Kokemäen yhteiskoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanha yhteiskoulun piha.
Vanha yhteiskoulun sivukuva.

Kokemäen yhteiskoulu on Kokemäen kaupungin ylläpitämä yläkoulu, joka toimii samassa rakennuksessa Kokemäen lukion ja Forsbyn koulun kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokemäen yhteiskoulu perustettiin vuonna 1907. Senaatti antoi hyväksynnän koulun perustamiselle sillä ehdolla, että se alistuisi Koulutoimen ylihallitukselle. Yhteiskoulumuoto valittiin todennäköisesti sen takia, että siten kouluun saataisiin enemmän oppilaita. Koulun epävarmasta asemasta kertoo se, kuinka rehtori keskittyi keväällä 1913 vuosikertomuksessaan puolustamaan koulun tarpeellisuutta yrittäen näin poistaa koulua kohtaan tunnettua epäluuloa.

Kokemäen yhteiskoulu oli perustettu yksityiseksi kouluksi, jonka omisti koulun kannatusyhdistys. Se oli viisiluokkainen oppikoulu, joten ylioppilaaksi sieltä ei valmistuttu ja paikka yliopistoon aukeni vasta paikkakunnan ulkopuolella suoritettujen opintojen jälkeen. Lähin tällaista opetusta tarjonnut koulu oli tuolloin Tyrväällä. Vuonna 1916 koulun oppilasmäärä laski, mikä johtui rehtori tulkinnan mukaan siitä, että luokalle jääneet ja ehtoja saaneet erosivat itse koulusta.

Peruskoulu tulee – yksityiskoulu loppuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peruskoulusta kertova laki määräsi, että kuntien tuli nimetä koulusuunnittelutoimikunta laatimaan koulusuunnitelma. Koulun luovuttaminen kunnan haltuun nosti myös vastalauseita. Koulun luovuttamiskokouksessa luettiin entisen johtokunnan puheenjohtajan kirje, jossa hän vaati olla luovuttamatta koulua kunnalle ennen kuin peruskoulun muoto olisi lopullisesti lyöty lukkoon. Syksyllä 1977 otettiin käyttöön koulun uusi lisäsiipi, jonne Kokemäen lukio asettui. Virallinen julkistuspäivä oli 20. marraskuuta ja juhlapuheen piti opetusministeriön kansliapäällikkö Jaakko Numminen.

Kouluelämää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes koko keskikoulun historian alkuajan seurattiin kuusipäiväistä työviikkoa, kunnes 1972 siirryttiin viisipäiväiseen viikkoon. Päivittäinen tuntimäärä oli viisi tuntia ja Kokemäellä pidettiin tiukasti kiinni siitä, että koulun piti alkaa aamulla tasan yhdeksältä ja joskus jopa kahdeksalta. Tärkeä osa työpäivää oli myös aamuhartaus.

Tavallisesti koulu alkoi elokuun alussa ja syyslukukausi päättyi yleensä joulukuun puolivälissä. Kevätlukukausi alkoi tammikuun puolivälistä ja kesti toukokuun loppuun. Koulun aikana oli muun muassa noin kuukauden mittainen joululoma ja sen lisäksi lyhyempi pääsiäisloma. Vuonna 1934 koulun alkamisaika aikaistettiin loppiaisen jälkeiseksi päiväksi, johon joululoma päättyi. Nykyään koulun kesäloma kestää toukokuun lopusta tai kesäkuun alusta elokuun alkuun. Syyslomaa vietetään viikolla 43 ja talvilomaa viikolla 8. Muita vapaapäiviä ovat muun muassa pääsiäinen, vappu, itsenäisyyspäivä, helatorstai ja helluntai. Oppitunnit olivat vuoteen 2012 asti 45 minuutin mittaisia, mutta syksyllä 2012 siirryttiin lukion tapaan 75 minuutin oppitunteihin.

Peruskoulun tulosta nykypäivään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peruskoulun tulon myötä kahdeksanluokkainen koulu siirtyi syrjään ja se jaettiin ala-asteeseen, yläasteeseen sekä toisen asteen koulutusta antavaan Kokemäen Lukioon. Ala-asteilta tulevat oppilaat tulevat seuraavista paikoista: Tulkkilan koulu, Risten koulu, Kauvatsan Lähteenmäen koulu, Tuomaalan koulu, Peipohjan koulu ja kaikkein pienin Korkeaojan koulu. Jo lakkautettuja ovat mm. Kuurolan koulu, Kakkulaisten koulu, Haavasojan koulu, Jalonojan koulu, Kankaantaustan koulu ja Piilijoen koulu. Yhteiskoulussa on sekä 7-9 luokat sisältävä yläaste että jatko-opintojen paikka Kokemäen lukio, jossa opiskellaan kahdesta neljään vuotta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mattila, Markku: Kokemäen yhteiskoulu 100 vuotta. Kokemäki: Kokemäen yhteiskoulun seniorit Ry, 2007. ISBN 978-952-92-2534-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]