Keskustelu Wikipediasta:Ajankohtaista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kattoromahdukset[muokkaa wikitekstiä]

Missä on Kattoromahdukset -artikkeli? Ei oikein löydy millään!


Lähdekäytännöistä

Kysyisin, onko tapana merkitä muunkielisestä Wikipediasta suomennettuihin artikkeleihin myös lähdetiedot alkuperäisestä artikkelista?

Yleensä kait lähde pitäisi merkitä sen mukaan, mitä on tosiasiallisena lähteenä käyttänyt. Jos siis käytät esimerkiksi englanninkielisen wikipedian artikkelia lähteenä, niin mielestäni ei pitäisi merkitä englanninkielisen artikkelin lähteitä itse kirjoittamasi artikkelin lähteiksi, ellet todellakin lue alkuperäisiä lähteitä läpi. Jos siis artikkelisi tosiallisesti perehtyy esim. en.wikin tekstiin, niin merkitse yhteenvetokenttään lähteeksi en.wiki. Parasta tietenkin olisi, jos et automaattisesti luottaisi en.wikin tekstiin, vaan tarkistaisit faktat siihen merkityistä lähteistä, jolloin voisit mainita alkuperäiset lähteet omaankin artikkeliisi.--Teveten 26. helmikuuta 2006 kello 18.36 (UTC)

Kirjoitustavasta

Tiedustelisin, onko mahdollista koota johonkin lista siitä, miten eri nimisanoja pitäisi käyttää?

Yhdysvalloista käytetään hyvin usein USA:aa, mikä vaikuttaa anglistiselta.

Joskus myös kaksiosaisten nimien kirjoittamisessa näkee monenlaista käytäntöä.

Lisäksi on olemassa muutamia vakioitavissa olevia sivutyyppejä, kuten kansanedustajat, mihin voisi kehittää vakiointia.Ehdotan, että 1) sivupalkissa oleva Ajankohtaista-linkki siirretään osoittamaan tähän artikkeliin ja että 2) Ajankohtaista-sivu poistetaan. Perustelut ovat seuraavat:

  • Ei ole mitään syytä miksi sivupalkissa pitäisi olla aina linkki uutisarkistoon, varsinkin kun tämä uutisarkisto ei ole Wikipedian toiminnan kannalta olennainen. Hyödyllisempi linkki käyttäjille olisi sivulle, josta todellakin näkisi mikä on ajankohtaista fi-wikissä tällä hetkellä.
  • Uutisarkiston päivittäminen ontuu eikä se ole edes tarpeen. Wikipedia ei ole uutissivusto, joten myöskään etusivulla olleita linkkejä ei tarvitse arkistoida. Tärkeät tapahtumat löytyvät paljon mielekkäämmin asiaankuuluvilta vuosisivuilta. Näin myös uusien uutisten lisääminen helpottuu kun vanhoja ei tarvitse arkistoida. Tarvittaessahan kaikki löytyvät historiasta.
  • Keskitetään äänestykset ja muu info yhteen paikkaan, ei siis satunnaisesti kahvihuoneeseen, tuoreet muutokset -sivulle tai etusivulle.

Tämä on nyt testikäytössä. Entinen sivu löytyy paikalta Wikipedia:Uutisarkisto, mutta sen voi mielestäni poistaa. --MikkoM ()  4. joulukuuta 2004 kello 21:43 (UTC)

  • Mikäli lähteitä ei merkitä, menee sivu hyvin helposti poistoäänestykseen ja roskaksi tai vähimmillään lähteettömäksi artikkeliksi, jolloin kirjoittaja joko tyytyy työnsä tulosten hävittämiseen tai sitten tekee koko työn uudelleen kirjoittamalla lähteet poistoäänestyksen kestäessä.
  • Ajankohtaista sivu on oivallus siitä, ettei Wikipedia ole kiinnostava, ellei se ole ajankohtainen. Tässä mielessä se lähenee tausta-artikkeleita tai uutispalvelua. Se, miten tärkeäksi ajankohtaista-palsta on byrokraattien keskuudessa todettu, näkyy siitä, että ajankohtaista-palsta on lukittu. Ongelmana tässä suuntauksessa on se, että tärkeät uutiset voisi lukea aivan hyvin englanninkielisestä Wikipediasta, koska sekretariaatilta puuttuu suomalainen näkökulma silloin, kun se rientää maapalloisesti merkittävien uutisten perässä. Yleensä kansallisen näkökulman huonommuus perustellaan Googlen iskemillä tai jollain vähemmän tieteellisellä menetelmällä oikeinkirjoituksesta alkaen.
  • Tämäkään ei enää onnistu, koska uuslukutaidottomus valtaa alaa. Ellei ole ajankohtaista, ei saada uusia lukijoita. Kun ei saada uusia lukijoita, ei saada artikkeleita, koska ajan voi käyttää pääasiassa viilaamiseen ja poistoäänestyksiin.
  • Mainio idea, mutta ongelmana on se, että ensiksi pitäisi löytää jonkinlainen johtoajatus siitä, miten suomenkielistä Wikipediaa tuotetaan. Näin yhä uudelleen äänestettävien asioiden määrä vähenisi inhimillisiin mittoihin. Nythän äänestyksiin osallistuu vain noin 20-30 henkilöä. Kommentin jätti 81.175.152.26 (keskustelu – muokkaukset).

