Arktikum

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arktikum
ArtikumOutside.jpg
Perustettu 1992
Sijainti Rovaniemi
Kotisivut www.arktikum.fi
Arktikum sisältä

Arktikum on Rovaniemellä Ounasjoen partaalla sijaitseva museo ja tiedekeskus. Rakennuksessa toimivat Lapin maakuntamuseo ja Arktinen keskus. Arktikumia käytetään myös kokousten ja konferenssien pitopaikkana. Rakennuksen arkkitehtuurin näkyvin piirre on 172 metriä pitkä lasiputki, joka muodostaa Arktikumin maan päälle näkyvän osan. Arktikum vihittiin käyttöön 2. joulukuuta 1992 ja avattiin yleisölle itsenäisyyspäivänä.

Lapin maakuntamuseon näyttelyt esittelevät Peräpohjolan ja Lapin kulttuuria ja historiaa, jolle antaa edellytykset ja reunaehdot pohjoinen luonto. Pohjoiset keinot -näyttely kertoo selviytymisestä Lapin luonnossa sekä tutustuttaa yleisön Lapin eläimiin, saamelaiskulttuuriin ja Rovaniemen historiaan.

Arktisen keskuksen tutkimukseen perustuva Muuttuva Arktis -näyttely esittelee pohjoisten alueiden olosuhteita, luontoa, kulttuureja ja ääreviin olosuhteisiin sopeutumista sekä arktista tutkimusta yleisöä kiinnostavalla ja interaktiivisella tavalla.

Lapin yliopiston Arktinen keskus on kansainvälinen tutkimuslaitos ja tiedekeskus, joka tutkii arktisen alueen kehitystä. Se tuottaa tärkeää tutkimustietoa arktisesta ympäristöstä, yhteiskunnasta ja ilmastonmuutoksesta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.