Lännen vähemmistökansallisuuksien yliopisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lännen vähemmistökansallisuuksien yliopisto oli Leningradissa 1921–1936 toiminut kommunistinen koulutuslaitos. Koulun tarkoituksena oli kouluttaa ei-venäläisiä puoluekaadereita Neuvostoliiton omaan käyttöön, sekä ulkomaille kommunistijohtajia, jotka osaisivat koordinoida mahdollista vallankumousta, sisällissotaa ja johtaa maata sen jälkeen. Alkuun koulu oli suunnattu lähinnä balteille ja suomalaisille, mutta sinne ruvettiin myöhemmin ottamaan opiskelijoita muistakin Euroopan maista. Koulu ei nimestään huolimatta ollut yliopistotasoa, vaikka kurssit kestivätkin pisimmillään neljä vuotta. Monet oppilaat saivatkin poliittista jatkokoulutusta Lenin-koulussa Moskovassa. 1930-luvun puolivälissä Neuvostoliitossa kiristynyt suhtautuminen vähemmistökansallisuuksiin johti laitoksen lakkauttamiseen[1].

Yliopiston olemassaolon aikana siellä opiskeli useita satoja suomalaisia ja he muodostivat yli puolet kaikista oppilaista. Suomalaisista 314 ehti suorittaa täydet opinnot ja valmistua.[2] Koulussa opiskelivat muun muassa Ville Pessi ja Aimo Aaltonen. Yrjö Sirola johti koulua kahteen otteeseen 1920-luvulla.[3]

Lännen vähemmistökansallisuuksien yliopiston lisäksi Neuvostoliitossa toimi myös Idän vähemmistökansallisuuksien yliopisto.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Arvo Tuominen: Kremlin kellot. Tammi, Helsinki 1956.
  • Joni Krekola: Stalinimin lyhyt kurssi: Suomalaiset Moskovan Lenin-koulussa 1926–1938. SKS, Helsinki 2006.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Krekola 2006, s. 300–302.
  2. Krekola 2006, s. 297–298.
  3. Krekola 2006, s. 60–66.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.