Lihapiirakka

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lihapiirakan täytteenä on jauhelihaa ja riisiä.

Lihapiirakka on lihatäytteinen piirakka. Se yleensä tehdään tavallisesta munkkitaikinasta ja täytetään jauhelihan ja riisin sekoituksella. Isoa ja paksua lihapiirakkaa sanotaan möttöseksi[1]. Markkinoilla on myös myytävänä lihapiirakoita, jotka on valmistettu grahamjauhoista.

Uudehkon tradition mukaan lihapiirakka halkaistaan kahtia ja sen väliin laitetaan esimerkiksi nakkeja, lenkkimakkaraa, kebabia tai jauhelihapihvi. Yleisimpinä mausteina käytetään ketsuppia, sinappia ja kurkkusalaattia.

Lappeenrannasta ovat peräisin kaksi nimettyä täytettyä lihapiirakkaa: atomi ja vety [2]. Vedyn täytteenä on keitetty kananmuna ja kinkkua, atomissa vain toista. Monen paikkakunnan grilleillä on saatavilla myös paikkakunnan mukaan nimetty erikoislihapiirakka. Esimerkiksi riihimäkeläinen on lihapiirakka, joka sisältää perusmausteiden lisäksi jauhelihapihvin ja paistetun kananmunan. Rovaniemellä vastaava on paikallisen jalkapallojoukkueen mukaan nimetty ropsilainen.

Lihapiirakkaa, jonka väliin laitetaan paistettua lenkkimakkaraa ja sipulia kutsutaan lenkkisämpyläksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.