Kylmäoja (joki)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kylmäoja on joki Vantaalla. Sen latvustossa on kolme haaraa, joista kaksi tulee Maantiekylästä ja kolmas Seutulasta (Lentoasemalta).[1]

Joki virtaa Ruskeasannan ja Ilolan läpi lähellä Tikkurilaa. Sen valuma-alueesta 53% on asutusta, 29% lentokenttää ja 12% metsää tai puistoa.[2]

Kylmäoja oli taimenjoki 1950-luvulle asti. Vuonna 1952 valmistui Helsinki-Vantaan lentoasema, ja siellä liukkauden- ja jäätämisenestoon käytetyt kemikaalit, mm. urea, vahingoittivat Kylmäojaa. Ilmailulaitoksella oli lupa laskea mm. glykolia pintavesiin.[3]

Lentokentän viemäröintiä on uusittu, mutta Kylmäoja on edelleen varsin huonossa tilassa. Kylmäojan tilanne ei vieläkään ole hyvä (helmikuussa 2008), mutta kalat nousevat taas Kylmäojaan keväisin. Nämä keväällä yläjuoksulle hyppivät kalat ovat ilmeisesti Vantaanjokeen istutettujen taimenen sukuisten kalojen poikasia.

Ruskeasannan Ristipuron alueella on luotu kaksi lampea. Nämä lammet ovat lisänneet vesilintujen määrää huomattavasti ja palauttavat eläimistön elinmahdollisuuksia luonnonmukaiseen suuntaan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kylmäoja Virtavesien hoitoyhdistys. Viitattu 14.7.2013.
  2. Tiensuu M: Vantaan Kylmäojan ekologinen tila pohjaeläimistön perusteella arvioituna, s. 23. pro gradu. Vantaa.fi, 2008. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 14.7.2013).
  3. Helsinki-Vantaan lentoaseman väitetään pilanneen Kylmäojaa (Jäänpoistoaineen huuhtoutumisesta jokeen tehtiin tutkintapyyntö) 2008. Helsingin sanomat. Viitattu 14.7.2013.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.