Vetääkö kukaan suomessa fi.wikinews.org hanketta eteenpäin? saksassa on jo vauhdilla aktivoitu. Onko suomen versiosta jotain tietoa?

Tuskin. Tuo vaatii jo isompaa joukkoa kuin mitä suomenkielisissä projekteissa nyt on aktiivisena. –mikko (habla) 30. huhtikuuta 2005 kello 22:49:55 (UTC)
Onko ideoita, miten suomenkielinen Wikipedia voisi saada lisää käyttäijiä ja nimenomaan sisältötuottajia?
Jonka huomaa katsomalla vaikkapa sv-versiota http://sv.wikinews.org/wiki/Huvudsida . Ruotsissa on kuitenkin tuplaten wikipedistejä. --TBone 30. huhtikuuta 2005 kello 22:53:16 (UTC)

--- Hmm, muistaakseni täällä oli äänestys Käyttäjä:Talvikoneen ylläpitäjyydestä. Onkohan se vedetty takaisin? Höyhens 6. heinäkuuta 2005 kello 13:14:36 (UTC)

Sitäpä sitä. Höyhens 6. heinäkuuta 2005 kello 13:39:32 (UTC)

"Hiljattain päättyneet äänestykset" on kieliopinvastainen[muokkaa wikitekstiä]

Nimimerkit voisi taivuttaa tuossa tekstiosuudessa. Ei "Jimbo ei hyväksytty ylläpitäjäksi" vaan "Jimboa ei hyväksytty ylläpitäjäksi". --Hapo 2. elokuuta 2006 kello 12.13 (UTC)

Ks. myös keskustelu mallineesta Käyttäjä. --Hapo 2. elokuuta 2006 kello 12.17 (UTC)
Miten ajattelit taivuttaa esim. minun nimimerkkini? MikkoM:ää? MikköÄmmää? MikkoMia? Turhaa työtä, vaihdetaan sanajärjestys: Käyttäjää Jimbo ei hyväksytty ylläpitäjäksi (kielioppi ei onneksi ota kantaa tönkköyteen). —MikkoM () 2. elokuuta 2006 kello 14.21 (UTC)
Ehkä pelkkä : korjaisi. -tKahkonen 2. elokuuta 2006 kello 14.45 (UTC)
Höpöhöpö. Se on varsin helppo taivuttaa, "MikkoM:ää". Piste. --Hapo 8. elokuuta 2006 kello 17.46 (UTC)

Tämä finessi on vieläkin korjaamatta. --Hapo 28. helmikuuta 2007 kello 18.06 (UTC)

Johdonmukaisuudesta[muokkaa wikitekstiä]

Siirretty sivulle Wikipedia:Kahvihuone (käytännöt) --Harriv 28. joulukuuta 2006 kello 15.23 (UTC)

102 000. artikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Päivällä vilkaisin artikkeliluvun täyttymistä, mutten silloin sitä kerennyt lisäämään. Joka tapauksessa, kun artikkeleita oli muistaakseni 102 034 niin näytti siltä, että Snellin laki olisi ollut juuri tuo 102 000. – JmT 24. helmikuuta 2007 kello 23.42 (UTC)

Snellin lakia minäkin muistelisin. Kattelin, kun itse tein artikkelin just niihin aikoihin, mutta oma ei osunut kohdalle. --Duke 24. helmikuuta 2007 kello 23.46 (UTC)


Ajankohtaista?[muokkaa wikitekstiä]

Koska tämä sivu on joku ajankohtaista, ja joku ei wikipedistikäyttäjä voisi olettaa löytävänsä täältä jotain muuta kuin äänestyksiä joihin ei saa osallistua, niin eiköhän tänne voisi johonkin nurkkaan laittaa vaikka uutisia. wikipesia ei ole uutispalvelu, muttei ne paljon tilaa vie. ----Miihkali 2. toukokuuta 2007 kello 18.37 (UTC)

Tasalukuartikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Ovatko nuo tasalukuartikkelit jossakin näkyvillä (Wikipedia:Tasalukuartikkelit) vai vain piilotettuna tämän sivun raakatekstissä? -tKahkonen 17. kesäkuuta 2007 kello 11.13 (UTC)

Siellähän ne, sivun koodissa. Voisi melkein miettiä Wikipedia-sivun (oma ehdotukseni Wikipedia:Virstanpylväät) tekoa josta nuo noudettaisiin, saisi samalla historian talteen. --Agony (403) 17. kesäkuuta 2007 kello 11.15 (UTC)
Oukkei, ei siis näkyvissä vielä. Tällä sivulla voi sitten olla virstanpylväiden vieressä linkki "muut virstanpylväät" joka ohjaa tuonne. -tKahkonen 17. kesäkuuta 2007 kello 11.21 (UTC)
Tällainenhan on, mutta ehkä luetteloa virstanpylväistä ei kannata lisätä: Wikipedia:Aikajana. Ja tällainen: Wikipedia:Suomenkielinen Wikipedia, jossa on ainoastaan suuret tasaluvut lueteltuna ilman artikkelilinkkiä. Ja vielä: Wikipedia:Ilmoituksia, jossa noita suurimpia tasalukuja on kyllä artikkelilinkin kanssa mutta jotka ovat muiden ilmoitusten seassa. -tKahkonen 17. kesäkuuta 2007 kello 11.33 (UTC)

Ylläpitäjän toiminta[muokkaa wikitekstiä]

Ylläpitäjä CRT poisti useita lisäyksiäni, ja saman tien katosivat selaimen Kirjanmerkit-kansiosta kaikki linkit. Kuinka kattavaa kontrollia yhteisönne harrastaa? Kommentin jätti OM333 (keskustelu – muokkaukset).

