Lörtsy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lihalörtsy

Lörtsy on munkkitaikinaan tehty lihalla tai hillolla täytetty litteä ja umpinainen piirakka. Se on savolainen, erityisesti savonlinnalainen ruokalaji. Lörtsy muistuttaa ruokana lihapiirakkaa tai suljettua pizzaa eli calzonea, mutta se on muodoltaan litteä ja melkein puoliympyrän muotoinen.

Lörtsy juontaa juurensa Savonlinnaan. Suolaista lörtsyä kutsuttiin aiemmin lihapiirakaksi, mutta kun niitä alettiin 1980-luvulla täyttää omenahillolla, tuote sai uuden nimen. Savonlinnan torilla myydään edelleenkin laajaa valikoimaa lörtsyjä erilaisilla täytteillä. Perinteisen omenatäytteen sijasta makeasta lörtsystä on ollut tarjolla lakka- ja kermatäytteisiä versioita ja lihalörtsyn ohella on kokeiltu myös kalatäytteitä. Nykyisin lörtsyjä on saatavilla miltei koko Suomessa valmisruokana.

Savonlinnassa lörtsyjä valmistavat muun muassa Laurikainen ja Lörtsypojat.

Iltasanomat kertoi verkkosivullaan marraskuussa 2014 että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aikoo kieltää lörtsyn markkinoinnin tällä nimellä. Viraston mukaan nimi ei ole tarpeeksi kuvaava eikä vakiintunut.[1] Julkisen keskustelun jälkeen Evira kuitenkin piti selvänä että nimi on riittävän vakiintunut ja luonnosvaiheessa olevaa ohjeistusta päivitetään. [2]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.ruokala.net/uutiset/suomen-viranomainen-paatti-lortsya-ei-saa-myyda-lortsyna/1288768006672
  2. http://yle.fi/uutiset/lortsykohu_kuumentaa_tunteita__elintarvikevirasto_evira_harkitsee_nimisaantelya_uudelleen/7625030


Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.