Kotihoidon tuki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kotihoidon tuki on avustus, jonka Suomessa Kansaneläkelaitos maksaa alle kolmevuotiaan lapsen hoitamiseen. Lasta voi hoitaa isä, äiti tai muu hoitaja, kuten sukulainen.[1] Lapsi voi olla myös yksityisen päivähoidon tuottajan hoidossa, jolloin perhe voi hakea joko kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea.

Kotihoidon tuki maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norjassa kotihoidon tukea (kontantstøtte) maksetaan alle kaksivuotiaan lapsen kotona hoitamisesta. Ruotsissa ja Tanskassa kotihoidon tuki riippuu asuinkunnasta. Saksassa on elokuussa 2013 otettu käyttöön kotihoidon tuki alle kolmevuotiaan lapsen hoitamiseksi, ja se on suuruudeltaan 150 euroa.

Kotihoidon tuki Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotihoidon tuki jakaantuu hoitorahaan ja hoitolisään, joista hoitolisä riippuu perheen tuloista. Perheen yli kolmevuotiaista lapsista voi saada kotihoidon tukea, mikäli perheessä on vähintään yksi alle kolmevuotias lapsi, josta kotihoidon tukea maksetaan.

Kotihoidon tuki maksetaan Kelan kautta, mutta kustannuksista vastaa kunta. Useat kunnat maksavat lakisääteisen vähimmäismäärän ylittävää kuntalisää, jonka ehdot vaihtelevat. Joillakin paikkakunnilla erillistä kuntalisää haetaan suoraan kunnalta tai kaupungilta (esim. Tuusula), kun taas toiset kunnat ovat tehneet Kelan kanssa kuntalisäsopimuksen,[2] jonka perusteella Kela maksaa kuntalisän yleisen kotihoidon tuen yhteydessä ilman erillistä hakemusta.

Kotihoidon tuen määrä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • yhdestä alle kolmevuotiaasta 341,06 €/kk
  • muista alle kolmevuotiaista sisaruksista kustakin 102,11 €/kk
  • yli kolmevuotiaista, alle kouluikäisistä sisaruksista 65,61 €/kk kustakin.
Kuntalisän määrä eräissä kunnissa
Kunta Kuntalisän määrä Ehdot Kelan kuntalisäsopimuksessa
Espoo[3] 218,64 €/kk maksetaan yhdestä alle 3-vuotiaasta
edellyttää, että kaikki alle kouluikäiset lapset hoidetaan kotona
Kyllä
Helsinki[4] 264 €/kk (alle 1,5v)
218,64 €/kk (1,5v — 2v)
134,55 €/kk (2 — 3v)
Kyllä
Kauniainen[5] 252,28 euroa/kk Kyllä
Kerava[6] 160 €/kk + 50 €/kk/sisarus maksetaan kunnes lapsi täyttää 1v9kk
sisarus-lisä maksetaa alle esiopetusikäisistä kotona hoidettavista sisaruksista
edellyttää kotona hoitavalta vanhemmalta aiempaa työskentelyä
Ei
Tampere[7] 120 €/kk + 100 €/kk muista alle 3-vuotiaista sisaruksista Kyllä
Tuusula[8] 138,81 €/kk + 55,51 €/kk/sisarus maksetaan kunnes lapsi täyttää 3 vuotta
sisarus-lisä maksetaa alle esiopetusikäisistä kotona hoidettavista sisaruksista
edellyttää kotona hoitavalta vanhemmalta aiempaa työskentelyä
Ei
Vantaa[9] 215 €/kk (— 1,5v) maksetaan kunnes lapsi täyttää 1,5 vuotta Kyllä

Vaikutus maahanmuuttajien kotoutumiseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) on vuonna 2018 julkaisemassaan tutkimuksessa kritisoinut kotihoidon tukea sen maahanmuuttajanaisia passivoivasta vaikutuksesta Suomessa. Kotihoidon tukea saavat maahanmuuttajaäidit pysyvät kotonaan, minkä johdosta lapsien osallistuminen esikouluun on matalammalla tasolla, ja näin esimerkiksi kielen oppiminen viivästyy.[10][11]

Vaikutus lapsiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkansaajien tutkimuslaitos on vuonna 2018 julkaissut tutkimuksen kotihoidon tuen vaikutuksista lapsiin yhdessä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT:n) kanssa. Kotihoidon tuen käytön ja kuntalisien aineiston pohjalta havaittiin suuremman kotihoidon tuen vähentävän äitien työllisyyttä ja pidentävän kotihoidon jaksojen pituutta. Lapsiin pidempien kotihoidon tuen jaksojen puolestaan havaittiin vaikuttavan suurempana todennäköisyytenä saada huonompi tulos neuvolan testeissä varhaiskasvatukseen osallistuneisiin verrattuna. Toisaalta vaikutusta peruskoulun päättötodistukseen, ylioppilaskirjoitusten arvosanoihin tai toisen asteen kouluvalintaan ei havaittu.[12][13]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen laki lapsen kotihoidon tuesta säädettiin vuonna 1985.[14] Vuonna 1993 lapsen kotihoidontuki tuki yhdessä lapsilisän kanssa siirrettiin Kelan kautta maksettavaksi.[15] Vuonna 1997 lakia uudistettiin niin, että se kattaa myös yksityisen hoidon tuen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]