Arktikum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arktikum
ArtikumOutside.jpg
Perustettu 1992
Sijainti Rovaniemi
Kotisivut www.arktikum.fi
Arktikumin näyttelytiloja sisältä.

Arktikum on Rovaniemellä Ounasjoen partaalla sijaitseva museo ja tiedekeskus. Rakennuksessa toimivat Lapin maakuntamuseo ja Arktinen keskus. [1][2] Arktikumia käytetään myös kokousten ja konferenssien pitopaikkana. Rakennuksen arkkitehtuurin näkyvin piirre on 172 metriä pitkä lasiputki, joka muodostaa Arktikumin maan päälle näkyvän osan. Arktikum vihittiin käyttöön 2. joulukuuta 1992 ja avattiin yleisölle itsenäisyyspäivänä.

Lapin maakuntamuseo kirjasi vuonna 2015 yhteensä 91 143 museokävijää.[3]

Lapin maakuntamuseon näyttelyt esittelevät Peräpohjolan ja Lapin kulttuuria ja historiaa, jolle antaa edellytykset ja reunaehdot pohjoinen luonto. Pohjoiset keinot -näyttely kertoo selviytymisestä Lapin luonnossa sekä tutustuttaa yleisön Lapin eläimiin, saamelaiskulttuuriin ja Rovaniemen historiaan.

Arktisen keskuksen tutkimukseen perustuva Muuttuva Arktis -näyttely esittelee pohjoisten alueiden olosuhteita, luontoa, kulttuureja ja ääreviin olosuhteisiin sopeutumista sekä arktista tutkimusta yleisöä kiinnostavalla ja interaktiivisella tavalla.

Lapin yliopiston vuonna 1989 perustettu Arktinen keskus on kansainvälinen, monitieteellinen tutkimuslaitos ja tiedekeskus, joka tutkii arktisen alueen kehitystä.[2] Se tuottaa tutkimustietoa muun muassa arktisesta ympäristöstä, yhteiskunnasta ja ilmastonmuutoksesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lapin maakuntamuseo Museokortti, museot.fi. Viitattu 20.7.2016.
  2. a b Arktinen keskus, Lapin yliopisto arcticcentre.org. Viitattu 20.7.2016.
  3. Museotilasto - Tilastohaku - 2015 (Valitse tilastotieto* -kohdasta valittu museoksi Lapin maakuntamuseo, näytettäväksi taustatiedoksi Museotyyppi ja näytettäviksi muuttujiksi Kaikki käynnit yhteensä, Ilmaiskäynnit yhteensä ja Maksetut käynnit yhteensä) Museoviraston museotilasto, museotilasto.fi. Viitattu 20.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.