Lörtsy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lihalörtsy

Lörtsy on lihalla tai hillolla täytetty litteä ja umpinainen piirakka. Se on nykyisin leimallisesti savonlinnalainen ruokalaji. Lörtsy muistuttaa venäläistä kaali- tai lihapiirakkaa, mutta taikina on erilainen. Lörtsy on muodoltaan litteä ja melkein puoliympyrän muotoinen.

Ilta-Sanomat kertoi verkkosivullaan marraskuussa 2014 että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aikoo kieltää lörtsyn markkinoinnin tällä nimellä. Viraston mukaan nimi ei ole tarpeeksi kuvaava eikä vakiintunut.[1] Julkisen keskustelun jälkeen Evira kuitenkin piti selvänä että nimi on riittävän vakiintunut ja luonnosvaiheessa olevaa ohjeistusta päivitetään. [2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lörtsy juontaa juurensa Sortavalaan ja luultavasti sitä ennen Venäjälle. Sortavalan torilla rouvat Strömberg ja Kero kauppasivat valmistamiaan lihapiirakoita, kunnes joutuivat talvi- ja jatkosodan vuoksi evakkoon. Nämä kaksi rouvaa muuttivat Savonlinnaan, jossa tuotteiden valmistus ja torimyynti jatkuivat. Heidät muistetaan valkoisista virkatakeistaan ja saman värisistä, lämpöeristetyistä laatikoistaan, joissa lihapiirakat pysyivät pyyhkeiden ja voipaperien välissä lämpimänä puolipäivään asti, pidempäänkin.

Lihapiirakat olivat lehtevästä taikinasta valmistettuja ja rasvassa keitettyjä, saman muotoisia kuin nykyisin.

Strömbergin piirakat olivat Savonlinnassa arvostetumpia ja niinpä hänen jäädessään eläkkeelle Leipomo Laurikainen hankki häneltä reseptin ja valmistusohjeen. Siksi nykyisistä tuotteista Laurikaisen tekemät ovat lähinnä alkuperäistä.

Savolinnan Sokerileipomo keksi 1980-luvulla täyttää perinteisen lihapiirakan muotoisia, mutta munkkitaikinasta valmistettuja piirakoita omenahillolla. Tuote muistuttaa läheisesti munkkipossua. Savonlinnan torilla ja muuallakin kaupungissa myydään edelleenkin laajaa valikoimaa lörtsyjä erilaisilla täytteillä. Perinteisen omenatäytteen sijasta makeasta lörtsystä on ollut tarjolla lakka- ja kermatäytteisiä versioita ja lihalörtsyn ohella on kokeiltu myös kalatäytteitä. Nykyisin lörtsyjä on saatavilla miltei koko Suomessa valmisruokana.

Savonlinnassa lörtsyjä valmistavat muun muassa Laurikainen ja Lörtsypojat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.ruokala.net/uutiset/suomen-viranomainen-paatti-lortsya-ei-saa-myyda-lortsyna/1288768006672
  2. http://yle.fi/uutiset/lortsykohu_kuumentaa_tunteita__elintarvikevirasto_evira_harkitsee_nimisaantelya_uudelleen/7625030


Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.