Kummituseläimet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kummituseläimet
Filippiinienkummituseläin (Tarsius syrichta)
Filippiinienkummituseläin (Tarsius syrichta)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Osalahko: Kummituseläinmäiset puoliapinat
Tarsiiformes
Heimo: Tarsiidae
Gray, 1825
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kummituseläimet Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kummituseläimet Commonsissa

Kummituseläimet (Tarsiidae) ovat Kaakkois-Aasian saarilla eläviä kädellisiä. Ne ovat pääasiassa yöaktiivisia eläimiä, jotka hyppivät ja kiipeilevät puissa innokkaasti.

Kummituseläinten vartalo on n. 20 cm ja häntä 25 cm pitkä ja karvaton. Pää on pyöreä ja voi kääntyä jopa 180°. Kummituseläimen smaragdinvihreät silmät ovat poikkeuksellisen suuret. Eturaajojen sormissa sillä on litteät kynnet ja leveät tarttumalevyt. Hyvin pitkillä takaraajoillaan kummituseläimet hyppivät sammakkomaisesti puusta toiseen saalistaessaan hämärissä pikkueläimiä (yöperhosia, matoja, hyttysiä).

Kummituseläinten eri lajien levinneisyysalueisiin kuuluvat Filippiinit, Borneo, Sulawesi ja Sumatra. Philippine Tarsier Foundation on paikka jossa kummituseläimiä voi niitä häiritsemättä nähdä.

Nisäkäsnimistötoimikunta on ehdottanut, että heimon suomenkieliseksi nimeksi vaihdettaisiin kummittelijat.[1]

Dinosaurusten hävittyä liitukauden lopussa kehittyivät ensimmäiset kädelliset jotka muistuttivat luultavasti kummituseläimiä.lähde?

Kummituseläimiä on kuusi lajia, jotka kaikki ovat hyvin toistensa kaltaisia.lähde?

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet (Vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi) 2008. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 14.11.2010. Suomen kielen lautakunta suhtautui toimikunnan nimistöehdotukseen torjuvasti. Ks. Suomen kielen lautakunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet Kotus.fi. 20.11.2008. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 18.10.2011.
  2. Myron Shekelle & Colin Groves & Stefan Merker & Jatna Supriatna: Tarsius tumpara: A New Tarsier Species from Siau Island, North Sulawesi Primate Conservation. 2008. (englanniksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.