Karambola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karambola
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Oxalidales
Heimo: Käenkaalikasvit Oxalidaceae
Suku: Rihlahedelmät Averrhoa
Laji: carambola
Kaksiosainen nimi

Averrhoa carambola
L.[1]

Katso myös

  Karambola Wikispeciesissä
  Karambola Commonsissa

Karambola (Averrhoa carambola) (käytetään myös nimeä tähtihedelmä) [2] on vihertävän kellertävä, vaalea ja läpikuultava hedelmä, joka on poikkileikkaukseltaan tähden muotoinen. Se on kotoisin Intiasta ja Malesiasta, ja nykyään tätä pensasmaista puuta viljellään kaikkialla tropiikissa. Suomeen karambolahedelmiä tuodaan mm. Thaimaasta, Malesiasta ja Brasiliasta.

Hedelmä syödään kuorineen, myös siemenet voi syödä. Maku on kirpeän hapokas, mikä johtuu hedelmässä olevasta oksaalihaposta, mutta maku on kuitenkin vaatimaton ja muistuttaa sitrushedelmiä. Karambolassa on paljon C-vitamiinia.

Karambolaa voi syödä sellaisenaan, mutta kauniin muotonsa vuoksi sitä käytetään yleensä koristeena mm. jäätelöannoksissa, täytekakuissa, salaateissa, booleissa ja juomissa. Liha- ja kalaruokiakin koristellaan joskus karambolaviipaleilla, mutta hedelmää ei suositella lämpimiin ruokiin, sillä sen maku muuttuu parfyymimäiseksi.

Puu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karambolan kuvaus.
Karambolan runko
Karambolan hedelmä.

Karambolapuulla on pitkulaiset, jopa puolimetriset lehdet ja vaaleanpunaiset kukat. Puu voi kasvaa viisimetriseksi, ja siinä on oksia tiheässä. Se on varjokasvi, joka viihtyy isompien puiden alla. Ruukkukasvina sen lehdet "nukahtavat" eli menevät suppuun helposti kosketeltaessa tai ravistettaessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Averrhoa carambola (TSN 506371) itis.gov. Viitattu 5.7.2011. (englanniksi)
  2. Toim. Räty, Ella ja Alanko, Pentti: Viljelykasvien nimistö - Kulturväxternas namn. Helsinki: Puutarhaliitto, 2004. ISBN 951-8942-57-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.