Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)/Arkisto 19
![]() |
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta. |
Talk to the Community Tech[muokkaa wikitekstiä]
Read this message in another language • Please help translate to your language
Hello!
As we have recently announced, we, the team working on the Community Wishlist Survey, would like to invite you to an online meeting with us. It will take place on September 15th, 23:00 UTC on Zoom, and will last an hour. Click here to join.
Agenda
- How we prioritize the wishes to be granted
- Why we decided to change the date from November 2021 to January 2022
- Update on the disambiguation and the real-time preview wishes
- Questions and answers
Format
The meeting will not be recorded or streamed. Notes without attribution will be taken and published on Meta-Wiki. The presentation (first three points in the agenda) will be given in English.
We can answer questions asked in English, French, Polish, and Spanish. If you would like to ask questions in advance, add them on the Community Wishlist Survey talk page or send to sgrabarczuk@wikimedia.org.
Natalia Rodriguez (the Community Tech manager) will be hosting this meeting.
Invitation link
- Join online
- Meeting ID: 898 2861 5390
- One tap mobile
- +16465588656,,89828615390# US (New York)
- +16699006833,,89828615390# US (San Jose)
- Dial by your location
See you! SGrabarczuk (WMF) (keskustelu) 11. syyskuuta 2021 kello 06.03 (EEST)
Valokuvakävely Kalliossa, Helsingissä 28.9.2021 ja 2.10.2021[muokkaa wikitekstiä]
Helsinki rephotography aloittaa taas tekemään valokuvauskierroksia, niin seuraavat olisivat 28.9. ja 2.10.2021. Ilmoittautuminen joko minulle tai Eventbrideen, koska on vielä korona-aika niin yritetään pitää kirjaa siitä kuka osallistuu. Tapahtuma on ulkona. Alussa ohjeistusta/infoa ja sen jälkeen itsenäisempää valokuvaamista ja kokoontuminen. Koko tiedote alla.
Zache (keskustelu) 22. syyskuuta 2021 kello 13.28 (EEST)
- Paikka
- Kallio, Helsinki
- Aika
- 28.9.2021, kello 17:00 - 18:30
- 2.10.2021 kello 14:00 - 15.30
- Aloitus
- Kallion kirjasto
- Linkkejä
Minkälainen tunnelma oli Kallion kaduilla sata vuotta sitten? Miten talot, maisemat ja ihmiset ovat muuttuneet vuosien varrella? Tutustu Kallion kaupunginosan historiaan jälleenvalokuvaten: kävellen, valokuvaten ja vanhoja kuvia katsellen! Wikimedia Suomen järjestämillä valokuvakävelyillä kuljeskellaan Kallion kaupunginosassa, etsitään vanhojen kuvien kuvauspaikkoja ja kuvataan niitä uudestaan, tässä ajassa. Näin syntyy ennen ja nyt -kuvapareja, joissa ajan kuluminen ja kaupungin muutos näkyy selkeästi. Ilmainen Ajapaik-sovellus auttaa sinua löytämään kuvakulman, josta vanha valokuva on aikoinaan otettu. Tutustumme aluksi yhdessä Ajapaikiin ja jälleenvalokuvaamiseen, joten aiempaa kokemusta ei tarvita. Ajapaik toimii vain Android-puhelimilla, mutta kuvata voi toki muullakin älylaitteella tai kameralla.
Mukana kävelyllä ovat tietokirjailija ja kaupunkiopas Juhani Styrman, joka on erikoistunut Kallion historiaan, sekä valokuvaaja ja kuvataidepedagogi Nanna Saarhelo. Tapahtuma kuuluu syksyn 2021 aikana pidettävään valokuvakävelyiden sarjaan, jossa tutustutaan kaupungin muutokseen jälleenvalokuvaamalla. Lähdemme liikkeelle Kallion kirjaston edestä. Osallistuminen on ilmaista, mutta osallistujien määrä on rajoitettu. Ilmoittautuminen Eventbridessa tai Zachelle:
A elongation: The questions for the candidates into Drafting Committee Movement_Charter[muokkaa wikitekstiä]
Into 2021-09-29 11:59:59 UTC You can suggest the questions for the candidates into Drafting Committee Movement Charter. ✍️ Dušan Kreheľ (keskustelu) 27. syyskuuta 2021 kello 21.11 (EEST)
Invitation to a meeting of users with extended rights - UCoC enforcement ratification[muokkaa wikitekstiä]
Hi all,
This is an invitation to an upcoming meeting on the Universal Code of Conduct. It is especially meant to hear members of arbitration committees, admins and other functionaries of all projects. The purpose is to discuss the implementation and ratification or implementation of the enforcement guidelines of the Universal Code of Conduct by communities. The meeting is scheduled for October 7, 2021 at 20:00 (18:00 UTC). It is expected to last between 90 and 120 minutes.
For more information and to register, please see here. While the meeting is primarily for users with extended privileges, it is open to all community members, who are also welcome to attend, especially former functionaries. Following the meeting, a short report on the proceedings will be published on Meta. DBarthel (WMF) (keskustelu) 29. syyskuuta 2021 kello 11.12 (EEST)
Select You the question statements for candidates of Drafting Committee Movement Charter[muokkaa wikitekstiä]
Into 2021-10-04 11:59:59 UTC you can select question statements for the candidates of Drafting Committee Movement Charter. ✍️ Dušan Kreheľ (keskustelu) 30. syyskuuta 2021 kello 01.18 (EEST)
Movement Charter - Drafting Committee Elections have started! Go to vote![muokkaa wikitekstiä]
Voting for the election for the members for the Movement Charter drafting committee is now open. In total, 70 Wikimedians from around the world are running for 7 seats in these elections.
Voting is open from October 12 to October 24, 2021.
The committee will consist of 15 members in total: The online communities vote for 7 members, 6 members will be selected by the Wikimedia affiliates through a parallel process, and 2 members will be appointed by the Wikimedia Foundation. The plan is to assemble the committee by November 1, 2021.
- We are piloting a voting advice application for this election. Click yourself through the tool and you will see which candidate is closest to you! Check here!