"Wikipediaa ei ole tarkoitus käyttää minkään verkkokaupan Google-näkyvyyden nostamiseen". Mikä pittäis olla vieläki tarkempi perustelu? --Johney 31. joulukuuta 2007 kello 16.27 (UTC)

Unohtakaa linkit! (Tosin samoilla sivuilla oli muiden verkkokauppojen linkkejä.) Kysymys kuuluu: Miten selaimen Kirjanmerkki-kansiosta katosivat kaikki linkit pian Crt:n tekemien poistojen jälkeen ja selain siirtyy koneen tiedostoihin itsestään toisin kuin aiemmin? OM333 Kommentin jätti OM333 (keskustelu – muokkaukset).

Kommenttipyyntöjen sijoittelu Ajakohtaista-sivulle[muokkaa wikitekstiä]

Nyt asia on jokseenkin ikävän oloinen. Eihän kommenttipyyntöosio oikein tuonne artikkelilaatikkoonkaan kuulu. Eikä oikein tähän päätöksentekolaatikkoonkaan. Sehän on toimenpiteenä lähinnä tarkoitettu selvittämään epäselviä tilanteita. Nyt henkilöitä koskevat kommenttipyynnöt on äänestyssivun jatkona päätöksentekolaatikossa ja kaikki kommenttipyynnöt erikseen artikkelilootassa. Tarttis tehdä jotain, mutta mulla ei ole nyt hyvää ehdotusta. Onko muilla? --Höyhens 1. helmikuuta 2008 kello 23.50 (UTC)

Heitin uusia ajatuksiani sivulle Keskustelu Wikipediasta:Kommenttipyyntö#Kommenttipyynnön kahtalaisuus. Jatkettais yhdessä kohtaa eli mieluummin siellä --Höyhens 23. toukokuuta 2008 kello 20.09 (UTC)
Tässä yhteydessä: entä välityspyynnöt? Täällä oli pitkään linkki meneillä olevaan välityspyyntöön, mutta sitten se jostain syystä poistettiin. -tKahkonen 24. toukokuuta 2008 kello 11.44 (UTC)

Muunkielisissä Wikipedioissa tämän sivun virkaa toimittaa lähes järjestään jonkintyyppinen yhteisöportaali. Minusta tämän meidän vastineen voisi nimetä uudelleen siten, että nimi kuvastaisi enemmän Wikipedian yhteisöä, esim. Wikipedia:Yhteisö. Kyseessä voisi myös olla teemasivu tyyliin Teemasivu:Wikipedian yhteisö? –Dilaudidκ, μ • 29. kesäkuuta 2008 kello 09.18 (UTC)

Tämän voisi lisätä listaan[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia:Kommenttipyyntö/Luettelo traktorimalleista Kommentin jätti Auru Aro (keskustelu – muokkaukset).

Wikienväliset ilmoitukset ja sivun aktiivisuus[muokkaa wikitekstiä]

Kannattaako Ajankohtaista-sivulla pitää linkkiä Wikienvälisiin ilmoituksiin, sillä tuo lista näyttää jämähtäneen vuoteen 2009 (Vuoden kuva 2008 yms.). Myöskään informaatio sivulla Wikipedia:Tapaaminen ja lehdistötiedotteissa ei kovin ajankohtaista ole. Muutenkin vaikuttaa siltä että Ajankohtaista ei kovin aktiivista mielenkiintoa herätä (tämä keskustelusivumuokkaus on ensimmäinen yli vuoteen). Tulisikohan tätä "portaalia" kehittää muutenkin? --SaMi 14. huhtikuuta 2010 kello 14.37 (EEST)Vastaa[vastaa]

No nuo wikienväliset ilmoitukset ovat kyllä jymähtäneet viime vuoden huhtikuuhun, mutta mitä itse sivuun Wikipedia:Ajankohtaista tulee, sillä kyllä riittää käyttäjiä: viime kuussa yli 10 000 sivuhakua ja kyseessä on tilastojen mukaan Wikipedian 65. katsotuin sivu. –Ejs-80 14. huhtikuuta 2010 kello 14.41 (EEST)Vastaa[vastaa]
Juu voi ne minusta poistaa ja olin itsekin ajatellut tehdä molemmille jotain mutta en ollut vain saanut aikaiseksi. Mutta sain aikaiseksi tehdä artikkelipilven luetuimmista artikkeleista ks alla, jonka ajattelin lisätä ajankohtaista sivulle jahka saan jatkosivun, josta voi katsoa tarkemmin luetuimpia artikkeleita, johonkin järkevään kuosiin.

