Lapin metsämuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapin metsämuseon pihapiiriä.jpg
Lapin metsämuseo
Yleistiedot
Tyyppi
Paikallismuseo, museo, erikoismuseo (d)View and modify data on Wikidata
Perustettu
View and modify data on Wikidata
Sijainti
Sijainti
Metsämuseontie (d) 7View and modify data on Wikidata
96460 Rovaniemi
Suomi
Verkkosivusto

Lapin metsämuseo sijaitsee Pöykkölän kaupunginosassa Rovaniemellä Suomen Lapissa noin 3,5 km:n päässä Rovaniemen kaupungin keskustasta. Lapin metsämuseon toiminnasta vastaa Lapin Metsämuseoyhdistys ry.

Lapin metsämuseon alueelle on siirretty 1960-luvulta lähtien eri puolilta Lappia useita metsähistoriaan liittyviä rakennuksia ja rakennelmia. Vanhimmat rakennukset ovat 1900-luvun alusta, uusimmat 1950-luvulta. Museo esittelee savotta- ja uittoelämää eri aikoina.

Metsähistorian erikoismuseona Lapin metsämuseo tallentaa Lapin metsien käytön historiaan, metsäkulttuuriin ja -perinteeseen liittyvää aineistoa. Museon perustehtäviin kuuluvat esineiden, valokuvien, arkistoaineistojen ja niihin liittyen tietojen tallentaminen ja säilyttäminen. Lapin metsämuseon kokoelmat ovat karttuneet jo viidenkymmenen vuoden ajan. Museon kokoelmissa on 2010-luvulle tultaessa noin 3000 esinettä, 43 000 valokuvaa ja jonkin verran arkistoaineistoa.

Kantapuu-tietokanta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantapuu-tietokanta on Luston, Lapin metsämuseon, Pielisen museon, Nurmeksen museon, Möhkön ruukkimuseon, Verlan tehdasmuseon ja Suomen Metsästysmuseon yhteinen digitaalinen kokoelmatietokanta, josta voi hakea museoiden kokoelmatietoa sekä tilata kuvia. Kantapuussa voi myös antaa palautetta ja lisätietoja aineistosta museolle. Kantapuussa olevien kokoelmien tekijänoikeudet kuuluvat aineistoa säilyttävälle museolle.

Kantapuu-tietokanta sisältää jo kymmeniä tuhansia valokuvia, esineitä ja kirjallisuutta, joista suurin osa liittyy metsäkulttuuriin. Tietokanta kasvaa nopeasti digitoinnin edetessä. Kantapuun aineistoon voi tutustua myös Finnassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]