DBarthel (WMF) (keskustelu) 12. lokakuuta 2021 kello 19.49 (EEST), Movement Strategy & Governance Team, Wikimedia Foundation
Sanomalehti käyttää Wikipediaa lähteenä ja siteeraa sitä väärin lähteen (eli Wikipedian) vastaisesti[muokkaa wikitekstiä]
[1]: Satuin huomaamaan tällaisen: Paukku, Timo: Kolumbuksen synnyinkaupunki Genova ehkä tiesi Amerikasta jo 150 vuotta ennen Kolumbuksen matkoja Helsingin Sanomat. 19.10.2021. Viitattu 19.10.2021 klo 12.17. . Artikkelissa todetaan: "Viikingit olivat jo paljon aiemmin rantautuneet Newfoundlandin saarelle ja Labradorin niemimaan seuduille nykyisen Kanadan koillisrannikolle. Tämä tapahtui jo ennen vuotta 1000. Asutusta oli siellä vuosisatoja." Lähteenä viitataan englanninkielisen Wikipedian artikkeliin en:Norse colonization of North America. Artikkelissa kerrotaan: "The Norse settlements on the North American island of Greenland lasted for almost 500 years. L'Anse aux Meadows, the only confirmed Norse site in present-day Canada, was small and did not last as long. Voyages (for example to collect timber) are likely to have occurred for some time, but there is no evidence of any lasting Norse settlements on mainland North America." Lähetin tästä HS:n verkkosivujen palautetoiminnon kautta palautetta jo aamulla. Vielä ei ole korjattu. Palautteessani kerroin, että Wikipediaa ei koskaan tulisi käyttää lähteenä, koska nytkin oli täysin sattumasta kiinni, että tieto juuri tästä aiheesta sattui olemaan Wikipediassa oikea. (Ainoastaan siis Wikipediassa sattumalta ollutta oikeaa, lähteistettyä ja ajantasaista tietoa oli nyt HS:n artikkelissa siteerattu lähteen eli Wikipedian vastaisesti väärin. - Huomaamatta siis kuitenkaan, että alun perinkään Wikipediaa ei koskaan kuuluisi käyttää lähteenä.) Ainakaan äsken tieto ei vielä ollut päätynyt korjatuksi, vaikka usein vastaavia virheitä näkee korjatun samankin päivän aikana.--Urjanhai (keskustelu) 19. lokakuuta 2021 kello 12.28 (EEST)
- Jos ei Paukku ole tavoitettavissa, ei palautteen vastaanottaja voi itse lähteä korjailemaan tekstiä, ellei ole selvä painovirhe. Jos artikkelin kirjoittaja on HS-toimittaja, kuten Paukku on, kannattaa korjaus lähettää suoraan hänelle, niin se ei huku byrokratiaan. Joskus olen lähettänyt Yleen oikaisuja, ja korjaukset ovat tapahtuneet tehokkaammin silloin, kun palaute menee suoraan toimittajalle, ja toisinaan syntyy toimittajan kanssa kiinnostavaa keskusteluakin. --Abc10 (keskustelu) 19. lokakuuta 2021 kello 12.55 (EEST)
- Toisinaan olen lähettänyt suoraan toimittajillekin, mutta nyt tuli lähetetyyä palautteen kautta. --Urjanhai (keskustelu) 19. lokakuuta 2021 kello 13.23 (EEST)
Aasian kuukausi marraskuussa 2021[muokkaa wikitekstiä]
Suomenkielinen Wikipedia osallistuu jälleen marraskuussa 2021 Wikipedian Aasian kuukauteen. Se on monikielinen muokkauskilpailu, jolla pyritään kehittämään Aasian tuntemusta Wikipedia-yhteisöissä. Tarkoituksena on parantaa Aasian maista ja alueista kertovien artikkelien määrää ja laatua. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015, ja sen jälkeen on luotu yli 44 000 artikkelia yli 60 eri Wikipedian kieliversioon.
Kilpailun säännöt lyhyesti: Luo marraskuussa 2021 uusia Aasiaan liittyviä artikkeleita (ihmiset, paikat, kulttuuri jne.), jotka ovat pituudeltaan vähintään 3 000 tavua (byte) ja 300 sanaa. Artikkeleissa tulee olla lähteet. Luetteloita ei lasketa mukaan kilpailuun.
Aasian Wikimedia-yhteisöjen ystävyyden symbolina kukin osallistuja, joka luo ainakin neljä kilpailun sääntöjen mukaista artikkelia, saa erityisesti tätä tapahtumaa varten suunnitellun Wikipedia-postikortin jostakin Aasian maasta. Eniten artikkeleita Wikipedian kussakin kieliversiossa luoneet wikipedistit saavat myös arvonimen ”Wikipedian Aasian suurlähettiläs”.
Tarkemmat säännöt sekä ohjeet ilmoittautumiseen löytyvät kilpailusivulta: Wikipedia:Wikipedian Aasian kuukausi/2021. Tervetuloa mukaan!
--Lentokonefani asiaa? | syntilista 19. lokakuuta 2021 kello 22.35 (EEST)
Coming soon: Template dialog improvements for VisualEditor and new wiktext mode[muokkaa wikitekstiä]
/ Apologies for writing in English. It would be great if you could help translate this message. /
Hello! Here is more news from the focus area “Make working with templates easier” by Wikimedia Germany’s Technical Wishes project:
Your wiki will soon receive an overall improved interface for editing templates in VisualEditor and in the new wikitext mode (beta feature). This includes several improvements:
- general redesign (more spacing, bigger window for better usability),
- a better overview of parameters that are available for a template,
- an easier way to add parameters via checkboxes and search filters,
- better visibility of important information,
- added links to documentation and help pages.
More in-depth information can be found on the project page on Meta. The planned deployment date for these changes is October 6.
Please note
- Some interface texts in the dialog have changed and might need to be translated into your language on translatewiki. It can take around two weeks for translations to appear in the interface.
- The official VisualEditor help page on mediawiki.org will only be changed later this year, when all wikis have received the feature. If you have a local help page about the feature, you can update it based on information on this page, which we will fill with content in late September.
We would be very happy to hear what you think of these changes. Please let us know on this talk page. -- Johanna Strodt (WMDE) (keskustelu) 22. syyskuuta 2021 kello 17.09 (EEST)
- Hello again! Unfortunately, this deployment will be postponed a bit:
- Our team is currently still working on a few optimizations for mobile and for screen readers, so we’re planning to deploy the feature to your wiki in late October/beginning of November.
- That also means that the texts on this subpage are not finished yet. We’ll give you an update here on your village pump once the texts are done. Then you can update your help page accordingly.
- If you haven’t already translated the VE template dialog texts, now is a good time to do this.
- For those who are curious what to expect, here are two videos: One shows the current interface on English Wikipedia, the other one shows the improved interface which you’ll get soon (currently on betawiki):
Current view on English Wikipedia
Coming soon: Improved version
Sorry for the inconvenience! – Johanna for the Technical Wishes team, Johanna Strodt (WMDE) (keskustelu) 6. lokakuuta 2021 kello 13.46 (EEST)
- Finally, the documentation of the improvements on the Visual Editor template dialog is complete and can be found here. We apologize for the delay. We also would like to kindly remind you to translate the VE template dialog texts if you haven’t already. The deployment of these changes is planned for November 16th. – For the Technical Wishes team, Timur Vorkul (WMDE) (keskustelu) 4. marraskuuta 2021 kello 17.30 (EET)
Final deployment date: template dialog improvements for VisualEditor and new wiktext mode
The extensive template dialog improvements for VisualEditor and new wiktext will finally be available from November 24th on your wiki. Deployments on more wikis are planned in the next months. If you have any feedback, please let us know on the project’s talk page. -- Timur for Wikimedia Germany’s Technical Wishes team, Timur Vorkul (WMDE) (keskustelu) 23. marraskuuta 2021 kello 15.57 (EET)
P.S.: We are still working out the final details with the new keyboard navigation which should be working smoothly soon.
Meet the new Movement Charter Drafting Committee members[muokkaa wikitekstiä]
The Movement Charter Drafting Committee election and selection processes are complete.
