Arktinen keskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arktikum ulkoa

Arktinen keskus on Lapin yliopiston kansainvälinen tutkimuslaitos ja tiedekeskus, joka tutkii arktisen alueen kehitystä. Se tuottaa tutkimustietoa arktisesta ympäristöstä, yhteiskunnasta ja ilmastonmuutoksesta. Tutkimus on monitieteistä ja ilmiökeskeistä, ja tavoitteena on viestittää tutkimustuloksia suurelle yleisölle.[1]

1989 perustettu[1] Arktinen keskus sijaitsee Rovaniemellä Arktikum- talossa, jonka rakentamisessa on hyödynnetty lappilaisen luonnon antimia, kuten Lapin honkaa ja poronnahkaa. Arktikumin lasikattoinen 172 metriä pitkä käytävä osoittaa pohjoiseen ja tarjoaa puitteet erilaisten tilaisuuksien pitämiselle. Arktikumissa on Arktisen keskuksen tiedenäyttely ja kirjasto sekä Lapin maakuntamuseo.

Arktisen keskuksen monitieteinen tutkimus keskittyy ihmisen ja ympäristön vuorovaikutukseen. Kansainvälistä tutkimusta tehdään pohjoisen pallonpuoliskon arktisella, subarktisella ja boreaalisella vyöhykkeellä.

Tutkimustoiminnassa rakennetaan luonnontieteellisen ja yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen uusia monitieteisiä ja tieteiden välisiä käytäntöjä.

Oikeustieteellistä vähemmistöjen ja pohjoisten alueiden tutkimusta tehdään omassa yksikössä, Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutissa. Arktinen keskus tarjoaa myös ympäristövaikutusten arviointipalvelua ja luontoselvitysten tekoa.

Tutkimukseen perustuva Muuttuva Arktis -tiedekeskusnäyttely valottaa arktisten alueiden nykypäivää ja tulevaisuutta kestävän matkailun näkökulmasta.

Keskusta johtaa Johanna Ikävalko.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jylhänlehto, Suvi: Hupeneva jäätikkö huolettaa Arktisen keskuksen johtajaa Uutiset. 11.12.2015. Maaseudun Tulevaisuus. Viitattu 23.3.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]