Donald Trump, Juha Turkka, Timothy Dalton, 007 vaaran vyöhykkeellä, Instagram, Carl Larsson, Rio de Janeiro, Jalkapallo kesäolympialaisissa 2016, Olympialaiset, Simo Hannula, Kesäolympialaiset 2016, Maryam d’Abo, Jouko Turkka, James Bond, Suicide Squad (elokuva), Jalkapallo olympialaisissa, Lotus Omega

Onko muuten ideoita siitä mitä tuolla ajankohtaiset sivulla tulisi olla? --Zache 15. huhtikuuta 2010 kello 09.28 (EEST)Vastaa[vastaa]
noh, muutin sivua ja poistin noita juttuja ja lisäsin luetuimmat artikkelit Zache 25. huhtikuuta 2010 kello 20.27 (EEST)Vastaa[vastaa]

Kansainvälinen wikimediayhteisö-boksi[muokkaa wikitekstiä]

Mitä mieltä olette, pitäisikö nuo eri kielisten Planet Wikimedioiden-linkit olla vakiona näkyvissä? Entä kielilinkkien järjestys. Nyt ne on aakkosjärjestyksessä, mutta periaatteessa ne voisi myös järjestää planettien aktiivisuuden mukaan (joka vastaa aika hyvin kielialueen kokoa. Toiseksi mitä isompi kieli niin sen paremmin googlen translate kääntäjänä toimii, joten isoilla kielialueilla on myös todennäköisempää että käännös on jotain käyttökelpoista) --Zache 24. elokuuta 2010 kello 08.36 (EEST)Vastaa[vastaa]

Minusta englannin kieli korostuu laatikossa tällä hetkellä liikaa. Google translatella käännetyt kirjoitukset. -otsikko pitäisi muuttaa esimerkiksi muotoon muunkieliset otsikot ja samalla laittaa otsikko alkuperäiskielelle ja linkki alkuperäiseen tekstiin. Google-käännöksen voi laittaa sulkeisiin, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Ainakin tällä hetkellä suurin osa "muunkielisistä" artikkeleista on kirjoitettu jollakin suurella maailmankielellä (esim. saksa, ranska ja venäjä), joista ainakin jotakin moni suomenkielinen osaa. Nyt englantia osaamattoman on vaikea löytää suluissa olevia lyhyitä linkkejä, jotka on lisäksi kirjoitettu pienenmmäll fontilla. --Nro92 18. lokakuuta 2010 kello 18.07 (EEST)Vastaa[vastaa]
hmm, voisin kokeilla jossain välissä sitä että siinä olisi google translate käännös otsikosta rinnakkain alkuperäiskielisen käännöksen kanssa. Se, että siinä olisi pelkästään alkuperäiskielisiä otsikoita on sikäli toope koska silloin suurin osa otsikoista olisi sellaisia joita lukija ei ymmärrä. Näin vaikka hän osaisikin lukea osan otsikoista niin siellä on silti aina kiinaa, serbiaa tai sellaisia valtakieliä joita hän ei osaa kääntää välissä. -Zache 18. lokakuuta 2010 kello 19.09 (EEST)Vastaa[vastaa]
Kuten totesin, kaikki eivät osaa englantiakaan, mutta osaavat silti muita kieliä. Nykyisellään englantia ymmärtämätön ei saa laatikosta juuri mitään irti. "Suurin osa" on liioittelua, koska laatikon otsikot ovat pääasiassa suomenkielisten taitamilla kielillä kirjoitettu, esimerkiksi mainitsemiasi serbian- ja kiinankielisiä artikkeleita ei täällä ole listattuna ainuttakaan. Lisäksi konekäännös voi olla toisinaan huono: Ainakaan tästä otsikosta en ota selvää "Can you write about a car model has a geopolitical aligned Wikipedia article? (de)". Leipätekstin taso on vielä astetta huonompi. --Nro92 18. lokakuuta 2010 kello 20.24 (EEST)Vastaa[vastaa]
No tilastona tällä hetkellä Käyttäjä:ZacheBot/Planet_Wikimedia sivulla on 12 venäjänkielistä otsikkoa, 11 saksankielistä, 11 ranskankielistä, 4 puolankielistä, 2 italiaa, yksi tsekki ja yksi romaniankielinen. 1.10. samalla sivulla oli 14 saksankielistä, 7 ranskankielistä, 6 puolankielistä, 4 italiankielistä, 4 kiinankielistä, 3 venäjänkielistä ja 3 ruotsinkielistä ja 1 arabiaksi kirjoitettu kirjoitus.
Ja en nyt oleta että kaikki osaisivat sitä englantiakaan mutta väittäisin että se on valtakieli suomessa, yleisempi kuin esim ruotsi ja ihan hitosti yleisempi kuin saksa, ranska tai venäjä. Ja idea tuossa että ne menee google translaten läpi ei ole se, että ne otsikot olisivat mitenkään erityisen täydellisiä vaan se että niistä nyt saa jotain vihjettä siitä mitä teksti koskee ja että kannattaako se avata. Ja toinen pointti on, että vaikka se google translaten englanninkielinen käännös ei nyt hirveän ihmeellistä ole niin se on silti paljon parempaa kuin mitä se olisi googla translatella suomeksi käännettynä ja ihan hitosti parempi kuin ettei olisi käännöstä ollenkaan. Pelkästään se, että saadaan kirjoitusmerkit länsimaisiksi jostain kiinasta tai arabiasta on ihan hiton kova juttu. -Zache 18. lokakuuta 2010 kello 21.07 (EEST)Vastaa[vastaa]
Pistänpä minäkin pienen tilaston: Muutaman vuoden takaisen Eurobarometrin (pdf) mukaan suomalaisista 63% kykenee keskustelemaan englanniksi. Seuraavaksi tulevat ruotsi 41% ja saksa 18%.
En ole ehdottannut Googlen käännöksen poistoa, vain sen roolin pienentämistä. Olen samaa mieltä, että konekääntäminen suomen kielelle on heikon laadun takia tarpeetonta, mutta otsikoiden kääntämistä käsin voisi ehkä miettiä, tosin se on vieraimpien kielten kohdalla hankalaa. Laitan vielä pari esimerkkiä siitä, että kieltä opiskelematonkin voi ymmärtää otsikon ilman Googlen apuja: Wikipédia et la bureaucratisation, Das Wikipedia-Autoren-Paradoxon, Wikipedia română – versiunea pentru mobil. --Nro92 18. lokakuuta 2010 kello 22.45 (EEST)Vastaa[vastaa]
Näh, ei otsikoita kukaan käännä pidemmän päälle käsin... mut mut pistin tuohon nyt alkuperäiskieliset syötteiden nimet ja alkuperäiskieliset otsikot. Syötteiden nimien kääntämistä käsin niistä kielistä jotka ei ole latinalaisilla kirjaimilla kirjoitettuja vois kyllä miettiä vaikka itse otsikon jättäisikin alkuperäiseksi. --Zache 19. lokakuuta 2010 kello 09.12 (EEST)Vastaa[vastaa]
Näyttää paremmalta. Kieliopillisista syistä pitäisi vielä piste poistaa otsikosta. --Nro92 19. lokakuuta 2010 kello 09.59 (EEST)Vastaa[vastaa]
hyvin huomattu. Poistin. --Zache 19. lokakuuta 2010 kello 11.46 (EEST)Vastaa[vastaa]

