Laiturinkylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laiturinkylä

Laiturinkylä

Koordinaatit: 63°11.057′0″N, 22°50.407′0″E

Valtio Suomi
Kunta Kauhava
Entinen kunta Alahärmä
Hallinto
 – Asutustyyppi kylä
Postinumero 62300











Laiturinkylä (myös Laituri tai Laiturin kylä) on kylä Kauhavalla, entisen Alahärmän kunnan alueella. Kylä sijaitsee Lapuanjoen varrella, noin kuuden kilometrin päässä Alahärmän kirkonkylästä. Kauhavan keskustaan matkaa on noin 16 kilometriä. Suurin osa Laiturin pinta-alasta on peltoa. Kylän luoteisosassa on myös metsää.

Laituri on osa Yliviitalan kylää.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Laituria koskeva tieto mainitaan Lapuan historiasssa (osa 1 s. 70): "Kun v. 1691 pitäjänsuutariksi mainittu Matti Antinpoika yritti asettua Laitokankaan uudistilalle, oli hänen asetettava takaajat siitä että hän ei vahingoittaisi talollisten niittyjä."[1]

Maininta "-yritti asettua Laitokankaan uudistilalle" on tulkittu siten, että Matti Antinpoika ei ollut Laiturin ensimmäinen asukas. Hän oli kuitenkin se, jonka nimi merkittiin ensimmäisenä maakirjaan ja joka alkoi maksamaan talon veroja, joten häntä on yleisesti pidetty Laiturin ensimmäisenä asukkaana.[2]lähde tarkemmin?

Laiturin nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi "Laituri" ei luultavasti viittaa mihinkään laituriin, sillä se on selitettävissä sijaintinsa perusteella. Kaupin talon tyttären ja vävyn uudistila sijaitsi Kaupista katsottuna alueen laidalla. Vanhin nimi Laitokangas on luultavasti lyhennyt muotoon Laituri, "laidassa oleva".[3]lähde tarkemmin?

Luonto ja maamerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laiturin läpi kulkevassa Lapuanjoessa on Laiturin kohdalla saari, Laiturinsaari. Laiturinsaari on keskeltä peltoa, joen varsilla on rehevöitymisen seurauksena paljon kasvillisuutta.

Entinen Ylihärmän rata kulkee Laiturin läpi. Sitä käytetään kevyen liikenteen väylänä, ja talvisin moottorikelkkareittinä. Radan varrella on myös Lapuanjoen ylittävä Laiturin rautatiesilta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lapuan Historia Osa 1, s. S.70. .
  2. Alahärmän kantatalot Vihko 7: Laituri. Härmä-Seuran Sukututkijat, 2010.
  3. Alahärmän historia I. .