- The election results have been published. 1018 participants voted to elect seven members to the committee: Richard Knipel (Pharos), Anne Clin (Risker), Alice Wiegand (Lyzzy), Michał Buczyński (Aegis Maelstrom), Richard (Nosebagbear), Ravan J Al-Taie (Ravan), Ciell (Ciell).
- The affiliate process has selected six members: Anass Sedrati (Anass Sedrati), Érica Azzellini (EricaAzzellini), Jamie Li-Yun Lin (Li-Yun Lin), Georges Fodouop (Geugeor), Manavpreet Kaur (Manavpreet Kaur), Pepe Flores (Padaguan).
- The Wikimedia Foundation has appointed two members: Runa Bhattacharjee (Runab WMF), Jorge Vargas (JVargas (WMF)).
The committee will convene soon to start its work. The committee can appoint up to three more members to bridge diversity and expertise gaps. If you are interested in engaging with the Movement Charter drafting process, follow the updates on Meta and join the Telegram group.
With thanks from the Movement Strategy and Governance team, DBarthel (WMF) (keskustelu) 3. marraskuuta 2021 kello 12.02 (EET)
Wikimedia Suomen strategian 2022-2025 valmistelu[muokkaa wikitekstiä]
- Strategia 2022–2025 (LUONNOS) (Google Docs)
- 29.9.2021 kello 18 (Google Meet).
Wikimedia Suomen strategia vuosille 2019 - 2021 on päättymässä ja ollaan aloittamassa uuden strategian valmistelua. Edellistä strategiaa valmisteltiin mm. tapaamisilla (Crafting the first strategy). Tänä vuonna tapaamme seuraavan kerran keskiviikkona 29.9.2021 kello 18 Google meetissä (https://meet.google.com/hxt-pggi-ekp), hangouttiin on avoin kaikille kiinnostuneille.
Laajoja sisällöllisiä keskusteluja strategian sisällöstä ei ole yhdistyksessä vielä käyty, mutta teknisestä toteutuksesta toivottiin, että tehtäisiin dokumentista lyhyempi jotta se on helpompi kääntää. Toinen tekninen tavoite on, että yhdistyksellä olisi joulukuussa pidettävässä syyskokouksessa esittää suht valmis strategialuonnos jota sitten voidaan kokouksessa tehtyjen kommenttien perusteella vielä muokata.
Tässä rinnalla valmistellaan myös ensi vuoden toimintasuunnitelmaa (vrt. Toimintasuunnitelma 2021 ja SAPG2021-avustus) joka limittyy tuohon siten, että se toteuttaa strategian ensimmäistä vuotta.
Ensimmäisenä vaiheena valmistelussa toivoisin kommentteja siitä mitä teidän mielestä Wikimedia Suomen strategisten tavoitteiden ja toimintojen tulisi olla. Esimerkiksi siten, että saataisiin konkreettisia esimerkkejä miten tuota edeltävää strategiaa tulisi muuttaa. Samoin olisi mielenkiintoista kuulla kommentteja siitä, että mitä teistä yhdistyksen tulisi tehdä jotta se hyödyttäisi Wikimedia yhteisöä paremmin. Kommentteja voi jättää tähän tai sitten vaikka tuon wmfi:Strategia 2019–2021:n sivun keskustelusivulle. Zache (keskustelu) 25. syyskuuta 2021 kello 13.13 (EEST)
- @Fotogurachan@Raid5@Paju@Urjanhai@ Lähinnä FYI, koska tämä on se hetki jolloin olisi mahdollisuus vaikuttaa siihen mitä ja miten Wikimedia Suomi asioita tekee, niin nostan tätä ylöspäin. Lisäksi haluaisin kuulla kommentteja miten teistä wikipedistejä pitäisi ottaa mukaan strategian valmisteluun? Eli haen sitä, että mitkä ne käytännön toimenpiteet joita tehdään (esim. pitäisikö olla projektisivu, Google docs?, videopuheluita jollain muulla softalla kuin Google Meetillä? (millä?) Zache (keskustelu) 28. syyskuuta 2021 kello 12.22 (EEST)
- Valitettavasti aikatauluni ei juuri nyt näytä salllivan osallistumista kuin ehkä vilkaisten ja mahdollisesti kommentoiden jotakin sivua tai sivua tai dokumenttia, ja mahdollisuus siihenkin on epävarma. Juuri aikataulusyistä jokin projektisivu voisi olla noin yleisesti kätevä, mutta kuten sanottu, on hyvin epävarmaa, ehdinkö osallistua sittenkään.--Urjanhai (keskustelu) 28. syyskuuta 2021 kello 14.23 (EEST)
- Tietysti varmaan yksinkertaisinta olisi, jos näkemyksiä tiedusteltaisiin täällä kahvihuoneessa (käytäisiinpä sitten itse keskustelua joko täällä, EDIT: jollakin projektisivulla tai esim. Wikimedia Suomen Wikissä). Olen aika monta kertaa sanonut aika monessa asiassa, että jos Wikipedistejä koetetaan tavoittaa jotain muuta kautta kuin Wikipedian kautta, niin ei tule onnistumaan, koska ei voida olettaa, että kaikki olisivat jossakin tietyssä somessa. Muu some on aina outreachia, ei koskaan inreachia. --Urjanhai (keskustelu) 28. syyskuuta 2021 kello 14.28 (EEST)
- Pitäisikö tiedustelun olla uutiset kahvihuoneessa vai esimerkiksi sekalaista kahvihuoneessa? Zache (keskustelu) 28. syyskuuta 2021 kello 14.41 (EEST)
- Kun tuossa sivun ylälaidassa lukee että "Uutisia ja tiedotteita ajankohtaisista aiheista, jotka koskevat Wikipediaa, Wikimedia Suomi -yhdistystä tai yleisesti Wikimedia-toiminnan asioita sekä keskustelua uutisista ja tiedotteista.", niin voisi kai sanoa niin kuin Urho Kekkonen, että "Tämän pitäisi olla selvää tekstiä". En kannata näkemystä, että viestejäö pitäisi laittaa "vääriin" kahvihuoneisiin (esim. sekalaista tai käytännöt) sen takia, että "kukaan ei lue sitä ja sitä ja sitä kahvihuonetta". Joka kahvihuonesivun ylälaidassa on selvä kuvaus. On vaikea keksiä syytä miksi sisältö pitäisi eri kahvihuoneiden välillä sijoittaa toisin kuin mitä kunkin kahvihuoneen määritelmässä lukee. Tämä nyt tietenkinn vain yhden käyttäjän näkemyksenä. --Urjanhai (keskustelu) 28. syyskuuta 2021 kello 14.52 (EEST)
- Tämä kahvihuone on varmaankin hyvä tai jos tarvitsee omaa projektisivua. Wikimedia Suomi ”- - - pyrkii yhteistyöhön ja tukemaan wikipedistien työtä. Eräs osa toimintaa on ollut Wikimedian tietojärjestelmiä koskeva yleisötyö ja tiedottaminen.” En osaa sanoa mitä hyötyä minusta on yhdistyksen strategian valmistelutyössä, mutta näitä kannattaisi jatkaa edelleen. ”Wikipedistien työn tukeminen”, mitä kaikkea siihen sisältyykään, ilmeisesti hyvä työskentelyilmapiiri ainakin. Wikipedian tuominen esille tiedotusvälineissä entistä enemmän ja yhteistyö esimerkiksi kirjastojen kanssa. ---raid5 28. syyskuuta 2021 kello 19.59 (EEST)
- Tuohon Wikipedia:Ajankohtaista-sivulle tulevaan linkkiin voisi lisätä aikaikkunan, jolloin uuden strategian työstö tapahtuu. Kaikki meistä eivät hirveästi innostu isoveli G:n tapaamissovelluksista verkoissa, mutta työstö keskustelusivun välityksellä tai vaikkapa paikanpäällä yhdistyksen toimitilassa tai esimerkiksi keskustakirjaston tiloissa (2-kertaa rokotetut+ vaikutusaika) vääntäen voisi olla mahdollista sopivina iltoina. --Paju (keskustelu) 29. syyskuuta 2021 kello 13.03 (EEST)
- Mä en harrasta livetapaamisia kuin ulkona Zache (keskustelu) 29. syyskuuta 2021 kello 13.13 (EEST)
- lisätty päivämäärät Zache (keskustelu) 29. syyskuuta 2021 kello 13.17 (EEST)
- Kiitos. Muuten: ping-tageissa (tai asetuksissani) on edelleen jotain kummaa, koska taaskaan en saanut tietoa pingaamisesta, sattumalta huomasin minua keskustelussa pingatun. Ehkä jotenkin olen onnistunut löytämän jonkin nakitussuotimen :-); esimerkiksi kiitokset ja vastaavat yhä näkyvät. --Paju (keskustelu) 29. syyskuuta 2021 kello 13.19 (EEST)
- Strategisina valintoina Wikimedia Suomella varmaan on se, että miten painotetaan eri osa-alueita. Konkretian tasolla, viime vuosina ollaan mm. seuraavia asioita.