Miten voidaan tietää...[muokkaa wikitekstiä]

... että mitä sivuja Wikipediassa luetaan eniten? Crimson Cherry Blossom™ 25. elokuuta 2010 kello 11.17 (EEST)Vastaa[vastaa]

Me ei voida tietää varmasti mitä sivuja luetaan eniten, koska wikipedia ei kerää käyttäjistään tietoa sillä tarkkuudella. Wikimedia säätiö kuitenkin julkaisee logeja siitä mitä sivuja "ladataan" eniten. Se ei ole varsinaisesti sama asia kuin luetaan, koska sivun voi avata ilman että sitä sen kummemmin lukee ja jos painat selaimessa sivun uudelleenlataamisnappia niin lataamistilastoja kasvatetaan sen sivun osalta yhdellä (vaikka kaiken järjen mukaan olet silti lukenut sivun ainoastaan yhden kerran). --Zache 25. elokuuta 2010 kello 11.29 (EEST)Vastaa[vastaa]
Ahaa! Crimson Cherry Blossom™ 25. elokuuta 2010 kello 11.36 (EEST)Vastaa[vastaa]
Täältäkin löytyy kuukausittaista ladatuimpien artikkelien listaa. Jafeluv 25. elokuuta 2010 kello 11.37 (EEST)Vastaa[vastaa]
Joo kiitos tuostakin. Mielenkiintoista seurata, mitä ihmiset lukevat eniten! Crimson Cherry Blossom™ 25. elokuuta 2010 kello 11.46 (EEST)Vastaa[vastaa]

Miksi SA-äänestykset eivät enää näy Artikkeliäänestykset-osiossa? –Makele-90 17. elokuuta 2011 kello 18.39 (EEST)Vastaa[vastaa]

Sitä varten, että botti joka päivittää listaa ei automaagisesti ymmärrä juttujen uudelleennimeämisten päälle. Fiksaan jossain välissä, just nyt pitää kiiruhtaa keskustaan. --Zache 17. elokuuta 2011 kello 19.02 (EEST)Vastaa[vastaa]

Planet Wikipedian käännökset[muokkaa wikitekstiä]

Google Translate on muuttunut maksulliseksi ja automaattiset käännökset englantiin ovat pois päältä ainakin sen aikaa että saan tunnukset sinne. Lisäksi tuo muutos aiheuttaa sen, että pitää muuttaa tuota systeemiä muutenkin. --Zache 31. elokuuta 2011 kello 10.03 (EEST)Vastaa[vastaa]

Poistokeskustelut[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeliäänestykset-otsikon alla näkyvät merkittävyyskeskustelussa tai poistoäänestyksessä olevat artikkelit, mutta poistokeskustelussa olevat puuttuvat. Olis varmaan hyvä niidenkin näkyä. --Jmk (keskustelu) 20. kesäkuuta 2012 kello 12.15 (EEST)Vastaa[vastaa]

No, nt eivät näy poistoäänestyksetkään, jostain syystä. Iivarius (keskustelu) 23. joulukuuta 2012 kello 00.37 (EET)Vastaa[vastaa]

Huomasin juuri, että meillä on olemassa poistokeskustelu-luokka. Voisiko linkin siihen lisätä tällä sivulle? --Elena (keskustelu) 21. marraskuuta 2013 kello 22.06 (EET)Vastaa[vastaa]

Kuten myös. Miksi poistokeskustelussa oleviin artikkeleihin ei ole linkkiä tältä sivulta, kuten merkittävyyskeskustelussa oleviin? Onko kyseessä ylläpitäjiksi haluavien pojankloppien salajuoni vai mistä on kyse? -Htm (keskustelu) 17. joulukuuta 2013 kello 07.53 (EET)Vastaa[vastaa]
Nyt on kokeeksi uusi toiminnallisuus sivulla. Siinä on poistettavat-yläluokan sisältö (paitsi HOK-artikkelit) laitettu alaluokkineen esille punaiseen laatikkoon. Toimii niin kauan kunnes ZacheBot jyrää sen, mutta onpahan nyt kokeeksi katseltavana. --Pxos (keskustelu) 17. joulukuuta 2013 kello 14.45 (EET)Vastaa[vastaa]

