Kirsti Paakkanen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirsti Paakkanen (s. 12. helmikuuta 1929 Saarijärvi) on suomalainen yritysjohtaja. Oman mainosyrittäjäuransa jälkeen hän osti vuonna 1991 rahavaikeuksiin ajautuneen Marimekon, josta Paakkasen johtamana kehittyi yksi Suomen menestyneimmistä tekstiili- ja vaatetusalan yrityksistä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirsti Paakkasella, MAT (Mainosalan tutkinto), on suomen kielen opintoja sekä arvosana mainonnassa ja markkinoinnissa. Ennen oman mainostoimiston perustamista hän oli muun muassa Stockmannilla ulkomaisten kankaiden osto-osastolla ja Mainostoimisto Kunnas Oy:ssä.

Tyhjästä aloittanut yrittäjä Paakkanen perusti vuonna 1969 Womenan, naisten mainostoimiston, jota johti menestyksekkäästi yli 20 vuotta, kunnes myi sen mainostoimisto McCann Oy:lle 1990.[1] Hän vetäytyi eläkepäivien viettoon Ranskaan, mutta joutilaisuuteen kyllästyttyään tarttui vielä tilaisuuteen, kun Marimekko tuli myyntiin. Paakkanen osti konkurssin partaalle ajautuneen design-talon ja palasi työntekoon.

Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen pelasti haaksirikolta Marimekon, ja on samalla raivannut tietä suomalaisen muotoiluosaamisen uudelle tulemiselle. Vuodesta 1991 Marimekon omistanut Paakkanen nosti yrityksen talouden nousuun.

Paakkanen palautti Marimekon juurilleen; Armi Ratian luomaan painettujen kankaiden maailmaan. Marikuosien uusia aluevaltauksia on nähty muun muassa matkapuhelimissa ja kodintekniikassa, klassikkojen paluun rinnalla on syntynyt myös uusia vaatemallistoja ja tuotekonsepteja. Marimekko toi esiin sekä nimekkäitä että aloittelevia muotoilijoitaan ja heidän osaamistaan. Marimekko listautui Helsingin pörssiin 1999.

Useilla kunniamaininnoilla palkittu Paakkanen on korostanut paitsi vahvan brandin, niin myös vahvan yrityskulttuurin merkitystä. Paakkasen johtamisfilosofiassa työntekijä ei ole kustannuskysymys vaan tuloskysymys, jonka sitoutuminen ja innostus ovat edellytyksenä koko yrityksen menestykselle. Yritysjohtajilta Paakkanen on peräänkuuluttanut suurempaa vastuuta toiminnasta ja työntekijöistä – Marimekossa taloudelliset vaikeudet toivat lomautusvaroituksen johtajille, ei työntekijöille.

Huomionosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirsti Paakkanen on saanut yrittäjäneuvoksen arvonimen vuonna 1999. Hän on saanut taiteen kunniatohtorin arvonimen Taideteollisesta korkeakoulusta 2001 ja kauppatieteiden kunniatohtorin arvonimen 2006 Helsingin kauppakorkeakoulusta. Vuonna 2002 hän sai Estlander-palkinnon.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Runeberg, Tutta: Kirsti Paakkanen – Marimekon uusi äiti. Suomen kuvalehti, 1991, nro 42, s. 80-81, 83.
  • Saari, Heikki: Maitokaupan tytöstä yritysjohtajaksi. Seura, 2001, nro 45.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Luoma-aho, Jarmo: Mainostoimisto Womena – McCann Oy 1968-, Elinkeinoelämän keskusarkisto 1998. Viitattu 7.8.2014.
  2. Karjalainen, Tuula: Paakkanen, Kirsti (1929-) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 14.11.2007. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 3.4.2015.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paakkanen, Kirsti: Olisi mahdotonta tehdä tätä työtä, jos pitäisi jatkuvasti selitellä itselleen, että henkiset arvot ovat ainoat arvot, jotka saa ääneen tunnustaa ja jotka tekevät ihmisen onnelliseksi, s. 69–71. Teoksessa: Creator Oy (toim.) Sanan voimalla. Helsinki: A-lehdet Oy, 1982. ISBN 951-99425-4-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]