Kirgiisien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirgiisien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta (Kirgiisien ASNT) oli kahden Venäjän FSNT:aan kuuluneen autonomisen neuvostotasavallan nimi Keski-Aasiassa Neuvostoliitossa. Ne käsittivät suunnilleen nykyiset Kazakstanin ja Kirgisian alueet.

Päällekkäisyyden syy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syy siihen minkä vuoksi Kirgiisien ASNT on tarkoittanut kahta eri aluetta, johtuu siitä että 1920-luvun puoliväliin asti venäläiset käyttivät termiä kirgiisit sekä kazakeista että kirgiiseistä, tosin viimeksi mainituista käytettiin myös termiä kara-kirgiisit.

Kirgiisien ASNT 1920-1925[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Kirgiisien ASNT perustettiin 26. elokuuta 1920. Se kuului Venäjän SFNT:aan ja käsitti suunnilleen nykyisen Kazakstanin alueen. Tämä Kirgiisien ASNT nimettiin uudelleen 15.-19. huhtikuuta 1925, jolloin sen nimeksi tuli Kazakkien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta.

Kirgiisien ASNT 1926 -1936[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Kirgiisien ASNT perustettiin 1. helmikuuta 1926 Kirgiisien autonomisesta alueesta. Se kuului Venäjän SFNT:aan ja käsitti nykyisen Kirgisian alueen. Kirgiisien ASNT:sta muodostettiin 5. joulukuuta 1936 Kirgiisien SNT, josta tuli Neuvostoliiton osavaltio.


Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.