Kuninkoja (Raisio)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuninkojan vanha koulu Vuoritiellä toimii nyt nuorisotilana.

Kuninkoja on Raision itäisin kaupunginosa. Se sijaitsee Raision, Turun ja Ruskon rajalla. Kuninkojan naapurikaupunginosat Raisiossa ovat Mahittula ja Kuloinen, Turussa Lentokenttä, Runosmäki ja Mälikkälä.

Kuninkojalta saa alkunsa kaupunginosalle nimensä antanut Kuninkoja, jonka varressa Turun puolella on muun muassa tammimetsistään tunnettu luonnonsuojelualue[1]. Kaupunginosa oli pitkään eristyksissä muusta Raisiosta, kunnes Ohikulkutie valmistui 1960-luvulla[2].

Vanhastaan alueen nimestä on ollut käytössä myös muoto Kuninkaanoja, ja siellä on toiminut Kuninkaanojan kansakoulu. Edelleen alueella toimii Kuninkaanojan omakotiyhdistys.[2][3]

Vanhimmalta historialtaan Kuninkoja on historiantutkija Aulis Ojan tutkimusten mukaan ollut samannimisen ojan varrelle muodostunut niittyjakokunta, jossa Raision eri kylillä on ollut takamaaniittyjä. Näin alueella ei ole ollut vanhoja kyliä eikä niiden kantataloja vaan ainoastaan historialtaan nuorempaa asutusta.

Kuninkojalle avattiin vuonna 2008 Ikea, Biltema, K-Rauta, Expert, Budget Sport ja K-Supermarket. Vuonna 2009 avattiin Gigantti, Megastore ja Jysk.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kivikoski Ella, Oja Aulis et al: Raision historia I. Raision historiatoimikunta, 1960. (sid.).
  • Mäntylä R. A.: Raision historia II. Raision historiatoimikunta, 1965. (sid.).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metsäkylä-Kuninkoja Turun kaupunki. Viitattu 21.2.2010.
  2. a b Koivisto, Altti: Kotiseutuoppia raisiolaisittain. Raision kaupunginosien vaiheita, s. 36–40. Raision kaupunki, 2003.
  3. Kuninkojan wanha koulu Kuninkaanojan omakotiyhdistys ry. Viitattu 26.6.2011.