Lajikompleksi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuttu punakärpässieni on geenitesteillä paljastunut laajaksi joukoksi samannäköisiä mutta perimältään poikkeavia lajeja.

Lajikompleksi on eliöiden tieteellisessä luokittelussa lajiryhmä, jotka ovat päällisin puolin erittäin samankaltaisia, mutta eroavat geneettisesti niin merkittävästi, että niitä voidaan pitää eri lajeina. Saman lajinimen alla piileviä lajeja kutsutaan nimellä kryptinen laji. Niiden tunnistamisessa hyödynnetään huolellisten morfologisten tutkimusten ohella geneettisten merkkialueiden vertailua ja eläimillä käyttäytymispiirteiden havainnointia.[1] Lajikomplekseja tunnetaan useita esimerkiksi hyönteistutkimuksessa, jossa lajinmääritys saattaa vaatia mikroskooppisten piirteiden havainnointia.[1] Lajikomplekseja ovat esimerkiksi harsokorennotlähde?, jotka on luokiteltu lajeiksi ääntelyn perusteella, sekä kenttämyyrän ja idänkenttämyyrän lajipari.

Sarakylmänperhonen (Oeneis norna) on ilmeisesti kolmen eri lajin kompleksi[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hopkins, Johanna: Scolopendra morsitans – juoksujalkainen – laji vai lajikompleksi? (s. 4. Pro gradu -tutkielma) 27.3.2017. Turun yliopisto. Viitattu 25.03.2018.
  2. Viikonloppukokouksen satoa Suomen Perhostutkijain Seura ry. 23.04.2013. Viitattu 25.03.2018.
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.