Wikimedia Suomen tiedotus jätättää[muokkaa wikitekstiä]

Ajankohtaista-sivulla kerrotaan edelleen, että Wikimedia Suomen kokous pidetään kesäkuun alussa. Muokkaamaan pääsisi, mutta se näköjään edellyttäisi it-insinöörin koulutusta. – Yhdistyksen tiedotus röpöttää muutenkin: mistään ei löydy esim. tietoa, kuka valittiin toiminnanjohtajaksi vai eikö ketään. –Kotivalo (keskustelu) 17. elokuuta 2015 kello 21.18 (EEST)Vastaa[vastaa]

Ajankohtaista sivun muokkaaminen vaatii kieltämättä aikamoista nokkeluutta, mutta onneksi osa sisällöstä tulee aihekohtaisista mallineista. Täältä löytyy kevätkokouksen pöytäkirja ja ketään ei ole valittu toiminnanjohtajaksi eikä se taida olla juuri nyt edes ajankohtaista, koska ei ole rahaa siihen. --Zache (keskustelu) 18. elokuuta 2015 kello 08.44 (EEST)Vastaa[vastaa]
Kiitos palautteesta Kotivalo. Sovimme heinäkuussa, että otan enemmän vastuuta tiedotuksesta, kun Susannan rooli työntekijänä on pienentynyt, eli hän ei toimi enää hallinnollisena koordinaattorina, vaan se työ jaettiin hallitukselle. Sen jälkeen olen lomaillut, enkä ole vielä ulkoiseen tiedotukseen tarttunut. Haimme vuodenvaihteessa toiminnanjohtajaa, mutta emme saaneet säätiöltä rahoitusta toiminnanjohtajan palkkaukseen, joten homma jäi täyttämättä. Yhdistykseen kaivataan muuten lisää aktiivisia tekijöitä, joten tervetuloa vaan kaikki mukaan! Pöytäkirjoihimme voi tutustua täällä: [1]. --Jjanhone (keskustelu) 18. elokuuta 2015 kello 09.01 (EEST)Vastaa[vastaa]

Wikimedia Suomi ry:n uutiskirje[muokkaa wikitekstiä]

Lähetin juuri syksyn ekan uutiskirjeen Wikimedia Suomi ry:n puolesta ja toivon, että tekin alatte tilata sitä ja annatte sisällöstä palautetta. Wiki-ihmisenä hieman harmittaa, ettei uutiskirjettä voi muokata, siksi julistankin teille leikkimielisen kisan: bongaa kaikki kirjeen virheet. Minä löysin jo 3. [2] --Jjanhone (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 12.41 (EEST)Vastaa[vastaa]

Mietin tuossa, että sen voisi melkein kirjoittaa Wikissä joko täällä tai fi.wikimedia.org:ssa ja siinä vaiheessa kun se on valmis, niin kopioida postistuslistalle yms. --Zache (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 13.02 (EEST)Vastaa[vastaa]
Joo, se voisi olla ihan kätevä tapa. --Urjanhai (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 21.28 (EEST)Vastaa[vastaa]
Linkki mistä sen voi tilata olisi ihan kiva :) Näköjään vasemmassa ylänurkassa onkin "Subscribe". --Stryn (keskustelu) 17. syyskuuta 2015 kello 19.21 (EEST)Vastaa[vastaa]

Tämä sivu jätättää[muokkaa wikitekstiä]

Miksi tekniset uutiset tällä sivulla ovat vuodesta toiseen peräisin vuodelta 2014?? Antaa aika etanamaisen kuvan Wikipediassa tapahtuvasta kehityksestä, mikä on kiusallista koska se on kiusallisen totta. –Kotivalo (keskustelu) 2. kesäkuuta 2016 kello 17.08 (EEST)Vastaa[vastaa]

Kai tuossa on tarkoituksena ollut kertoa vain isommista teknisistä muutoksista. Voisihan tuon varmaan melkein poistaa, koska tech-uutisissa kerrotaan aina ajankohtaisimmat tekniikkajutut. --Stryn (keskustelu) 2. kesäkuuta 2016 kello 17.50 (EEST)Vastaa[vastaa]
Periaatteessa sen tekniset uutiset voisi varmaan korvata tuolla "Tech-uutiset (viikko 22)" -boksilla ja pistää siihen loppuun vaikka kohdan ilmoitukset jos siihen haluaa pistää jonkun pidempiaikaisen ilmoituksen joka voisi olla vaikka suurimman osan ajasta tyhjillään --Zache (keskustelu) 2. kesäkuuta 2016 kello 20.23 (EEST)Vastaa[vastaa]

Ja miksi osiossa Kansainvälinen Wikimedia-yhteisö tuoreimmat viestit ovat helmikuulta? Tällaiset osiot ovat turhia Ajankohtaista-sivulla, jos niitä ei päivitetä. Tai toisin sanoen koko Ajankohtaista-sivu on turha, ellei sen sisältö ole ajankohtaista. –Kotivalo (keskustelu) 3. kesäkuuta 2016 kello 21.48 (EEST)Vastaa[vastaa]

