Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga
Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga (The League of Extraordinary Gentlemen) on Alan Mooren käsikirjoittama ja Kevin O'Neilin kuvittama sarjakuva. Kyseessä on steampunk-henkinen tieteissarjakuva, joka sijoittuu 1800-luvun lopun Englantiin. Sarjakuvaan on koottu suuri joukko 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun klassisesta tieteis- ja kauhukirjallisuudesta tuttuja hahmoja.
Sarjakuva julkaistiin alun perin omana lehtenään vuosina 1999–2003. Suomessa sarjakuvan julkaisi kahtena erillisenä albumina Egmont Kustannus vuonna 2003. Sarjakuvasta on tehty myös vuonna 2003 ilmestynyt Herrasmiesliiga-niminen elokuvaversio.
Sarjakuva sai sittemmin jatko-osan Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga: 1910. Tämä kertomus, joka viljelee runsaita viittauksia Bertolt Brechtin Kolmen pennin oopperaan, kertoo liigan vaiheista uudella vuosisadalla. Toinen jatko-osa, 1969, vie uudistuneen liigan 1960-luvun Lontooseen. Molemmat jatko-osat on suomennettu.
Hahmot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Merkillisten herrasmiesten liiga toimii yhteistyössä Brittiläisen imperiumin tiedustelupalvelun kanssa. Sen jäseniä ovat ensimmäisessä tarinassa:
- Wilhelmina "Mina" Murray, liigan johtaja ja sarjakuvan varsinainen keskushenkilö. Hän on peräisin Bram Stokerin vampyyriromaanista Dracula. Vampyyrimenneisyytensä takia hän muuttunut sulkeutuneeksi ja ulkopuolisuuden tunteesta kärsiväksi tiedusteluagentiksi.
- Allan Quatermain, seikkailija H. Rider Haggardin romaaneista. Hän on jo vanha mies, seikkailunsa jättänyt unohdettu hylkiö, kun hänet värvätään liigan palvelukseen.
- Kapteeni Nemo, Jules Vernen kirjoista tuttu sukellusveneen kapteeni. Nerokas intialainen tiedemies, joka on suunnitellut itse aluksensa. Nemo vihaa Brittiläistä imperiumia, vaikka työskenteleekin sen palkkasoturina.
- Hawley Griffin, H. G. Wellsin luoma näkymätön mies. Hän on muuttanut itsensä näkymättömäksi ja sen turvin tekee mitä haluaa, jopa tappaa poliisin vain saadakseen tältä takin. Griffin ryhtyy myöhemmin petturiksi ja yhteistyöhön marsilaisten valloittajien kanssa.
- Tohtori Henry Jekyll ja herra Hyde. Robert Louis Stevensonin luoma hahmo. Hän muuttuu sulkeutuneesta tiedemiehestä yli-inhimillisen vahvaksi mutta moraalittomaksi ja silmittömän aggressiiviseksi olennoksi, jota vain neiti Murray kykenee jollain lailla pitämään aisoissa.
Lisäksi sarjassa nähdään sivuosissa myös muita kirjallisuudesta tuttuja hahmoja, kuten:
- Tohtori Moreau, hullu tiedemiesnero
- Sherlock Holmes, mestarisalapoliisi.
- Professori Moriarty, rikokselle omistautunut huippuälykäs matemaatikko, Sherlock Holmesin perivihollinen.
- Tohtori Fu Manchu, saatanallinen kiinalainen tiedenero.
- John Carter, Marsin sotavaltias.
- Maailmojen sodan marsilaisia.
- Neiti Rosa Coote, domina-hahmo viktoriaanisen ajan pornografiasta.
Sherlock Holmesin esiintyminen vain sivuroolissa ja 1800-luvun ehkä tunnetuimman kauhuhahmon, kreivi Draculan, jääminen pelkäksi synkäksi muistoksi neiti Murrayn menneisyydessä johtuvat käsikirjoittaja Alan Mooren mukaan siitä, että nämä hahmot olisivat muuten jättäneet sarjakuvan muut hahmot liiaksi varjoonsa.