Ken Saro-Wiwa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kenule Beeson Saro-Wiwa (10. lokakuuta 194110. marraskuuta 1995) oli nigerialainen kirjailija, televisiotuottaja ja ympäristöaktivisti. Ken Saro-Wiwa kuului ogoni-heimoon etniseen vähemmistöön, jonka kanta-alueella Niger-joen suistossa on pumpattu öljyä 1950-luvulta lähtien. Hän oli yksi väkivallattoman vastarintakampanjan Ogonien eloonjäämisliikkeen (Movement for the Survival of the Ogoni People, MOSOP) johtohahmoja. Kampanja vastusti ylikansallisten yhtiöiden, erityisesti Shellin toiminnan aiheuttamia ympäristötuhoja alueella.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ken Saro-Wiwa syntyi vuonna 1941 Borissa lähellä Port Harcourtia. Hän kävi koulua Umuahiassa ja opiskeli Ibadanin yliopistossa. Ennen sisällissotaa hän opetti lyhyen aikaa Lagosin yliopistossa.[1]

Saro-Wiwa oli myös menestyvä liikemies ja kirjailija. Hänen tunnetuin kirjansa Sozaboy: A Novel in Rotten English kertoo naiivista maalaispojasta, joka värvätään armeijaan Nigerian sisällissodan (19671970) aikana. Hänen sotapäiväkirjansa On a Darkling Plain käsittelee Saro-Wiwan kokemuksia sodan aikana, jolloin hän palveli Bonnyn satamassa Niger-joen suulla. Hänen satiirisen televisiosarjansa Basi & Co.:n on väitetty olevan yksi katsotuimpia saippuasarjoja Afrikassa.

1970-luvun alussa Saro-Wiwa työskenteli alueellisessa opetushallinnossa, mutta tuli erotetuksi vuonna 1973, koska hän tuki ogonien itsenäisyyttä. 1970-luvun loppupuolella hänen liikehankkeensa menestyivät ja 1980-luvulla hän saattoi keskittyä täysin kirjoittamiseen ja televisiotuotantoon.

Vuonna 1990 Saro-Wiwa oli yksi MOSOPin perustajista. Liike perustettiin ajamaan Ogoni-heimon oikeuksia. MOSOP:in laatima ogonien kansalaisoikeuksien julistus sisälsi vaatimuksia muun muassa ogonien itsehallinnon kehittämisestä, heimon osuudesta alueelta saataviin öljytuloihin ja ympäristötuhojen korjaamisesta. Vuonna 1992 Nigerian sotilashallitus piti Saro-Wiwaa pidätettynä useita kuukausia ilman oikeudenkäyntiä.

Tammikuussa 1993 MOSOP järjesti rauhanomaisia marsseja läpi neljän ogonialueen. Niihin osallistui 300 000 ogonia eli yli puolet ogoniväestöstä, ja marssit saivat kansainvälisen huomion kiinnittymään ogonien ahdinkoon. Vielä samana vuonna Shell lopetti toimintansa ogonien alueilla.

Saro-Wiwa pidätettiin uudelleen kesäkuussa vuonna 1993, mutta vapautui kuukauden kuluttua. Toukokuussa 1994 hänet pidätettiin syytettynä neljän Ogonin heimonvanhimman murhaan osallistumisesta. Murhien syyksi väitettiin näiden myönteisyys sotilashallitusta kohtaan. Saro-Wiwa kielsi syytteet, mutta hänet pidettiin pidätettynä yli vuoden ajan ennen kuin erityisesti tapausta varten koollekutsuttu tuomioistuin totesi hänet syylliseksi ja tuomitsi kuolemaan. Ihmisoikeusjärjestöt, kuten Amnesty International, kritisoivat laajalti oikeudenkäyntiä ja sen mahdollista puolueellisuutta.

10. marraskuuta 1995 Sani Abachan sotilashallitus hirtätti Saro-Wiwan ja kahdeksan muuta MOSOP:in johtohahmoa.[2] Tämä aiheutti Nigerian välittömän erottamisen Kansainyhteisöstä vuosiksi 1995–1999.[3]

Ken Saro-Wiwan poika Ken Wiwa on kirjoittanut isänsä elämäkerran In the Shadow of a Saint. Saro-Wiwan tytär Zina Saro-Wiwa on elokuvaohjaaja ja taidejournalisti.

Kunnianosoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultra Bra on omistanut Saro-Wiwalle laulun "Ken Saro-Wiwa on kuollut" (1996).

Ken Saro-Wiwa mainitaan Abduktio-yhtyeen kappaleen "Dilemma" sanoituksissa, joissa käsitellään monikansallisten yritysten valtaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ken Saro-Wiwa Encyclopedia Britannica. Viitattu 3.4.2016.
  2. Finally it seems as if Ken Saro-Wiwa, my father, may not have died in vain Guardian. 2015. Viitattu 3.4.2016.
  3. 1995: Nigeria hangs human rights activists On This Day. BBC. Viitattu 3.4.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saro-Wiwa, Ken: Vankilapäiväkirja. (A month and a day: A detention diary, 1995.) Suomentanut Markku Tuiskula. Helsinki: Like, 1996. ISBN 951-578-291-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]