Khadija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Khadijaa esittävä mitali kirjassa Promptuarii Iconum Insigniorum (1553).

Khadīja bint Khuwaylid (arab. خديجة بنت خويلد‎‎, n. 555620) oli islamin uskonnon profeetan Muhammadin ensimmäinen vaimo. Khadija oli ensimmäinen islamiin kääntynyt henkilö, ja muslimit pitävät häntä ”islamin äitinä”.

Khadija oli naimisissa kolmesti, ja hänellä oli lapsia jokaisesta avioliitosta. Näistä liitoista kaksi ensimmäistä päättyi Khadijan jäätyä leskeksi. Muhammadin kanssa hän meni naimisiin vuonna 595. He saivat kaksi poikaa ja neljä tytärtä, joskin joidenkin šiialaislähteiden mukaan heillä olisi ollut vain yksi yhteinen tytär, Fatima Zahra, ja muut kolme tytärtä olisivat olleet joko Khadijan aiemmasta avioliitosta tai tämän sisaren lapsia, joita Muhammad olisi kohdellut kuin he olisivat olleet hänen omiaan. Vain heidän tyttärensä elivät aikuisikään asti.

Khadija kuoli ”profeettiuden jälkeisen kymmenennen vuoden ramadanina” eli huhti-toukokuussa 620, ja hänen on sanottu olleen kuollessaan noin 65-vuotias. Hänet haudattiin Jannatul Muallan hautausmaalle Mekkaan Saudi-Arabiaan.

Khadijan historiallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khadijasta kerrotaan ensimmäisen kerran vasta 200 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Se tapahtuu Ibn Hishamin tekemässä Muhammedin elämäkerrassa Sirat rasul Allah.[1] Tämän takia on myös katsottu, että Khadija ei olisi historiallinen henkilö, vaan arabien tarinaperinteen luoma taruhahmo.[2][3] Jansenin mukaan Khadijan kauppiastaustaa olisi tarvittu sitä varten, että näin voitiin perustella Muhammedin matka Syyriaan, missä kristillinen munkki tunnistaa Muhammedin profeetaksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ibn Hisham: Profeetta Muhammadin elämäkerta (suom. Jaakko Hämeen-Anttila). Basam Books, 1999.
  2. Ohlig, K-H. & Puin, G.R. (toim): The Hidden Origins of Islam. Prometheus Books (englanniksi), 2010.
  3. Jansen. H.: Mohammed. Eine Biographie, s. 54-56. Verlag C.H. Beck, 2008.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Khadija bint Khuwaylid
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.