- Wikimedia Suomen toiminta-alueella oleviin kieliin/alueisiin painottuminen
- Suomen tärkeimmät kielet: suomi, ruotsi, englanti.
- Entä muut jollain tasolla virallisesti tunnustetut vähemmistökielet: ainakin saamenkielet, romani, karjankieli, romanikieli ja viittomakieli.[2] (Ehkä myös jiddish, tatari ja vanha venäjä?[3]) Näistä ollaan aktiivisemmin tuettu saamenkieliä jossa pääyhteistyökumppani on Wikimedia Norja. Muiden kielten osalta ollaan oltu valmiita käyttämään aikaa siihen, että ne toimisivat Wikidatassa ja Commonsissa.
- Entä muut Suomessa laajasti puhutut kielet: venäjä, viro, arabia, somali, kiina... Tällä hetkellä ollaan pidetty muutama tapahtuma ennen koronaa jossa ollaan kerrottu vieraskielisille nuorille Wikipediasta. Helsinki rephotographyssä ollaan kokeiltu soveltaa Wikidataa monikielisenä nimistölähteenä ja konekäännöksiä kuvaustekstien kääntämiseksi, mutta muuten näihin kieliin liittyvä yhteistyö on ollut Viroa lukuunottamatta vähäistä.
- Wiki Loves Monuments], wikiprojekti:Punaisten linkkien naiset ja naistenpäivän viikkokilpailun organisointi. Ollaan pyritty siihen, että nämä olisivat vuosittaisia säännöllisiä tapahtumia sekä myös, että niiden avulla käytettäisiin ja avattaisiin avointa dataa.
- wikiprojekti:Helsinki rephotography (2019-2021), Aloitettiin aikoinaan sitä varten, että tehtiin yhteistyötä Open Knowledge Finland Wikidocumentaries projektin ja virolaisen Ajapaikin kanssa. Yhdistyksen pitkän tähtäimen tavoitteena oli tässä kehittää omaa Outreach-toimintaa ja laajentaa rahoituspohjaa. Konkreettisimpia saavutuksia tässä on ollut se, että ollaan pystytty tekemään yhteistyötä korkeakouluopiskelijoiden kanssa Virossa ja Suomessa ja pyrkimyksenä on jatkaa opiskelijaprojekt
- Hack4fi ja Hack4OpenGLAM -tapahtumien järjestäminen. Tapahtumat ovat Open Knowledge Finland:n, mutta Wikimedia Suomi on ollut mukana niissä osallistujana vuosittain. Viime vuosina tukenut sitä rahallisesti ja työaikana.
- Erillaiset pienemmät tapahtumat, kuten koulutustilaisuudet ja työpajat joissa yleensä opetetaan muokkaamaan Wikipediaa, Wikidataa tai kerrotaan Wikimediasta ylipäätänsä. (tänä vuonna oli mm. Alueellista kehittämistehtävää hoitavat kirjastot:jen kanssa
- Benin projekti. Pääasiallinen tavoite on laajentaa yhteistyötä Villa Karon ja beniniläisten Wikipedistien kanssa.
