Kuvakumpu

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kuvakummut)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ohion "Käärmekumpu" lienee tunnetuin kuvakumpu.
Niin kutsuttu "Alligaattorikumpu" piirroksena ilmasta päin nähtynä.

Kuvakummut ovat muinaisten intiaanien tekemiä, monesti eläintä ylhäältä katsoen muistuttavia kumpuja Pohjois-Amerikassa. Kuvakumpu saattoi myös esittää uskonnollista tunnusta tai ihmistä. Kuvakumpuja tehtiin luultavasti noin 300 eaa - 1350 jaa. Kuvakumpuja käytettiin monesti hautakumpuina. Tunnetuin kuvakumpu lienee käärmeenmuotoinen Serpent Mound Adamsin piirikunnassa Ohiossa. Kuuluisa on myös kotkanmuotoinen, pienistä kivistä koottu "Rock Ragle", "Kivikotka". Ihmiset ovat aikojen saatossa tuhonneet useita kuvakumpuja muun muassa kaivuutöiden yhteydessä. Eniten kuvakumpuja on Wisconsinissa.


Alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakumpujen keskus on eteläisessä Wisconsinissa Michiganjärven länsipuolella ja alue ulottuu kaakkoiseen Minnesotaan, koilliseen Iowaan ja pohjoiseen Illinoisiin sekä Ohioon. Kuvakummut ovat karhun, peuran, pantterin, suden, ketun, biisonin, kilpikonnan, kotkan, hanhen, pääskyn ja joskus ihmisen muotoisia. Useimmat eläimen kuvat ovat sivukuvia, mutta jotkin ovat ylhäältä päin kuvattuja. Kuvakumpujen koko vaihtelee suuresti.

Ajoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakumpujen ajoituksesta on kiistelty. Kuvakumpujen edeltäjinä pidetään kartiomaisia ja neliömäisä hautakumpuja, joita tehtiin jo 700 eaa. Käärmekumpu tehtiin vuonna 2017 julkaistujen ajoitusten mukaan luultavasti noin 320 eaa Adenan kulttuurin osana[1]. Käärmekumpua ehkä paranneltoon noin vuonna 1070. Ohion Granvillebn alligaattorikumpu on ajoitetu aikaan 800 jaa - 1200 jaa.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rani-Henrik Andersson & Markku Henriksson: Intiaanit – Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen historia. Gaudeamus, 2010. 978-952-495-162-3. Intiaanit (HTML) (viitattu 12.5.2011).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.