Varppeenseutu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva Nesteentien ja Raisiontien risteyksestä kohti Varppeenseutua vuonna 2004.

Varppeenseutu on Raision keskuskaupunginosa, jossa sijaitsee merkittävä osa kaupungin palveluista. Kaupunginosassa sijaitsee paljon liiketiloja, kerrostaloja ja myös hiukan pienteollisuutta. Aivan kaupunginosan keskeisintä osaa, suurin piirtein nykyisten Nesteen- ja Raisionteiden risteyksen lähistöä, kutsutaan yleisesti keskustaksi.

Raision keskusta alkoi aikoinaan muodostua Suuren Postitien ja Naantaliin vieneen tien risteykseen. Nykyinen risteys syntyi, kun Nesteentie valmistui vuonna 1957[1].

1970-luvulla alueelle rakennettiin ostoskeskus, joka perustui monitasoratkaisuihin ja betonin käyttöön. Keskustan suunnittelu perustui siihen, että autoliikenne ja kevyt liikenne olivat toisistaan erillään eri tasoilla. Tämä aiemmin rakennettu osuus täydentyi seuraavan vuosikymmenen alussa Tasalan ostoskeskuksella, joka sijaitsi Raisiontien eteläpuolella. [2] Keskustan eteläosassa sijaitsevat myös Tasalantori ja siihen liittyvät kävelykadut.

1990-luvun lopulla monitasoratkaisua alettiin pitää huonona ratkaisuna. Keskustan pohjoisosaa alettiinkin suunnitella uusiksi, ja betonisillat purettiin yhtä lukuun ottamatta 2000-vuosikymmenen alussa[2]. Raisiontien ylle rakennettiin valoverkko, jossa tien yllä roikkuu vaijereissa valaisimia. Lisäksi tietä siirrettiin puolen kilometrin matkalta hieman pohjoiseen ja vapautuneelle paikalle rakennettiin uusi tori. Hankkeen yhteydessä keskustaan rakennettiin myös runsaasti uusia asuinkerrostaloja.[3] Vuonna 2016 tori siirrettiin takaisin Tasalanaukiolle.

Varppeenseudun väkiluku vuonna 2015 oli 3 029 asukasta eli 12,4 prosenttia koko Raision väestöstä.

Nykyisellään vilkasliikenteinen Turun kehätie kulkee aivan Raision keskustan halki, mutta tietä on suunniteltu sijoitettavaksi keskustan kohdalla noin 300 metriä pitkään tunneliin. Tämä mahdollistaisi keskustan kaupunkirakenteen eheyttämisen ja liikenteen haittojen vähentämisen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koivisto, Altti & Hietala, Oiva & Viertola, Kai: Kuvamatkalla Raisiossa, s. 21. Raisio-seura, 2005.
  2. a b Äijö, Kaisa: Raision keskustan suunnittelun historiaa Raision kaupunki. Viitattu 2.4.2012.
  3. Arvaja, Matti: Raision keskusta sinnittelee liikekeskusten puristuksessa Turun Sanomat. 3.3.2004. Viitattu 2.4.2012.