- Wikiprojekti:Suomen julkiset taideteokset ja muistomerkit Wikipediaan. Tuetaan Wikipediassa olevaa toimintaa (lähinnä matkakorvauksia) ja erityisesti tavoitteena olisi saada vietyä patsaiden tiedot Wikidataan. (edennyt hitaasti)
- Tukea Wikidatan käyttöönottoa eri Wikiprojekteissa ja ylipäätänsä toimia Wikiprojektien teknisenä tukena (lähinnä minä. Lisäksi viime vuosina oma aikani on mennyt muuhun toimintaan)
- AvoinGLAM projekti. Susannan tehtävänä on ollut edistää AvoinGLAM-verkoston toimintaa Suomessa. Keväällä oli esimerkiksi webinaarisarja ja nyt syksyllä Hack4OpenGLAM. (ks. m:AvoinGLAM, m:GLAM-Wiki activity plan for 2021 at Wikimedia Finland ja m:AvoinGLAM/Charter)
- Wikimedia Suomen toiminta-alueella oleviin kieliin/alueisiin painottuminen
- Strategisina päämäärien kannalta tässä on olennaista, että Wikimedia Suomi ON pieni yhdistys ja meillä on suhteellisen rajalliset henkilöresurssit tehdä asioita. Eli nykyisellään ei oikein voida tehdä kaikkea ja jos ei tietoisesti tehdä jotain, niin se jää tekemättä. Käytännössä jos halutaan, että tehdään asioita Wikipediassa ja Wikipedian sisällä, niin se pitää sanoa ääneen, koska on loputon määrä tekemättömiä asioita Wikipedian ulkopuolellakin jotka kilpailee siitä samasta ajasta. Zache (keskustelu) 29. syyskuuta 2021 kello 13.12 (EEST)
- Tuohon Wikipedia:Ajankohtaista-sivulle tulevaan linkkiin voisi lisätä aikaikkunan, jolloin uuden strategian työstö tapahtuu. Kaikki meistä eivät hirveästi innostu isoveli G:n tapaamissovelluksista verkoissa, mutta työstö keskustelusivun välityksellä tai vaikkapa paikanpäällä yhdistyksen toimitilassa tai esimerkiksi keskustakirjaston tiloissa (2-kertaa rokotetut+ vaikutusaika) vääntäen voisi olla mahdollista sopivina iltoina. --Paju (keskustelu) 29. syyskuuta 2021 kello 13.03 (EEST)
- Lisätään linkki siihen tekstiin jota ollaan Google meetissä pohtimassa: Strategia 2022–2025 (LUONNOS) (Google Docs) --Zache (keskustelu) 29. syyskuuta 2021 kello 14.28 (EEST)
Palautin tämän, kun oli arkistoitunut etuajassa. --Htm (keskustelu) 23. marraskuuta 2021 kello 20.34 (EET)
En tiedä, onko tämmöiseen resursseja ja onko se muutenkaan realistinen vaihtoehto, mutta jonkinlainen mahdollisuus keskusteluapuun voisi olla Wikipedian ilmapiirin ja käyttäjien hyvinvoinnin kannalta eduksi. En siis itse tarvitse tällaista apua, mutta olen pannut merkille, että Wikipediassa on paljon käyttäjiä, joiden viestinnästä välittyy voimakas stressi ja pahoinvointi. Joidenkin käyttäjien ja IP-osoitteiden kohdalla syntyy myös vaikutelma lievästä pakkomielteisyydestä, Wikipediaa käytetään useita tunteja päivässä ja usein yötä myöden, vaikka se ei tunnu synnyttävän minkäänlaista mielihyvää. Voisi olla hyvästä, jos näillä käyttäjillä olisi mahdollisuus keskustella Wikipedian herättämistä ahdistuksen tunteita luottamuksellisesti jonkun ammattilaisen kanssa. Ja toki käyttäjiä voitaisiin joskus hellästi myös ohjata avun piiriin. Vähintäänkin säätiöllä voisi olla jotain neuvontaa, että mistä sitä apua saa mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Käytännössä palvelua pitäisi kyllä jotenkin rajata aktiivisiin pitkän linjan käyttäjiin (esim. yli 1 000 muokkausta, muokannut Wikipediaa ensi kerran yli vuosi sitten mutta kuitenkin myös kuluneena vuonona jne.), sillä muuten kuka tahansa voisi rekisteröidä käyttäjätunnuksen ja käyttää sitä ohituskaistana. Mutta olen joka tapauksessa sitä mieltä, että kaikenlaisten kunnianhimoisten kehittämissuunnitelmien sijaan säätiön tulisi keskittyä kaikkein olennaisimpaan: hyvän työskentelyilmapiirin luomiseen ja Wikipedian käyttäjien hyvinvoinnin edistämiseen. --Miihkali (K • M) 24. marraskuuta 2021 kello 13.10 (EET)
- Ollaan muuten valmistelemassa ensi vuoden avustustahakemusta. Aika pitkälti olen kirjoittanut tuota yksin joten jos tulee jotain hyviä ideoita, niin voin yrittää saada niitä mukaan tuohon. Eli tuossa siis ei ole tällä hetkellä oikein mitään sellaista, etteikö sitä voisi kirjoitella uusiksi tai lisätä toimintaan.
- listatut tapahtumat
- Tieteiden yö tammikuussa on sovittu ja toteutuu vähintään online-tapahtumana riippuen koronatilanteesta
- WLM on tulossa koska siihen on yhteistyökumppanit ja suunnitelmia kulttuuriympäristöpäiviin liittyen
- Valokuvausretket. Ei ole varmoja vielä, mutta meillä on tekijä ja yhteistyökumppanit Helsinki rephoton kautta, niin se on helppo muokata outreach toiminnaksi jossa ihmisille opetetaan kuvien tallentamista commonsiin varsinkin kun sisätilatapahtumia ei kannata järjestää
- Punaisten linkkien naiset/naistenpäivän osalta ei ole muita suunnitelmia kuin että niitä kannattaa meistä jatkaa
- Julkisen taiteen dokumentointiprojekti (varataan rahaa esim kuvausmatkoihin jos joku sitä pyytää)
- Benin projekti / Villa Karo, jatkuu koska se on pitkän tähtäimen projekti, mutta se ei välttämättä vaadi rahaa/työtä vaan on enemmänkin symbolinen
- Opiskelijoiden työharjoittelupaikat / päättötyöt. Rahoitus on arvoitus, mutta itse haluaisin viedä näitä eteenpäin
- -- Zache (keskustelu) 24. marraskuuta 2021 kello 13.23 (EET)
- Ja tuohon alkuperäiseen ideaan, niin ongelma tässä on siinä, että henkilöt jotka tekevät yhteydenottoja eivät varmaankaan ole itse ensisijaisesti myöntämässä, että olisivat väärässä. Periaatteessa WMFI:lle tai ylläpitäjille tulee viestejä joissa pyydetään esimerkiksi apua käyttäjien välisiin kiistatilanteisiin ja ainakin jossain tapauksessa tilanne on ollut sellainen, että minusta henkinen kuormitus on sellainen ettei se pitkään jatkuessaan voi olla terveellistä. Lähinnä se mitä yksittäisten ylläpitäjien osalta on voitu tehdä on, että ollaan yritetty olla yhteydessä asianomaisiin ja sanottu että hei, nyt ottakaa rauhallisemmin, jossain tapauksessa antaa estoja tai suojata käyttäjien keskustelusivuja. Minusta voitaisiin vieläkin voimakkaammin yrittää pitää muokkaajia erossa toisistaan. -- Zache (keskustelu) 24. marraskuuta 2021 kello 13.45 (EET)
- Olen joskus esittänyt tuota samaa, puoliksi vitsinä mutta pohjimmiltaan oikeastaan tosissaan, että Wikimedia-säätiö tai -liike jotain kautta voisi kustantaa sanatoriokuureja wikiholisteille. Jossain Wikimaniassa muistan myös esitellyn, miten ainakin Wikimedia Saksalla ainakin silloin oli joku päätoiminen työtekijä setvimässä ajankohtaisia ongelmia. (Muistan senkin, minkä näköinen tyyppi, mutten muista enää nimeä, semmoinen iso riski nuorimies.) Meillä Wikipedia ja muokkajayhteisö on pienempi ja resurssit sen takia pienemmät, mutta asetelma muuten sama. --Urjanhai (keskustelu) 24. marraskuuta 2021 kello 14.06 (EET)
Wikimedia Suomen vuoden 2022 avustuksen valmistelu[muokkaa wikitekstiä]
Ollaan tekemässä ensi vuodelle avustushakemusta ja ollaan huomenna oletettavasti kello 12 hangouttaamassa jos joku haluaa kommentoida tekstejä tai osallistua. Office hours slidet on hyvä esimerkki siitä miten hakemuksen valmistelu tänä vuonna on tarkoitus toimia.
- LINKKI HANGOUTTIIN 7.11.2021 KELLO 12: https://meet.google.com/oim-ombz-iom
Vuoden 2022 avustuksen hakeminen
- Wikimedia Suomen hakemuspohja jota muokataan
- Muistiinpanoja ja lista vuoden 2022 toiminnasta
- budjettiluonnos
Esimerkkejä hakemuksista
CEE ja MEA olivat ensimmäisenä vuorossa uudessa avustusjärjestemässä.
