viitattu 27.3.2020.
  2. Yksi lihis, kiitos. – Tuleeko kaikki mausteet? Lihakoulun blogi – HK. 20.11.2015. Viitattu 27.3.2020.
  3. Atomi ja Vety Karjala – Maakuntaportaali. 9.6.2008. Arkistoitu 22.8.2013. Viitattu 27.3.2020.
  4. Varis, Leeni: Tunnetko jo vedyn? – Lappeenrantalainen lihapiirakka valloittaa Suomea Yle Uutiset. 2.5.2015. Viitattu 12.3.2017.
  5. Perinteisiä grillikioskeja uhkaa katoaminen – Pikaruoka maistuu suomalaisille, mutta perinteisiä grillikioskeja on jäljellä enää satakunta Helsingin Sanomat. 18.3.2013. Viitattu 12.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]