Tietolaatikko-keskustelu on arkistoitu eikä sitä siis löydy linkistä. Pitäisikö se muuttaa arkistolinkiksi vai poistaa? (Sitä ei löydy vielä myöskään arkistohakemistosta, luulin että botti tekee hakemiston mutta onkin Ejs-80:n hommia näköjään.) -kyykaarme (keskustelu) 3. marraskuuta 2016 kello 22.17 (EET)Vastaa[vastaa]

Wikipediassako tapahtuu?[muokkaa wikitekstiä]

Tästä on keskustelua ennenkin, mutta otsikot ovat nyt mielestäni omituisia. Nykyisen otsikon "Wikipediassa tapahtuu" alla on tapahtumia, jotka tapahtuvat Wikipedian ulkopuolella. Sen sijaan tuo otsikko sopisi korvaamaan nykyisen otsikon "Wikipediaan liittyvä päätöksenteko". Otsikkoa pitäisi korjata, koska tapahtumat eivät tapahdu Wikipediassa vaan ainoastaan liittyvät siihen. --Pxos (keskustelu) 5. toukokuuta 2017 kello 13.32 (EEST)Vastaa[vastaa]

Olisiko parempi otsikko Wikipedia-yhteisössä tapahtuu? --BrDead (keskustelu) 28. joulukuuta 2019 kello 05.35 (EET)Vastaa[vastaa]

Ehdotus tämän sivun nimen vaihtamiseksi kuvastamaan roolia yhteisön etusivuna[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan että tämän sivun nimeä harkittaisiin vaihtaa samantapaiseksi kuin muissakin kieliversioissa on, esim. "Yhteisö" tai "Yhteisöportaali" tai "Yhteisön etusivu". Esim. enkkuwikin tähän linkitetty sivu on "Community portal" ja sv-wikin "Deltagarportalen". Samalla sisältöä voisi hiukan uudistaa uutta nimeä vastaavaksi, ajankohtaisuudet säilyttäen. Nimenmuutos selkeyttäisi tämän sivun roolia nimenomaan wikipedian muokkaajien etusivuna, kun koko wikipedian etusivu on lukijoille tarkoitettu. Ajankohtaisia asioitahan on etusivullakin yhtä paljon kuin tällä sivulla, mutta ne eivät koske yhteisöä vaan ulkopuolista maailmaa. --Savir (keskustelu) 1. tammikuuta 2018 kello 10.45 (EET)Vastaa[vastaa]

Suhtaudun varauksella. Suomenkielisen wikipedian muokkaajayhteisöllä on mielestäni muutenkin yhä enemmän taipumusta sisäänlämpiävyyteen niin että tämä sisäänlämpivyys on jopa omiaan aktiivisesti karkoittamaan uusia muokkaajia, ja tämä on haitallinen asiaintila. Tähän ongelmatilanteeseen nähden sivun nimi "Ajankohtaista" viestii avoimuutta ja rajattomuutta, ehdotettu nimi taas viestisi pikemminkin sulkeutuineisuutta ja sisäpiiriytymistä (= "menkää pois", "tää on meidän juttu". "ei täällä muita tarvita"). Mielestäni tällainen viesti olisi väärä tilanteessa, jossa uusia muokkaajia kaivattaisiin kipeästi. Eri kielisissä wikeissä on samaa tehtävää toteuttaville eri sivuille osattu antaa eri kielillä ajatukseltaan samoja mutta erilaisia nimiä luovasti, esim. fi:kahvihuone = en:Village pump, sv:Bybrunnet, no:Tinget, de:Projektdiskussion. Noissa säkenöi äly ja huumori, ja samalla ne ovat ymmärrettäviä ja positiivisia. --Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2018 kello 11.27 (EET)Vastaa[vastaa]
Minä muuten kannatan ajattelematta asiaa sen kummemmin. Ehdotus voi olla hyvä tai epähyvä, mutta hieman kyllästyttää se, että Wikipedia jämähtää muuttumattomaksi kivipeikoksi, jossa kaikki sanat on valittu kymmenen vuotta sitten, ja niiden muuttaminen on aina kauhistus. Olen itsekin aikanaan yrittänyt parantaa kieliasua. Siihen on kaksi tietä: 1) voi luoda kokonaan uusia suomennoksia tai korjailla vanhoja translate-wikissä, jolloin kukaan ei valita eikä suurin osa edes ymmärrä, että verhon takana on myyrä työssä; 2) keskustelu yhteisön kanssa jonkin olemassa olevan termin muuttamisesta paremmaksi. Lukija voi arvata, kumpi menettelytapa johtaa tuloksiin ja kumpi johtaa valoksiin eli pronssista tehtyihin ratsastajapatsaisiin, joiden on oltava samanlaisia ikuisesti. Sen kummemmin miettimättä asian sisällöllistä laatua kannatan asioiden muuttamista vain niiden muuttamisen vuoksi, jotta saadaan vähän tuuletettua näitä sisätilamme huoneita. --Pxos (keskustelu) 1. tammikuuta 2018 kello 11.51 (EET)Vastaa[vastaa]
Toinen tapa kiteyttää asia vanhalla internetin sanonnalla olisi, että "ei ole tarpeen korjata sitä, mikä ei ole rikki". Mutta tämä on näitä ikuisia inklusionismi - deletionismi, eventualismi - immediatismi, muna - kana - juttuja, joista voi jatkaa vääntämistä maailman tappiin. Kukin tapaus tietysti pitää ratkaista tapauskohtaisesti. Tässä tapauksessa oma ensimmäinen mutuni oli tuo minkä sanoin, koska se vastaa omaa kokemustani. Nykyäänhän jos haluan johonkin tekniseen härpäkkeeseen tukea, minut ensiksi ohjataan johonkin "yhteisöön", ja sen tuen saa sitten kaivaa hohtimilla jostain maan raosta. Siksi yleensä poistan varmistimen, kun kuulen sanan "yhteisö". Joukkoistetuissa hankkeissa toki yhteisöt ovat tärkeitä ja merkittäviä mutta niiden yli nostaisin avoimuuden, so. että ohikulkijankin panos voi olla yhtä arvostettu kuin jonkin esoteerisen, hämähäkinseittien peittämän "yhteisön". Siksi siis tässä tapauksessa nykyinen nimi näyttäytyy omaa kokemustani vasten luontevana.--Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2018 kello 13.51 (EET)Vastaa[vastaa]
Asialla on kuitenkin puolensa ja puolensa. --Jmk (keskustelu) 1. tammikuuta 2018 kello 14.27 (EET)Vastaa[vastaa]
Mielestäni nykyinen nimi kuvastaa parhaiten sivun tarkoitusta, eikä ehdotusta tee miellyttävämmäksi se, että siinä tarjotaan yhtenä vaihtoehtona ällökkisanaa "portaali". Siis vastustan ehdotettua muutosta, mihin ei vaikuta se, että ehdotuksen teki ihkauusi käyttäjätunnus Savir ja sitä kannatti lähes yhtä uusi käyttäjätunnus Pxos. --Lax (keskustelu) 1. tammikuuta 2018 kello 16.34 (EET)Vastaa[vastaa]
Ehdotukseen sisältyi myös maininta sivun sisällön uudistamisesta mutta ei millään tavalla mainittu, millaisia uudistuksia ehdottaja sisältöön on ajatellut. Tuohan suorastaan hehkuu muutokselta muutoksen vuoksi. --Lax (keskustelu) 1. tammikuuta 2018 kello 16.37 (EET)Vastaa[vastaa]

