Lapin maakuntamuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapin maakuntamuseo
ArtikumOutside adjusted.jpg
Tyyppi alueellinen vastuumuseo
Perustettu 1975
Sijainti Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi [1]
Koordinaatit 66.5075°N, 25.7260°E
Vierailijoita vuodessa 91 143 (2015)[2]
Ylläpitäjä Rovaniemen kaupunki
Johtaja Hanna Kyläniemi
Kotisivut www.rovaniemi.fi/Vapaa-aika/Kulttuuriyksikot-ja-museot/Lapin-maakuntamuseo

Lapin maakuntamuseo on alueellinen vastuumuseo, jonka toimialueeseen kuuluu 12 Lapin kuntaa lukuun ottamatta Tornionlaakson museon aluetta Länsi-Lapissa. Vuonna 1975 perustettu Lapin maakuntamuseo on toiminut vuodesta 1992 lähtien Rovaniemen keskustan tuntumassa sijaitsevassa Arktikum-talossa. Sitä ennen museo sijaitsi Alvar Aallon suunnittelemassa Lappia-talossa.[3] Museo toimii lappilaisen kulttuurin, historian, rakennusperinteen ja luonnon asiantuntijana.[4] Lapin maakuntamuseon esine-, valokuva- arkistoaineisto- ja luonnontieteelliset kokoelmat ovat tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden käytettävissä. Museon kokoelmapalvelut ovat avoinna toimistotyöaikoina, ja asiointi on hyvä sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Museo neuvoo ja opastaa alueensa paikallismuseoita ja antaa rakennusperintöä koskevia viranomaislausuntoja kaavoituksesta, rakentamisesta ja muusta maankäytöstä viranomaisille, päättäjille, suunnittelijoille ja muille toimijoille. Lisäksi museo vastaa arkeologisen kulttuuriperinnön suojelusta toimialueellaan. Viranomaisille, päättäjille ja suunnittelijoille museo antaa kiinteitä muinaisjäännöksiä koskevia viranomaislausuntoja, jotka ohjaavat osaltaan kaavoitus-, maankäyttö- ja rakennustöitä.

Lapin maakuntamuseon perusnäyttely on vuodesta 2003 lähtien ollut "Pohjoiset keinot", joka esittelee Rovaniemen, Peräpohjolan sekä Ylä-Lapin saamelaisalueiden historiaa ja luontoa. Vuonna 2017 perusnäyttelyyn valmistui Petsamon historiasta kertova osio.

Maakuntamuseon toiminnot sijaitsevat Arktikum -talossa Rovaniemellä. Arktikumissa toimii myös Lapin yliopiston alainen Arktinen keskus.[3] Lisäksi Arktikum-Palvelu Oy ylläpitää talossa ravintolaa, museokahvilaa ja vuokraa talosta kokous- ja kongressitiloja.

Vuonna 2019 museoon tutustui yhteensä 109 301 kävijää[5].

Toiminta-alueen paikallismuseoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lapin maakuntamuseo Museokortti, museot.fi. Viitattu 20.7.2016.
  2. Museotilasto - Tilastohaku - 2017 (Valitse tilastotieto* -kohdasta valittu museoksi Lapin maakuntamuseo, näytettäväksi taustatiedoksi Museotyyppi ja näytettäviksi muuttujiksi Kaikki käynnit yhteensä, Ilmaiskäynnit yhteensä ja Maksetut käynnit yhteensä) Museoviraston museotilasto, museotilasto.fi. Viitattu 29.1.2019.
  3. a b Lapin maakuntamuseo rovaniemi.fi.
  4. Lapin maakuntamuseo Museot.fi. Viitattu 8.6.2020.
  5. Museotilasto museotilasto.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]