Kuopion Vilimit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuopion Vilimit on vuonna 1988 perustettu elokuvafestivaali, joka järjestetään vuosittain syksyllä Kuopiossa. Vilimit järjestää Itä-Suomen audiovisuaalisen kulttuurin koulutus- ja kehittämisyhdistys ISAK ry. Alun perin Vilimien taustaorganisaationa toimi Työväen sivistysliitto vuoteen 1995 saakka.

Esityksiä on eri puolilla Kuopion kaupunkia ja päänäyttämönä toimii Kino Kuvakukko, jossa on 330 paikkaa. Koululaisesityksiä pääsee seuraamaan Petosen kaupunginosassa sijaitsevassa Kallaveden Auditoriossa, josta löytyy 260 paikkaa.

Syksyllä 3. - 6.10.2013 jo 26. kerran järjestettävien Kuopion Vilimien ohjelmistossa painottuu kotimainen elokuva. Vanhemmasta kotimaisesta tuotannosta tarjoavat esimerkkejä Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVAN digitointiprojektin tulokset. Mukana oli kansainvälistä elokuvaa Rakkautta ja anarkiaa -filmifestivaalilta.

Kuopion Vilimien 2013 vieraina ovat katsotuimman kotimaisen elokuvan "21 tapaa pilata avioliitto" käsikirjoittaja ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa, kaikkien aikojen katsotuimman dokumentin kuvaaja Hannu Siitonen (Metsän tarina), Varkaudessa tunteita kuohuttaneen kaupunkidokumentin käsikirjoittaja ja ohjaaja Matleena Jänis (Jäniksenä Varkaudessa) sekä lasten ja nuorten tekemien elokuvien 25-vuotisjuhlakooste Mediakeskus Metka rystä.

Pohjoista valoa 2009-2012

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Kuopion Vilimit –Kuopio Film Festival 2009-2012: Pohjoista valoa –Visions From The North ” –projekti toimi nelivuotisena festivaaliareenana pohjoismaiselle elokuvalle. Festivaalin ohjelmassa oli vuodesta 2009 lähtien mukana pohjoismaisia elokuvia ja taiteilijavierailuja. Tavoitteena projektille oli tuoda ilmi mielenkiintoisia elokuvia ja tekijöitä Pohjoismaista. Tapahtumissa käytiin seminaareissa ja keskusteltiin elokuvien tekemisestä, tavoista, näkökulmista, ohjauksista, puvustuksista ja näyttelijäsuorituksista.

Vuonna 2009 Vilimit elokuvatapahtuma järjestettiin 22. kerran. Vierailijoina tapahtumassa olivat mm. ohjaaja Johanna Vuoksenmaa, toiminnanjohtaja Klas Fransberg, tuottaja ja käsikirjoittaja Claes Olsson ja tuottaja Anita Oxburgh. Vuonna 2009 teemoina olivat käsikirjoitus ja tuotanto. Kuopion Vilimit 2009 oli myös osa valtakunnallista Svensk Film i Finland-kampanjaa. Tapahtuman avasi kauhuelokuvaklassikko Häxan live-säestyksellä. Vilimit elokuvatapahtuma oli osa Kipinä-tapahtumia.

Vuonna 2010 Vilimien kävimäärä nousi 44 % edellisvuoteen verrattuna. Päämaana Vilimeillä oli Norja ja norjalaisten elokuvien sarjassa esitettiin myös Norjan Oscar-ehdokaselokuva Engelen (Enkeli). Vierailijoina Vilimeillä olivat mm. ohjaaja Kaisa Rastimo, pukusuunnittelija Mariella Rauhala, Engelen-elokuvan ohjaaja Margareth Olin sekä näyttelijät Maria Bonnevie ja Antti Reini, jotka kertoivat elokuvan teosta ja työstään pohjoismaisissa elokuvatuotannoissa.

Vuonna 2011 Vilimien ohjelmistossa pidettiin leffaraati. Levyraatia mukaillen suoritettiin arvioitiin lyhytelokuvia. Lyhytelokuvat oli valikoitu yhteistyössä Suomen Elokuvakontaktin kanssa kattamaan hyvin suomalaisen elokuvan kentän.

Vuoden 2011 Vilimien päämaana oli Tanska. Vierailijana Vilimeillä oli mm. Star Wreck- ja Iron Sky- elokuvien tekijöihin kuuluva Jarmo Puskala.

Kuopion Vilimit järjestettiin 4 – 7.10.2012 teemalla Pohjoisen ääniä. Samalla juhlittiin Kuopion Vilimien 25-vuotisjuhlavuotta. Vilimit esittivät helmiä vuosien varrelta ja uusia Pohjoismaisia elokuvia. Juhlavuoden kunniaksi elokuvien musiikki oli tärkeässä roolissa. Kuopion Vilimit ei keskittynyt pelkästään elokuvien esittämiseen, sillä mukana oli taiteilijavierailuja, keskusteluja ja koululaisesityksiä.

Vieraat ja teemat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Festivaali rakentui aiemmin päävieraan ja hänen tuotantonsa retrospektiivisen esittelyn ympärille. Sittemmin on siirrytty vuosittaisiin teemoihin.[1]

  • 2007 20 v. Juhlavuosi
  • 2008 Luonto-teema
  • 2009 Pohjoisen tarinoita vol 1: pohjoismainen elokuva, Focus in Sweden, pääpaneelissa ohjaus ja käsikirjoitus
  • 2010 Pohjoisen tarinoita vol 2: pohjoismainen elokuva, päämaa Norja, teemoina näyttelijäntyö, lavastus ja puvustus
  • 2011 Pohjoisen tarinoita vol 3: pohjoismainen elokuva, päämaa Tanska, teemoina ohjaaminen ja kuvaaminen

  • 2012 Kuopion Vilimit 25 vuotta: pohjoismainen elokuva, musiikki, helmet vuosien varrelta
  • 2013 Kotimainen elokuva ja elokuvien itse tekeminen

  1. Historiaa ISAK ry. Viitattu 1.10.2015.
  2. Kuopion Vilimit 2015 ISAK ry. Arkistoitu 2.10.2015. Viitattu 1.10.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]