Toista vuotta vanhaa ajankohtaistietoa[muokkaa wikitekstiä]

Tekniikkaosuudessa on taas pari vuotta hehkutettu miten jotain tapahtuu (futuurissa) huhtikuussa 2017. Ehkä sitä pitäisi tänäkin vuonna vähän päivittää. –Kotivalo (keskustelu) 21. kesäkuuta 2018 kello 09.09 (EEST)Vastaa[vastaa]

Eilisen luetuimmat ei ole toiminut kohta kuukauteen[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Eilisen luetuimmat -sivu on päivittynyt viimeksi 8. joulukuuta. Sama ongelma on kaikilla kieliversioilla. Pistin tuonne hatnoten porukalle pari päivää sitten twitterissä kyselyä aiheesta. Ei vastausta. --BrDead (keskustelu) 28. joulukuuta 2019 kello 05.33 (EET)Vastaa[vastaa]

No nyt ne on taas jossain välissä alkaneet futaamaan. Twitterissä ei tullut mitään vastausta taannoiseen kyselyyni. --BrDead (keskustelu) 22. tammikuuta 2020 kello 18.21 (EET)Vastaa[vastaa]

Ajankohtainen keskustelu arkistossa[muokkaa wikitekstiä]

Ajankohtaista-sivulla on näemmä menossa keskustelu luettelojen määritelmälausetta käsittelevien ohjeiden ja käytäntöjen muuttamisesta. Keskustelu on kuitenkin arkistoitu.--Htm (keskustelu) 12. huhtikuuta 2020 kello 09.35 (EEST)Vastaa[vastaa]

Otsikko on huono. Kyse on siis mallineesta "Päätöksenteko", jota ei ollut päivitetty ja ei ollut siirretty siinä mainittua aihetta osioon "Hiljattain päättyneet keskustelut". Tein sen, minkä kuka tahansa olisi voinut tehdä. --Pxos (keskustelu) 12. huhtikuuta 2020 kello 13.57 (EEST)Vastaa[vastaa]

Linkki ei toimi[muokkaa wikitekstiä]

Linkki Keskustelu Wikimedia Suomen 2022-2025 strategiasta (29.9.2021 - 1.12.2021) ei toimi. Keskustelu on kai arkistoitu etuajassa. --Miihkali (KM) 23. marraskuuta 2021 kello 16.47 (EET)Vastaa[vastaa]

Olit oikeassa. Palautin sen arkistosta, nyt toimii linkki.-- Htm (keskustelu) 23. marraskuuta 2021 kello 20.36 (EET)Vastaa[vastaa]

Keskustelu arkistossa[muokkaa wikitekstiä]

Vector 2022 -ulkoasun käyttöönotosta (22.3.2023) on arkistoitu joten linnki ei toimi Spuiqenizer (keskustelu) 15. toukokuuta 2023 kello 18.34 (EEST)Vastaa[vastaa]

@Spuiqenizer Hyvä huomio, siivosin listalta myös muita vanhoja keskusteluja. kyykaarme (keskustelu) 18. toukokuuta 2023 kello 20.48 (EEST)Vastaa[vastaa]