- Category:Proposed_General_Support_Funds_for_MEA_in_FY_2021-22 (CEE-alueen hakemukset, mm Viron)
- Category:Proposed_General_Support_Funds_for_MEA_in_FY_2021-22 (Afrikka ja lähi-itä)
Aikataulu
- 1.11 - 15.11. - hakemuksen valmistelu program officerin kanssa
- 15.11. - 30.11. - hakemuksen viimeistely
- 30.11. - deadline (tallennus metaan)
- joulukuun alku - arviointi, yhteisön kommentit
- joulukuun puoliväli - kysymykset/palaute/tarkennukset
- joulukuun loppu - vastaus hakijalle
Ohjeita ja dokumentaatiota
- Office hours application 27.10.2021 -tapaamisen slidet
- Application_form_for_General_Support_Funds.pdf (Tarkemmat täyttöhjeet)
- Täyttöohjeet metassa Zache (keskustelu) 6. marraskuuta 2021 kello 11.29 (EET)
--Zache (keskustelu) 6. marraskuuta 2021 kello 11.29 (EET)
Lähes valmis avustushakemus[muokkaa wikitekstiä]
- Wikimedia Suomen avustushakemuksen pohja Google Docsissa
- Budjetti (TLDR: haettu summa 119000€, mutta ei arviota paljonko todellisuudessa voidaan saada)
- Lisäksi AvoinGLAM irtautuu WMFI
- n alta ja tekee oman hakemuksensa
- AvoinGLAM:n avustushakemuksen pohja Google Docsissa (TLDR: haettu summa: n. 50000€)
Eli mysteeritilanne tässä on se, että koska edellisessä hakemuksessa nämä olivat yhdessä hakemuksessa, niin ei osata sanoa miten nämä käsitellään erillisinä. Deadline hakemuksille on 30.11.2022. --Zache (keskustelu) 27. marraskuuta 2021 kello 20.06 (EET)
Avustushakemukset on jätetty ja kommentoitavana meta.wikimedia.org:ssa[muokkaa wikitekstiä]
- m:Grants:Programs/Wikimedia_Community_Fund/Wikimedia_Finlands_Community_Funds_application_2022
- m:Grants:Programs/Wikimedia_Community_Fund/AvoinGLAM_2022
--Zache (keskustelu) 3. joulukuuta 2021 kello 17.35 (EET)
Järjestelmänlaajuinen porttikielto: 1Goldberg2[muokkaa wikitekstiä]
Per the Global bans policy, I’m informing the project of this request for comment: RfC/Global ban for 1Goldberg2. Feel free to leave a comment there. – Mrakia (keskustelu) 3. joulukuuta 2021 kello 18.10 (EET)
Wikimedia Suomen syyskokous lauantaina 18.12.2021 kello 14:00[muokkaa wikitekstiä]
Zache (keskustelu) 11. joulukuuta 2021 kello 12.13 (EET)Wikimedia Suomen syyskokous pidetään lauantaina 18.12.2021 Google Hangoutsissa ja Helsingissä Maria 01:ssä, os. Lapinlahdenkatu 16, Helsinki. Kokous alkaa klo 14.00. Kokous on avoin kaikille.
- Paikka
- Google Hangouts ja Maria 01, Lapinlahdenkatu 16, Helsinki
- Aika
- 18.12.2021 klo 14.00
- Etäosallistuminen
- Covid-19
Kokous pidetään etänä, mutta siihen on rajattu mahdollisuus osallistua myös paikan päällä. Yhdistyksen hallitus tulee osallistumaan kokoukseen etänä. Covid-19 -tilanteen takia pidättäydymme sisätilakokoontumisten järjestämisestä, joten osallistujia kannustetaan osallistumaan etäkokoukseen. Maria01:een tulevien on ilmoitettava aikeistaan etukäteen, jotta kokouksessa fyysisesti läsnä olevien osallistujien määrää voidaan kontrolloida hallitusti ja järjestellä tilat sopiviksi. Ilmoittautua voi joko Wikissä Käyttäjälle:Zache tai sähköpostilla osoitteeseen info@wikimedia.fi.
- Ohjelma
Syyskokouksessa esitellään toimintasuunnitelma ja talousarvio, päätetään jäsenmaksusta sekä valitaan hallitus ja puheenjohtaja vuodelle 2022. Kokoukseen suositellaan osallistuttavan etänä.
- Esityslista
- Kokouksen avaus
- Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa.
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
- Hyväksytään kokouksen työjärjestys.
- Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio ja päätetään liittymis- ja jäsenmaksun suuruus vuodelle 2022.
- Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut varsinaiset jäsenet. Yhdistyksen säännöt: "Hallitukseen kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja 4–8 muuta varsinaista jäsentä."
- Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa.
- Käydään läpi yhdistyksen tavoitteet ja suunnitelmat loppuvuodelle 2021.
- Esitellään yhdistyksen esteellisyyskäytäntö, "Ohjeet mahdollisiin eturistiriitatilanteisiin", joka on käännös Wikimedia Foudationin vuonna 2013 hyväksymästä: "Resolution: Guidelines on potential conflicts of interest".
- Hyväksytään esteellisyyskäytäntö "Ohjeet mahdollisiin eturistiriitatilanteisiin"
- Kokouksen päättäminen.
- Liitteet
- wmfi:Toimintasuunnitelma 2022 (luonnos)
- wmfi:Talousarvio 2022
- Toiminta-avustushakemus 2022 Wikimedia Foundationille
- wmfi:Vuosikertomus 2021 (julkaistaan kevätkokouksessa 2022)
- Wikimedia Suomi ry:n Esteellisyyskäytäntö
- Resolution: Guidelines on potential conflicts of interest]
PS. Etkö saanut kutsua sähköpostilla? Meillä voi olla vanhentunut sp-osoite. Muistathan ilmoittaa muutokset yhteystiedoissasi info@wikimedia.fi
Nosto siitä, että kokous alkaa 15 minuutin kuluttua. Linjoille voit tulla jo nyt https://meet.google.com/icw-hbcs-bqe --Zache (keskustelu) 18. joulukuuta 2021 kello 13.47 (EET)
- ﹫Zache: Ilmeisesti esityslistassa olevista Wikimedia Suomen linkeistä näkee oleellisen tiedon päätetyistä asioista. ---raid5 18. joulukuuta 2021 kello 22.42 (EET)
- Alustava pöytäkirja löytyy sivulta wmfi:Syyskokous 2021 pöytäkirja . Asioita joita tuosta ei ilmiselvästi näy, niin tilintarkastajaksi merkitty BDO on sama mikä meillä ollut jo viime vuodet, mutta nyt siinä on nimettynä henkilön sijaan yritys jossa hän työskentelee mikä antaa enemmän joustavuutta jos pitää esimerkiksi huomioida asioita esimerkiksi koronan takia. Zache (keskustelu) 19. joulukuuta 2021 kello 00.25 (EET)
- Kiitos vastauksesta. ---raid5 19. joulukuuta 2021 kello 01.10 (EET)
The volunteer call for Wikimania 2022[muokkaa wikitekstiä]
„Event“: | The volunteer call for Wikimania 2022 |
---|---|
When: | Until 2022-01-08 09:59:59 UTC guaranteed. |
Call positions: | Core organizing team • Program committee • Other roles |
Links: | More about this call • Wikimania 2022 |
✍️ Dušan Kreheľ (keskustelu) 22. joulukuuta 2021 kello 21.05 (EET)
Upcoming Call for Feedback about the Board of Trustees elections[muokkaa wikitekstiä]
- You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.
The Board of Trustees is preparing a call for feedback about the upcoming Board Elections, from January 7 - February 10, 2022.
While details will be finalized the week before the call, we have confirmed at least two questions that will be asked during this call for feedback:
- What is the best way to ensure fair representation of emerging communities among the Board?
- What involvement should candidates have during the election?
While additional questions may be added, the Movement Strategy and Governance team wants to provide time for community members and affiliates to consider and prepare ideas on the confirmed questions before the call opens. We apologize for not having a complete list of questions at this time. The list of questions should only grow by one or two questions. The intention is to not overwhelm the community with requests, but provide notice and welcome feedback on these important questions.
Do you want to help organize local conversation during this Call?
Contact the Movement Strategy and Governance team on Meta, on Telegram, or via email at msgwikimedia.org.
Reach out if you have any questions or concerns. The Movement Strategy and Governance team will be minimally staffed until January 3. Please excuse any delayed response during this time. We also recognize some community members and affiliates are offline during the December holidays. We apologize if our message has reached you while you are on holiday.
Best,
Movement Strategy and Governance
Kiitos. DBarthel (WMF) 27. joulukuuta 2021 kello 19.56 (EET)
Wiki Loves Folklore is back![muokkaa wikitekstiä]
Please help translate to your language
You are humbly invited to participate in the Wiki Loves Folklore 2022 an international photography contest organized on Wikimedia Commons to document folklore and intangible cultural heritage from different regions, including, folk creative activities and many more. It is held every year from the 1st till the 28th of February.
You can help in enriching the folklore documentation on Commons from your region by taking photos, audios, videos, and submitting them in this commons contest.
You can also organize a local contest in your country and support us in translating the project pages to help us spread the word in your native language.
Feel free to contact us on our project Talk page if you need any assistance.
Kind regards,
Wiki loves Folklore International Team
--MediaWiki message delivery (keskustelu) 9. tammikuuta 2022 kello 15.15 (EET)
2022 yhteisön toivelistakysely[muokkaa wikitekstiä]
Vuoden 2022 yhteisön toivelistakysely on nyt auki!
Tämä kysely on prosessi, jossa yhteisöt päättävät, minkä kanssa Community Tech -tiimin pitäisi työskennellä ensi vuoden aikana. Kannustamme kaikkia jättämään ehdotuksia ennen kyselyn sulkeutumista 23. tammikuuta, tai ehdottamaan parannuksia jo tehtyihin ehdotuksiin.
Yhteisöt äänestävät ehdotuksista 28. tammikuuta ja 11. helmikuuta välillä.
Community Tech -tiimi työskentelee kokeneiden Wikimedia-muokkaajien työkalujen kehittämisessä. Voit kirjoittaa ehdotuksia millä tahansa kielellä, ja käännämme ne sinulle. Kiitos, ja odotamme innolla ehdotuksiasi! SGrabarczuk (WMF) (talk) 10. tammikuuta 2022 kello 22.20 (EET)
- Kannattaa jättää ehdotuksia kaikesta mahdollisesta, jos mielessä asioita mitkä puuttuvat tai ovat huonosti. Itse olen jättänyt ehdotuksia lähea joka vuonna. Jos ne saavat paljon kannatusta, ne voidaan toteuttaa. Tämänvuotiset ehdotukset vielä mietinnän alla. Stryn (keskustelu) 11. tammikuuta 2022 kello 23.17 (EET)
Feminism and Folklore 2022[muokkaa wikitekstiä]
Please help translate to your language
Greetings! You are invited to participate in Feminism and Folklore 2022 writing competion. This year Feminism and Folklore will focus on feminism, women biographies and gender-focused topics for the project in league with Wiki Loves Folklore gender gap focus with folk culture theme on Wikipedia.
You can help us in enriching the folklore documentation on Wikipedia from your region by creating or improving articles focused on folklore around the world, including, but not limited to folk festivals, folk dances, folk music, women and queer personalities in folklore, folk culture (folk artists, folk dancers, folk singers, folk musicians, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch hunting, fairy tales and more. You can contribute to new articles or translate from the list of suggested articles here.
You can also support us in organizing the contest on your local Wikipedia by signing up your community to participate in this project and also translating the project page and help us spread the word in your native language.
Learn more about the contest and prizes from our project page. Feel free to contact us on our talk page or via Email if you need any assistance...
Thank you.
Feminism and Folklore Team,
Tiven2240 --11. tammikuuta 2022 kello 07.49 (EET)
Suomenkielinen Wikipedia täyttää tänään 20 vuotta[muokkaa wikitekstiä]
Tänään tulee 20 vuotta täyteen siitä, kun suomenkielinen Wikipedia perustettiin. Merkkipaalu tämäkin, vaikkei sitä mitenkään täällä huomioidakaan. Odotetaan, tuleeko päivään mittaan jotain uutisia aiheeseen liittyen. Stryn (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 08.45 (EET)
- Onkohan enää muuten perustajaisäntiä paikalla (the Founding Nerds)? Oletan, että alkuvaihe oli aika pitkälti "all-male panel". Kun lukee tosi vanhoja sivuhistorioita, siellä on ihan outoja tunnuksia. Esi-muokkaajia. --Pxos (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 08.59 (EET)
- Onkohan kukaan hutkiva journalisti haastatellut Roposen veljeksiä? Kts. Keskustelu Wikipediasta:Aikajana#Suomenkielisen wikipedian aloituksesta. Anr (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 09.22 (EET)
- @Cimon Avaro: on alkupään muokkaajia ja muokkaa yhä. -- Zache (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 09.26 (EET)
- En ihan, aloitin 14 maaliskuuta 2003.-- Cimon Avaro 21. helmikuuta 2022 kello 09.36 (EET)
- UID 1 on Brion Vibber, UID 2 on minun. -- Cimon Avaro 21. helmikuuta 2022 kello 09.36 (EET)
- Näköjään vuonna 2013 on tehty pieni katsaus kohti alkusumua. --Pxos (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 09.51 (EET)
- Täällä on myös tuo Kaskinen-alkumyytti, mikä tarkoittaa sitä, että artikkelia aiheesta "Kaskinen" on luultu fi-wikin:n ensimmäiseksi artikkeliksi. Hartz selittää vuonna 2013, että 1. muokkaus onkin oikeasti nro 512. Näin ollen tämä muokkaus ei ole artikkelin luonti vaan pelkkä diffi. Onkin todennäköistä, että tuon diffin oikea sisältö on toinen rivi eli "
Ei helevetti, jos pitää suomenkielistä sivua, pitäisi ainakin osata suomea...
". Suomenkielisen Wikipedian ensimmäinen tietokannassa säilynyt tallennettu muokkaus eli diffi sisältää siis kiroilua ja edellisten artikkelimuokkaajien haukkumista. Tunnelmaa luotiin alusta alkaen. --Pxos (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 10.08 (EET)
- Eli toisin sanoan artikkelin Kaskinen alkuperäinen(?) muoto oli "Kaskinen (routsin: Kaskö) se on Pohjoismaden kaupunki." --PtG (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 10.13 (EET)
- Oletettavasti. Ja
HartzJylöstalo ([4]]) antoi 9 vuotta sitten myös muualla säilyneen sivuhistoriamerkinnän. Voisimme siis rekonstruida ainakin Kaskisen 1. version, kun on tiedossa sisältö-olettama, päiväys ja ensimuokkaajan (?) osoite. Ajatella, että tietotekniikan historian kaivaminen vain 20 vuoden takaa tuntuu yhtä vaikealta kuin Suomen historian selvittäminen 1200-luvulta. --Pxos (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 10.22 (EET)
- Oletettavasti. Ja
- Vanhin tietokannassa säilynyt muokkaus on tämä ja Kaskinen kuitenkin mitä todennäköisimmin on fi-wikin ensimmäinen artikkeli (Keskustelu_Wikipediasta:Aikajana#Kaskinen_ja_ensimmäinen_artikkeli). Anr (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 10.30 (EET)
- Merkkipäivästä oli äskettäin juttua kello kuuden tv-uutisissa. Täältä voi katsoa, alkaa 15 minuutin kohdalla. --TommiWalle (keskustelu | muokkaukset) 21. helmikuuta 2022 kello 18.26 (EET)
- Jaakko oli vinkannut minut entisenä lehdistökontaktina ja muutenkin ihan alkuaikojen käyttäjänä joten kävin tosiaan kerran vielä juttelemassa Wikipediasta --TJ (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 18.53 (EET)
- Kiitos, hyvin esiinnytty! -- Zache (keskustelu) 21. helmikuuta 2022 kello 19.00 (EET)
- Eräs hieno ja raikas kohta haastattelussa oli se, että esiwikipedisti TJ kiitti kaikkia muokkaajia (kaikkina vuosina) Wikipedian rakentamisesta. Koen, että hän kiitti myös minua muiden muassa. Ettei se ollut sellaista "Käytän tilaisuuden mainitakseni itseni ja lähimmät apulaiseni. We made it!" Tuollaistakin näkee suuressa maailmassa. --Pxos (keskustelu) 22. helmikuuta 2022 kello 00.44 (EET)
- Joo kyllä viesti oli nimen omaan kaikille, ja toimittajan ansiota että näkökulma tuli juuri tuoksi mitä toivoinkin ja että myös sisällyttivät/leikkasivat sen pätkän siihen loppuun. Tuota parin minuutin videointia josta pätkittiin sopivat osat edelsi kuitenkin 40min juttelu jonka pohjalta alla linkitetty verkkouutinen tehtiin. Oivallista työtä Johannes Blomilta. --TJ (keskustelu) 22. helmikuuta 2022 kello 14.34 (EET)
- Ylen verkkouutinen siitä, että suomenkielinen Wikipedia on 20-vuotta.[5] --21. helmikuuta 2022 kello 21.20 (EET) –Kommentin jätti Zache (keskustelu – muokkaukset)
Wiki Loves Folklore is extended till 15th March[muokkaa wikitekstiä]
Greetings from Wiki Loves Folklore International Team,
We are pleased to inform you that Wiki Loves Folklore an international photographic contest on Wikimedia Commons has been extended till the 15th of March 2022. The scope of the contest is focused on folk culture of different regions on categories, such as, but not limited to, folk festivals, folk dances, folk music, folk activities, etc.
We would like to have your immense participation in the photographic contest to document your local Folk culture on Wikipedia. You can also help with the translation of project pages and share a word in your local language.
Best wishes,
International Team
Wiki Loves Folklore
MediaWiki message delivery (keskustelu) 22. helmikuuta 2022 kello 06.50 (EET)
Ukraine's Cultural Diplomacy Month: We are back in 2022![muokkaa wikitekstiä]
Please help translate to your language
Hello, dear Wikipedians!
Wikimedia Ukraine, in cooperation with the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine and Ukrainian Institute, has launched the second edition of writing challenge "Ukraine's Cultural Diplomacy Month", which lasts from 17 February to 17 March 2022. The campaign is dedicated to famous Ukrainian artists of cinema, music, literature, architecture, design and cultural phenomena of Ukraine that made a contribution to world culture. The most active contesters will receive prizes.
We invite you to take part and help us improve the coverage of Ukrainian culture on Wikipedia! Also, we plan to set up a banner to notify users of the possibility to participate in such a challenge!--ValentynNefedov (WMUA) (keskustelu) 18. helmikuuta 2022 kello 13.01 (EET)
- Tämän kilpailun banneri alkoi tänään pyöriä. Kilpailu on siis ollut käynnissä viikon, ja bannerin ajoitus on sattumaa. Banneri näkyy vain sisäänkirjautuneille käyttäjille. Jos yhteisö jostain syystä haluaisi sen pois, niin sitä voi pyytää Metassa. (Nämä asiat luin kilpailun keskustelusivulta, kun ihmettelin itse bannerin ajankohtaa.) -kyykaarme (keskustelu) 24. helmikuuta 2022 kello 22.18 (EET)
Make working with templates easier: Several improvements coming to your wiki soon.[muokkaa wikitekstiä]
Pahoittelut englanniksi kirjoittamisesta. Olisi hienoa, jos voisit auttaa tämän viestin kääntämisessä.
Hello! A few months ago, your wiki received these improvements from the Templates project by Wikimedia Deutschland’s Technical Wishes team:
- Finding and inserting templates became easier with an improved search and added warnings. (1)
- In VisualEditor, can now remove a template from a page via the context menu, just like removing a table or an image. (2)
- Also in VisualEditor, several fundamental improvements were done in the template dialog. (3)
- A new attribute “suggested values” was introduced to help you clarify what values a parameter may expect. (4)
- When using syntax highlighting, line numbers are shown in the template namespace. (5)
A few wikis have these line numbers in all namespaces. If you want this for your wiki as well, please reach out to us.
On March 9, more improvements from the Templates project are coming to this and many more wikis:
- Matching brackets will be highlighted (when you use syntax highlighting). (6)
- The color scheme in syntax highlighting will be updated for better readability. (7)
These improvements have been tested on a few other wikis for a few months now, but we’d love to hear what you think of them on the talk pages of the project pages linked above ([1] - [7]).
A few weeks later, we’re also going to add a colorblind-friendly color scheme in syntax highlighting (CodeMirror extension). You’ll be able to activate it via a user setting.
– Greetings from the Technical Wishes project, Johanna Strodt (WMDE) (keskustelu) 28. helmikuuta 2022 kello 15.20 (EET)